NWO kent 10 miljoen euro toe voor oplossen van cybersecurity vraagstukken

Binnen het NWA-programma Cyber Security gaan enkele consortia aan de slag om oplossingen te vinden voor vraagstukken rond internetveiligheid. De raad van bestuur van NWO kende 7 april aanvragen van consortia toe die cybersecurity gaan onderzoeken: drie projecten richten zich op governance, twee ook op cryptologische aspecten. Met het onderzoek is in totaal circa 10 miljoen euro gemoeid.

Het onderzoek naar de bestuurlijke aspecten van cybersecurity richt zich op de hele kennisketen, waarin alle wetenschapsdomeinen, vitale infrastructuren en aansprakelijkheidsregimes betrokken zijn. Denk daarbij aan onderzoek naar wet- en regelgeving en naar (internationale) standaarden en normen ten behoeve van een veiliger cyberspace.

Zo gaat een project onderzoeken hoe we op tijd beveiligingslekken in software kunnen ‘patchen’. Een ander project wil het gevaar bezweren van het breken van versleutelingsschema’s door kwantumcomputers.

Het programma draagt bij aan de doelstelling van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie, waarin de ambities en doelstellingen voor een succesvolle digitale transitie in Nederland zijn vastgelegd. Aandacht voor een veilig cyberspace in de steeds verder digitaliserende wereld is noodzakelijk gebleken, waarbij inclusie, veiligheid en privacybescherming een belangrijke plaats innemen.

Door in te zetten op governance-onderzoek en specifiek onderzoek voor het veilig en vertrouwd delen van data wordt gestreefd naar toekomstbestendige en dus betrouwbare cybersecurity.

De toegekende onderzoeksprojecten op het gebied van governance én specifiek op cryptologisch onderzoek, leveren een bijdrage aan de genoemde integrale aanpak.

Meer informatie