EO

Kun je eigenaar zijn van data?

29 maart 2021 om 10:57 uur

Google en Facebook verdienen miljarden aan advertenties met behulp van gebruikersdata. Sinds de invoering van privacywet AVG ligt datahandel en het gebruik van persoonsgegevens onder een vergrootglas. En door het Internet of Things verzamelen steeds meer apparaten data. Van wie is die data en wat mag je ermee? Rond die vraag schreef IT- en privacy-advocaat Bieneke Braat het boek ‘Kun je eigenaar zijn van data?’


Het boek gaat over de juridische aspecten van data. Door de toenemende digitalisering worden elke dag terabytes aan data verzameld en neemt het belang ervan toe. Niet alleen voor multinationals, maar ook voor het groot-, midden- en kleinbedrijf. Bedrijven kunnen waarde halen uit data en daar zelfs strategische voordelen mee behalen.

 

De nieuwe datawereld

Door zogeheten ‘connected products' is de wereld continue verbonden via het internet en kunnen grote hoeveelheden data uit die producten worden gehaald. De vraag is: van wie is die data? Van de fabrikant of van de eigenaar van het product? En welke regels gelden er als het gaat om persoonsgebonden gegevens?


Ook het gebruik van algoritmes die met behulp van Artificiële Intelligentie (AI) en machine learning data analyseren en verwerken neemt toe. Data wordt ook wel de nieuwe olie van de economie genoemd. Algoritmes nemen steeds vaker beslissingen die gebaseerd zijn op data, en die grote gevolgen kunnen hebben voor personen. Daarom gelden voor dit soort besluitvorming specifieke regels en is ook hier de vraag gerechtvaardigd wie eigenaar is van de data.

 

Zeven vragen over data en het recht

Op al die vragen geeft het boek van Braat antwoord. ,,Toen ik in één week drie keer de vraag kreeg of je eigenaar kunt zijn van data, werd het idee voor dit boek geboren", vertelt Braat. ,,Ik merkte dat er geen boeken zijn waarin op een toegankelijke manier wordt bekeken wat de juridische aspecten van data zijn."
In haar boek bekijkt ze aan de hand van zeven vragen met praktijkcases, wat het recht over data zegt. Dat gebeurt vanuit het perspectief van de partij die de data maakt of laat maken. Het is daarom vooral interessant voor bedrijven en organisaties die data creëren.


Vanuit verschillende juridische invalshoeken verkent het boek hoe partijen die met data werken hun data kunnen exploiteren en beschermen. Bijvoorbeeld tegen overname door anderen, maar ook als de data met anderen wordt gedeeld. De auteur schetst ook een raamwerk voor een volledig nieuwe vorm van databescherming. Verder wordt bekeken welke risico's er zijn als data in de cloud worden gezet. Wat zijn bijvoorbeeld iemands rechten als de cloud-leverancier failliet gaat, of als daarmee een geschil ontstaat? Kun je die data dan nog terugkrijgen?


‘Kun je eigenaar zijn van data?' is te koop in de (online) boekhandels en via Boekenbestellen.nl
Meer informatie over het boek en de auteur geeft www.datarechtboek.nl

 

Gerelateerd nieuws

Artificiële intelligentie voorspelt koersuitslag Ronde van Vlaanderen

Artificiële intelligentie voorspelt koersuitslag Ronde van Vlaanderen - maar helaas verkeerd

Onderzoekers van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan Universiteit Antwerpen, hebben een computersysteem ontwikkeld dat op basis van historische prestatiedata en artificiële intelligentie (AI) de koersuitslagen van…

Ingenieurs combineren AI en draagbare camera's in zelfdenkende en -lopende robotbenen

Engineers combineren AI en draagbare camera's in zelfdenkend en -lopend robotbeen

Een zelfdenkend en -lopend kunstbeen. Het klinkt vreemd en ook een beetje eng (stel je voor dat je been er met je vandoor gaat...), maar het kan nu. En volgens de robotica-onderzoekers van de Universiteit van Waterloo …

95,5 miljard euro EU-financiering beschikbaar voor onderzoek en innovatie

95,5 miljard euro EU-financiering beschikbaar voor onderzoek en innovatie

Nederlandse innovatieve ondernemers en onderzoekers kunnen tot en met 2027 een beroep doen op financiering vanuit het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe. Dat is gericht, met actieve ondersteuning…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 april 2021, online

KNAW-webinar: Wiskunde in tijden van corona

Epidemiologische modellen brengen de verspreiding van infectieziekten binnen sociale netwerken in kaart...

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

Meer agendapunten »