EO

600.000 kilo wegende boogconstructie boven hoofdtribune AZ geplaatst (video)

25 maart 2021 om 07:10 uur

De hoofdtribune van het stadion van AZ is woensdag voorzien van een nieuwe dakconstructie. In nog geen volle werkdag werd de 600.000 kilo zware ‘mega truss’ met een overspanning van 170 meter op het dak gehesen en gemonteerd.


Het stadiondak is ontworpen door constructeur Royal HaskoningDHV, Zwarts & Jansma Architects (ZJA), kostendeskundige IGG en adviseur The Stadium Consultancy. BAM Bouw en Techniek en ASK Romein hebben het bouwkundige en constructieve ontwerp uitgewerkt naar een uitvoeringsontwerp. ASK Romein is verantwoordelijk voor de engineering, productie, conservering en montage van de gehele staalconstructie.

 

Manager Engineering Kees Oudshoorn van ASK Romein: "De compleet nieuwe dakconstructie staat los van het bestaande gebouw. Het dak boven de hoofdtribune wordt gedragen door het spant dat gisteren is geplaatst. Dit spant rust op vier geavanceerde oplegpunten, die al zijn thermische uitzettingen en bewegingen moeten volgen. Het ondersteunt het dak van de VIP-tribune. Voor de overige drie tribunes is gekozen voor grote kraanspanten, oftewel constructiepoten met een hart-op-hartafstand van 9 meter en een uitkragende ligger van 30 meter waarop het nieuwe stadiondak gemonteerd wordt. Het nieuwe dak wordt aan alle zijden vier meter langer richting het veld, waardoor supporters meer comfort ondervinden bij regenachtig weer." 

 

De bouw van de 170 meter lange en 600.000 kilo zware constructie voor de hoofdtribune startte op op 30 juli. Met twee enorme kranen, die werden afgeleverd door meer dan 100 vrachtwagens, werd deze constructie woensdagochtend op zijn plek gehesen. Rond de klok van 08:00 uur werd de mega truss vrijgegeven en kon de operatie van start. Om 10:30 uur hing de constructie nagenoeg op zijn eindbestemming. Even na 14:30 uur lag de mega truss op de bokken en werd hij afgemonteerd.

 

In totaal wordt voor het nieuwe stadiondak circa 2.500 ton staal geëngineerd, geproduceerd, geconserveerd en gemonteerd.  


Op 10 augustus 2019 stortte een deel van het oude dak van het stadion in. De Raad voor de Veiligheid concludeerde dat het dak niet goed was ontworpen.

 

Gerelateerd nieuws

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

Samen met je team kijken naar veiligheidsoplossingen

Samen met je team kijken naar veiligheidsoplossingen

Veiligheid kun je alleen vergroten door er als management samen met de medewerkers aan te werken. Je kunt allerlei experts en deskundigen inschakelen en hopelijk ook hun adviezen voor maatregelen opvolgen, maar veilig…

Leer meer over werkgerelateerde aandoeningen

Leer meer over werkgerelateerde aandoeningen

Waarom lopen bepaalde groepen werknemers meer risico op aandoeningen aan het bewegingsapparaat? Wat staat de preventie en beheersing van aandoeningen aan het bewegingsapparaat in de weg? Welke initiatieven voor op de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 april 2021, online

KNAW-webinar: Wiskunde in tijden van corona

Epidemiologische modellen brengen de verspreiding van infectieziekten binnen sociale netwerken in kaart...

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »