Een opblaasbare structuur die blijft staan zonder druk (video)

Een team van de Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (Saes, VS) heeft een op origami geïnspireerd ontwerp ontwikkeld voor opblaasbare constructies die bljiven staan zonder constante drukstroom. Naast militaire veldhospitalen en schuilplaatsen in rampzones, voorziet het SEAS-team dat de structuren kunnen worden gebruikt bij ruimteverkenning.

Opblaasbare constructies, het soort dat tijdelijk wordt opgetrokken in de buurt van rampgebieden en als militaire veldhospitalen, vereisen typisch een constante luchtdruk. Als deze wegvalt, loopt de constructie leeg en stort in.

Het Seas-team probeert hierin verbetering te brengen met een ​​bistabiele opblaasbare structuur met behulp van driehoekige bouwblokken die rechtop kunnen staan of plat liggen. Gecombineerd kunnen de bouwstenen worden geconfigureerd om gesloten, multi-stabiele constructies te bouwen die uit verschillende materialen bestaan.

Volgens de ontwikkelaars van de op origami geïnspireerde constructies is luchtdruk alleen nodig om de structuur aanvankelijk in vorm te krijgen. Daarna blijft hij autonoom staan.

Om het potentieel te demonstreren, construeerden onderzoekers een 8 x 4 voet grote constructie bestaande uit plastic platen. In tegenstelling tot andere opblaasbare constructies waarvoor meerdere mensen nodig zijn om op te zetten, zijn er slechts twee nodig voor het samenstellen van de origami-geïnspireerde ontwerpen.