EO

Maatwerkbraces: van 5 uur naar 5 minuten werk

12 maart 2021 om 09:19 uur

Miljoenen mensen wereldwijd maken gebruik van een orthese of prothese. Het precies passend maken hiervan is kostbaar en tijdrovend. Het Delftse Manometric ontwikkelde een innovatieve 3D-scanner in combinatie met een geautomatiseerd 3D-printproces, waarmee het bedrijf uiterst nauwkeurige braces op maat print. En zeer snel: van vijf uur naar vijf minuten arbeid per product.


Op dit moment is het vervaardigen van orthesen een arbeidsintensief en kostbaar proces. Bovendien zijn veel patiënten ontevreden met de fit en het uiterlijk van het eindproduct. De 3D-technologie van Manometric biedt als eerste een totaaloplossing om snel en nauwkeurig een passende brace te printen met grote focus op comfort, functionaliteit en design.

 

Voor het versterken van het team en het opschalen van de technologie ontvangt het bedrijf een kapitaalinjectie van NextGen Ventures en InnovationQuarter. Ook werken bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars samen met Manometric om de producten beschikbaar te maken in het hele land. De innovatie levert zowel patiënten als medisch specialisten veel gemak en tijdwinst op. Zo hoeft de patiënt niet meerdere keren terug te komen om de brace passend te maken. Ook het draagcomfort en design van de braces vallen in de smaak. Een klinische studie door het Reinier de Graaf Gasthuis stelde onlangs een hogere patiënttevredenheid en therapietrouw vast dan bij traditionele braces.

 

Overal in Nederland scan in eigen regio

Met de investering van NextGen Ventures en InnovationQuarter wil de startup nieuwe orthesen ontwikkelen en het sales- en marketingteam versterken. Maar vooral wil Manometric de scantechnologie uitrollen, zodat patiënten overal in Nederland in hun eigen regio terechtkunnen om een scan te laten maken. Het bedrijf focust zich vooralsnog met name op hand- en armproblematiek, maar wil in de toekomst ook orthesen ontwikkelen voor de rest van het lichaam.

 

Manometric werd in 2017 opgericht door Pieter Smakman en Robin Jones, beiden met een master Industrial Design Engineering van de TU Delft, en is verbonden aan YES!Delft. Het bedrijf bestaat inmiddels uit veertien medewerkers, waaronder orthopedisch technologen, industrieel ontwerpers en software-engineers. ReumaNederland, proof-of-concept fonds UNIIQ en de Rabobank investeerden in een eerdere fase van de onderneming.

 

Gerelateerd nieuws

UvA benoemt hoogleraar Human Factors in the Internet of Things

UvA benoemt hoogleraar Human Factors in the Internet of Things

Het IoT regelt alles zelf. Toch? Of blijft de mens een belangrijke spil? De Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft iemand benoemd die hierover moet…

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Kooyprijs voor snelheidsbepaling van drones met radar

Keith Klein heeft de Kooy Prijs gewonnen met zijn afstudeerscriptie over 3D-snelheidsbepaling van onbemande vliegtuigen met behulp van radargegevens: ‘Estimating 3D motion from radar data: Exploiting an…

Europa gaat naar Venus - en Nederland gaat mee

Europa gaat naar Venus - en Nederland gaat mee

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft de Venus-satelliet EnVision geselecteerd als vijfde medium-class missie binnen haar Cosmic Vision programma. Daarmee begint een nieuw tijdperk van onderzoek naar Venus—Nasa…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 juni 2021, online

Vision, Robotics & Motion business event

Het online alternatief voor de vakbeurs Vision, Robotics & Motion.

15 juni 2021

Webinar: Hoe data inzichtelijk te maken en te gebruiken via Cloud-toepassingen

Gericht op het inzichtelijk en bruikbaar maken van machine- en procedata

17 juni 2021

Schneider Electric Webinar: Cloud-oplossingen voor industriële processen

Gericht op op het hoe en waarom van Cloud-oplossingen

Meer agendapunten »