EO

Platina nu te recycleren uit afval

03 mei 2021 om 12:18 uur

Na 4,6 jaar onderzoek heeft het Platirus-project zijn doelstellingen bereikt, namelijk het onderzoeken, ontwikkelen, evalueren en opschalen van nieuwe en duurzame recyclagetechnologieën om metalen van de platinagroep terug te winnen uit afvalstromen.


Het door de EU gefinancierde Horizon 2020-project Platirus (PLATInum group metals Recovery Using Secondary raw materials) heeft de resultaten gepresenteerd van 4,5 jaar praktijkgericht onderzoek naar 11 duurzame technologieën voor het recycleren van platinagroep-metalen (PGM's).

De projectresultaten zijn de gezamenlijke inspanningen van 11 projectpartners uit Europa die de volledige waardeketen vertegenwoordigen:


• Elf innovatieve, kostenefficiënte en duurzame technologieën, ontwikkeld door Vito, Sintef, de Technische Universiteit van Wenen, Tecnalia en de KU Leuven, die erin zijn geslaagd PGM's terug te winnen uit gebruikte autokatalysatoren, mijnbouw- en elektronisch afval, en hebben aangetoond dat het mogelijk is de gerecycleerde PGM's te gebruiken voor de productie van gloednieuwe autokatalysatoren met zeer hoge prestaties die voldoen aan de normen voor de automobielsector.


• Van de 11 Platirus-technologieën blonken er 3 uit door hun hoge efficiëntie en terugwinningsgraad, lage kosten, duurzaamheid en geringe milieueffecten. Deze zijn opgeschaald tot Technology Readiness Level (TRL) 5 en zijn nu klaar voor verdere opschaling voor industrieel gebruik.
o Microgolfgeassisteerde uitloging, ontwikkeld door Vito
o Niet-conventionele vloeistof-vloeistofscheiding, ontwikkeld door de KU Leuven
o Gasdiffusie-elektrokristallisatie (GDEx), ontwikkeld door Vito

 

• Volgens conservatieve scenario's zijn de technologieën economische levensvatbaar met een terugverdientijd van ongeveer 6 jaar en een gecumuleerde opbrengst van bijna 4 maal de initiële investering die zou worden bereikt in het 15e productiejaar.

 

• Zes technologieën werden door de Europese Commissie bekroond als 'Great EU innovations'. De projectpartners Sintef, Vito en KU Leuven hebben de 'Innovation Radar Price' in 2018 en 2020 ontvangen voor hun ontwikkeling van baanbrekende oplossingen om PGM's uit secundaire afvalbronnen te recycleren.

 

• Er is één octrooi verleend voor de door Vito ontwikkelde gasdiffusie-elektrokristallisatie (GDEx)-technologie voor het herwinnen van Pd (palladium); daarnaast werd Pt (platinum) herwonnen door cementering en Rh (rhodium) door precipitatie.

Tijdens de laatste online exploitatieworkshop toonde het consortium de belangrijkste resultaten van hun jarenlange technologisch en wetenschappelijk onderzoek van de voorgestelde nieuwe recyclagetechnologieën, alsook de financiële, economische, milieu- en marktimpact van die technologieën. Meer dan 80 deelnemers uit de sectoren afvalbehandeling en -verwerking, waardevolle metalen raffinage en eindgebruikers woonden het seminarie bij.

 

Doorontwikkeling 

De microgolf-geassisteerde uitlogging en GDEx-technologiën, zullen worden opgeschaald tot TRL 7 in het nieuwe Horizon 2020-project Peacoc (Pre-commercial pilot for the efficient recovery of Precious Metals from European end-of-life resources with novel low-cost technologies). De belangrijkste doelstelling van het Peacoc-project is om op een pre-commerciële pilootschaal op TRL 7 een nieuw, economisch en ecologisch levensvatbaar metallurgisch proces te demonstreren voor het terugwinnen van edele metalen uit een grote verscheidenheid aan afgedankte producten die in Europa in overvloed beschikbaar zijn. Het projectconsortium telt 19 partners uit 10 Europese landen en Turkije, die de hele industriële waardeketen vertegenwoordigen. Het project wordt gecoördineerd door Tecnalia en loopt over 4 jaar vanaf mei 2021.
 

Gerelateerd nieuws

De gevolgen van BREXIT voor CE-markering en normen

De gevolgen van BREXIT voor CE-markering en normen

Sinds 1 januari 2021 is de BREXIT een feit. Het jaar 2021 is echter een overgangsjaar waarbij de BREXIT in principe nog geen impact heeft op de rol van normen en normalisatie in relatie tot ‘conformity assesment’ en…

Radar: 'Draagarmen in de wielophanging Tesla's kunnen spontaan afbreken' (video)

Radar: 'Draagarmen in de wielophanging Tesla's kunnen spontaan afbreken' (video)

Draagarmen in de wielophanging van Tesla's kunnen spontaan afbreken. Daarover berichtte het televisieprogramma Radar op tweede Paasdag.

Corona-slachtoffers zijn aardiger voor machines

Corona-slachtoffers zijn aardiger voor machines

Over het algemeen zijn mensen niet erg aardig voor machines. En dat gaat verder dan een klap op de gokautomaat waar je juist je portemonnee in leegde of de automaat die je geen cola gaf. Maar nu melden onderzoekers dat…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Deurgreepmodule PSENmlock van Pilz

Het veilig heksysteem PSENmlock is uitgebreid met een unieke deurgreepmodule.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 mei 2021

Webinar KNAW: Techniek in je mobiele telefoon

Hoe krijg je al die techniek in een steeds dunner apparaat?

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »