EO

Magnetisch materiaal breekt schakelrecord

06 mei 2021 om 11:47 uur

Onderzoekers van Trinity College Dublin hebben een magnetisch materiaal ontwikkeld dat de snelste magnetische omschakeling ooit vertoont. Ze kunnen zes keer sneller schakelen dan het vorige record. Het gaat om 'triljoensten van seconden'.


genaamd MRG, die in 2014 voor het eerst door de groep werd gesynthetiseerd uit mangaan, ruthenium en gallium. In het experiment trof het team dunne films van MRG met uitbarstingen van rood laserlicht, wat megawatt aan vermogen afleverde in minder dan een miljardste van een seconde.

 

De warmteoverdracht verandert de magnetische oriëntatie van MRG. Het duurt een tiende van een picoseconde om deze eerste verandering te bereiken (1 ps = een biljoenste van een seconde). Maar wat nog belangrijker is, het team ontdekte dat ze de oriëntatie later weer 10 biljoensten van een seconde konden terugdraaien. Dit is de snelste omschakeling van de oriëntatie van een magneet ooit waargenomen.

 

Het werk is gepubliceerd in Physical Review Letters.

 

 De ontdekking zou nieuwe wegen kunnen openen voor innovatieve computer- en informatietechnologie, gezien het belang van magnetische materialen in deze industrie. Verborgen in veel van onze elektronische apparaten, evenals in de grootschalige datacenters in het hart van internet, lezen magnetische materialen de gegevens en slaan ze deze op.

 

De huidige informatie-explosie genereert meer data en verbruikt meer energie dan ooit tevoren. Het vinden van nieuwe energie-efficiënte manieren om gegevens en bijpassende materialen te manipuleren, is iets waar onderzoekerswereldwijd zich mee bezig houden.

 

Gerelateerd nieuws

UvA benoemt hoogleraar Human Factors in the Internet of Things

UvA benoemt hoogleraar Human Factors in the Internet of Things

Het IoT regelt alles zelf. Toch? Of blijft de mens een belangrijke spil? De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft iemand benoemd die hierover moet…

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Keith Klein heeft de Kooy Prijs gewonnen met zijn afstudeerscriptie over 3D-snelheidsbepaling van onbemande vliegtuigen met behulp van radargegevens: ‘Estimating 3D motion from radar data: Exploiting an…

Van inbraakalarm tot zwarte gaten detector

Van inbraakalarm tot zwarte gaten detector

Is zwaartekracht een kwantumfenomeen? Dat is een van de grote open vragen in de natuurkunde. Vorig jaar is aan de RUG een experiment bedacht dat deze vraag kan beantwoorden. Dit jaar laten de onderzoekers zien dat…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

15 juni 2021

Webinar: Hoe data inzichtelijk te maken en te gebruiken via Cloud-toepassingen

Gericht op het inzichtelijk en bruikbaar maken van machine- en procedata

17 juni 2021

Schneider Electric Webinar: Cloud-oplossingen voor industriële processen

Gericht op op het hoe en waarom van Cloud-oplossingen

Meer agendapunten »