Engineers combineren AI en draagbare camera’s in zelfdenkend en -lopend robotbeen

Een zelfdenkend en -lopend kunstbeen. Het klinkt vreemd en ook een beetje eng (stel je voor dat je been er met je vandoor gaat…), maar het kan nu. En volgens de robotica-onderzoekers van de Universiteit van Waterloo (VS) heeft het duidelijke voordelen.

Bestaande exoskeletten en prothetische apparaten die door motoren worden bediend, moeten handmatig worden bediend via smartphoneapplicaties. "Dat kan lastig en cognitief veeleisend zijn", zegt onderzoeksleider Brokoslaw Laschowski van het project ExoNet. "Elke keer dat je een nieuwe bewegingsactiviteit wilt uitvoeren, moet je stoppen, je smartphone pakken en de gewenste modus selecteren."

Om die beperking aan te pakken, rusten de onderzoekers exoskeletgebruikers uit met draagbare camera’s en optimaliseren ze nu computersoftware om de videofeed te verwerken om nauwkeurig trappen, deuren en andere kenmerken van de omgeving te herkennen.Het systeem combineert computervision voorts met deep-learning-AI om te kijken hoe gezonde mensen lopen en dat na te bootsen. "We geven de robotbenen vision zodat ze zichzelf kunnen aansturen."

De volgende fase van het project omvat het sturen van instructies naar motoren zodat robotbenen trappen kunnen beklimmen, obstakels kunnen vermijden of andere gepaste acties kunnen ondernemen op basis van analyse van de huidige beweging van de gebruiker en het naderende terrein.

Er wordt niet onderzocht of de mens zijn been ook zelf via breinsignalen kan aansturen.

De onderzoekers werken wel aan het verbeteren van de energie-efficiëntie van motoren voor robotachtige exoskeletten en prothesen door menselijke bewegingen te gebruiken om batterijen zelf op te laden.