EO

Geld zoekt technologie-tuinbouw-vernieuwers

11 mei 2021 om 13:36 uur

Ondernemingen uit de tuinbouw kunnen samen met technologieleveranciers tot 21 juni 2021 subsidie aanvragen voor een gezamenlijk innovatieproject. Het innovatieprogramma AgriTech stelt vouchers beschikbaar met een waarde tot 100.000 euro per projectconsortium. Met de vouchers kunnen bedrijven de uren of materialen tijdens een haalbaarheidsonderzoek of praktijktest bekostigen.


AgriTech wil de tuinbouw stimuleren toepassingen door te ontwikkelen tot toekomstbestendige verdienmodellen.

 

In totaal is er 700.000 euro beschikbaar. In elk project moeten minimaal een tuinbouwonderneming en een technologiebedrijf vertegenwoordigd zijn. Alle ondernemingen uit de tuinbouw in Zuid-Holland zijn welkom. Dus niet alleen de (glas)tuinder, maar bijvoorbeeld ook veredelaars of bedrijven uit de verslogistiek.

 

Het programma AgriTech wil twee barrières doorbreken die grootschalige toepassing en nieuwe verdienmodellen in de weg staan:

  • Hoge kosten en risico's voor validatie
    Een veelgehoord geluid onder ondernemingen in de tuinbouw is dat validatie en opschaling hoge kosten en risico's met zich meebrengen. We zien veel nieuwe technologieën ontwikkeld worden; prototypes werken. Maar werken ze ook in de tuinbouw? Het is veiliger af te wachten en pas te investeren als innovaties succesvol zijn gebleken. Maar als iedereen afwacht, blijft de innovatie om wereldleider te blijven uit. De financiële bijdrage vanuit het programma moet deze drempel verlagen. Daarnaast kunnen risico's verkleind worden door samen te werken met innovatiecentra.
  • Zowel groene en grijze kennis nodig voor innovatie
    Om baanbrekende innovatie te stimuleren, zul je technologische (‘grijze kennis') moeten combineren met kennis van de tuinbouw (‘groene kennis'). Bij veel technologiebedrijven ontbreekt het aan specialistische agrikennis om succesvolle toepassingen van hun technologie te ontwikkelen. Veel ondernemingen in de tuinbouw zijn terughoudend in het delen van die kennis uit angst voor concurrentievoordeel. Door het verbinden van betrouwbare samenwerkingspartners en door kennis te delen zonder bedrijfsgevoelige informatie te delen, wil het programma deze barrière doorbreken.

 

Het innovatieprogramma Agritech is één van de vier innovatieprogramma's voortgekomen uit een samenwerking tussen de MRDH, provincie, InnovationQuarter en TNO. Uit eerder opgezette innovatieprogramma's is aantoonbare waarde gebleken van de inzet van fieldlabs bij het testen en opschalen van innovaties. Onze regio telt verschillende kennisinstellingen, fieldlabs, proeftuinen en vergelijkbare initiatieven op het gebied van AgriTech die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan het ontwikkelen, behouden en ontsluiten van kennis. Projectconsortia die een innovatiecentrum aanhaken bij hun innovatieproject, verhogen daarom hun kansen op toekenning van de subsidie.

 

Gerelateerd nieuws

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Keith Klein heeft de Kooy Prijs gewonnen met zijn afstudeerscriptie over 3D-snelheidsbepaling van onbemande vliegtuigen met behulp van radargegevens: ‘Estimating 3D motion from radar data: Exploiting an…

Van inbraakalarm tot zwarte gaten detector

Van inbraakalarm tot zwarte gaten detector

Is zwaartekracht een kwantumfenomeen? Dat is een van de grote open vragen in de natuurkunde. Vorig jaar is aan de RUG een experiment bedacht dat deze vraag kan beantwoorden. Dit jaar laten de onderzoekers zien dat…

Innovatieve elektrode sluit de CO2-kringloop

Innovatieve elektrode sluit de CO2-kringloop

Industriële bedrijven kunnen hun chemische processen verduurzamen als ze gebruikmaken van elektriciteit. Het project Electrons to Close the Carbon Cycle (E3C) opent hiervoor nieuwe mogelijkheden. De wetenschap en de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

15 juni 2021

Webinar: Hoe data inzichtelijk te maken en te gebruiken via Cloud-toepassingen

Gericht op het inzichtelijk en bruikbaar maken van machine- en procedata

17 juni 2021

Schneider Electric Webinar: Cloud-oplossingen voor industriële processen

Gericht op op het hoe en waarom van Cloud-oplossingen

Meer agendapunten »