EO

Demcon en VDL gaan samen elektrolysers bouwen (video)

08 april 2021 om 11:49 uur -

Ivo Wessels van VDL Energy Systems (links) en Dennis Schipper van Demcon in de TechTalk Energy van Brainport Eindhoven (2 april)

Demcon en VDL Energy Systems gaan samen kleinschalige, decentrale electrolysers bouwen. Het is de bedoeling dat Demcon binnen twee jaar een verbeterd ontwerp klaar heeft qua produceerbaarheid en kosten, wat VDL vervolgens grootschalig in productie neemt.

Dat vertelden directeuren Ivo Wessels van VDL Energy Systems (voorheen Siemens) en Dennis Schipper van Demcon in de TechTalk Energy van Brainport Eindhoven (2 april).

 

VDL ontwikkelt nu in een nieuwe testlocatie batterij-opslagsystemen, fuelcelltechnologie en - samen met Demcon en andere partners - het electrolysersysteem. Wessels: "We willen die producten testen in een demoveld zodat we de productontwikkeling in samenwerking met technologiepartners kunnen ondersteunen."

 

De partijen verwachten de komende jaren forse investeringen in de energietransitie. En het liefst richt men zich op electrolysers, want daarvan zijn er wereldwijd nog maar weinig aanbieders. "We zitten nu vroeg in de cyclus. Als we deze technologie hier weten te houden, zitten we de komende jaren op rozen", stelt gespreksgenoot Eric de Bie, en Gedeputeerde Energie, Erfgoed en Bestuurlijke vernieuwing in Brabant.

 

VDL en Demcon richten zich op decentrale electrolysesystemen omdat die markt nog niet is geclaimd. Groningen en ‘het Westen' richten zich meer op grootschalige waterstofproductie. De electrolysers die VDL en Demcon ontwikkelen, krijgen de omvang van een container. Het eerst model levert 1 megawatt groene stroom.

 

Focus voor banen

Aan tafel zitten ook Richard van der Sanden, Scientific Director Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems en Henri Koolen, Senior Vice President VDL groep. Alle aanwezigen stellen dat het goed zou zijn als de overheid duidelijk maakt welke duurzame energiesystemen het wil hebben / stimuleren. Wessels: "Dan ontstaat er focus en versnelling. Nu wordt het nog overgelaten aan bedrijven, regionale overheden etcetera." Van der Sanden: "We hebben een duidelijke stip aan de hoorizon nodig om concreet naar toe te werken. En de overheid moet de juiste keuzes maken en vooral goed nadenken hoe je de energietransitie kunt koppelen aan de maakindustrie en hoe je daar banen kunt creëeren." Koolen: "Daar kan ik alleen nog aan toevoegen dat de het Rijk ook de rol van launching customermoet nemen en zijn klanten ook moet ondersteunen als het product nog niet helemaal feasible is."

 

Hieronder de Techtalk. Het gesprek met Schipper en Wessels start bij minuut 45.

 

Gerelateerd nieuws

Bijzondere roltrap

Uniek: een roltrap met twee bordessen voor buitenentree WTC Rotterdam (video)

World Trade Center Rotterdam heeft de Nederlandse primeur voor roltrappen in de buitenlucht die het bordes volgen en dus zowel diagonaal als horizontaal verplaatsen.

Coronatests nu zelf te maken van koffiecups

Coronatests nu zelf te maken van koffiecups

Van een koffiecup kun je zelf een goedkoop en duurzaam Covid-19-testapparaatje te maken. Dat is uitgedokterd door Vittorio Saggiomo, assistent-professor in de BioNanoTechnology-groep (BioNT) van Wageningen University …

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 april 2021, online

KNAW-webinar: Wiskunde in tijden van corona

Epidemiologische modellen brengen de verspreiding van infectieziekten binnen sociale netwerken in kaart...

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »