EO

Van Gogh Museum en ASML nieuwe opdrachtgever Vakkanjers

08 april 2021 om 10:11 uur -

Vakkanjers bedenken nieuwe manieren om mensen in de meesterlijke wereld van Vincent van Gogh te laten stappen

Vanaf groep 7 van het primair onderwijs, de brugklas van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) tot en met het laatste jaar van het vmbo gaan leerlingen uit heel Nederland komend schooljaar aan de slag met een bijzondere opdracht vanuit het Van Gogh Museum en ASML. De challenge In het licht van Vincent daagt hen uit op zoek te gaan naar nieuwe manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst. . En om de verhalen van Vincent en de beleving van zijn schilderijen nieuwe dimensies te geven. Dat doen ze als deelnemer aan Vakkanjers, een programma waarin leerlingen hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen.

 

Blijvend genieten van Vincent van Gogh

Vincent van Gogh vertelde verhalen met zijn brieven, tekeningen en schilderijen. Helaas hebben weersomstandigheden, licht en vervoer veel invloed op de conditie van zijn werk. Het Van Gogh Museum en ASML, hun Partner in Science, onderzoeken samen de invloed van licht op de verf die Van Gogh gebruikte. Ze zoeken naar betere manieren om de kunstwerken te behouden voor de toekomst, om de verhalen en schilderijen te behouden.

 

Net als bij ASML spelen wetenschap en technologie in het Van Gogh Museum een belangrijke rol. De Vakkanjers gaan hierbij helpen in uiteenlopende technische challenges.

 

Welkom in Van Goghs kleurrijke wereld

Dit jaar stappen de Vakkanjer de kleurrijke wereld van Vincent van Gogh binnen. Maar hoe kan je optimaal voor de schilderijen zorgen? En hoe zijn ze het beste te presenteren? Hoe is zijn werk interactief te maken of hoe kun je de beleving van het verhaal erachter vergroten? En wat als het museum mobiel wordt gemaakt en het naar mensen toe wordt gebracht? Hoe ervaren en beleven mensen deze mobiele pop-up versies dan? Voor deze challenge gaan de Vakkanjers concrete oplossingen bedenken. De teams met de beste ontwerpen pitchen hun idee tijdens het landelijke finale Vakkanjers Live.

 

Techniek is onmisbaar

"Bij het Van Gogh Museum vertellen we het verhaal van één van Nederlands beroemdste kunstenaars. Dat daar zowel voor als achter de schermen veel techniek bij komt kijken weten mensen vaak niet", zegt Senior Educator René van Blerk. "We zoeken altijd naar samenwerking, want we kunnen niet alles alleen. Zo helpt techbedrijf ASML bij het technisch onderzoek naar schilderijen. En zo zetten de Vakkanjers voor ons hun technische vaardigheden in bij het bedenken van nieuwe, creatieve manieren om mensen in de wereld van Vincent van Gogh te laten stappen."

 

Onderzoekende houding

Inge Wouters, Programma Manager Education bij ASML: "Bij ASML vinden we het belangrijk dat kinderen op vroege leeftijd in contact komen met techniek. Techniek vind je overal en dus ook in de kunstwereld. Samen met het Van Gogh Museum proberen we de onderzoekende houding die Vincent typeerde te stimuleren bij een nieuwe generatie en daarom is dit project met Vakkanjers een perfecte match."

Contactgegevens
Bedrijfsnaam
ASML
 

Gerelateerd nieuws

Belvorming op elektroden beheersen

Belvorming op elektroden beheersen

Het gebruik van elektriciteit om water te splitsen in waterstof en zuurstof kan een effectieve manier zijn om schone waterstof te produceren, met verdere voordelen als die elektriciteit wordt opgewekt uit hernieuwbare…

Met dertig 3D-geprinte autoonderdelen de Dakar door

Met dertig 3D-geprinte auto-onderdelen de Dakar door

Prodrive en het Koninkrijk Bahrein, die dit jaar 5e zijn geworden in de Dakar Rally, deden dat in een auto met dertig 3D-geprinte onderdelen. Reden? Door Covid-19 kon het team pas in oktober 2020 de fabriek in.

Corona-slachtoffers zijn aardiger voor machines

Corona-slachtoffers zijn aardiger voor machines

Over het algemeen zijn mensen niet erg aardig voor machines. En dat gaat verder dan een klap op de gokautomaat waar je juist je portemonnee in leegde of de automaat die je geen cola gaf. Maar nu melden onderzoekers dat…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 april 2021, online

Hannover Messe

De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen.

13 april 2021, online

De Makers van Morgen

Over het versnellen van time-to-market en snel doorvoeren van productinnovaties

14 april 2021, online

Thundercomm / Qualcomm Webinar - 5G IoT

Webinar over 5G IoT oplossingen met de Qualcomm Snapdragon architectuur

Meer agendapunten »