EO

Fontys komt met zelfstandig robotgestuurd transfersysteem voor de maak

10 maart 2021 om 09:38 uur

Robots kunnen al samenwerken aan de lopende band om een product in elkaar te zetten en inpakken. Maar dit in combinatie met robots die nieuwe onderdelen en/of assemblage aanvoeren naar een transfersysteem, is bijzonder en vernieuwend. Onderzoekers, docenten en studenten van de opleiding Mechatronica van Fontys Hogeschool Engineering hebben een systeem ontwikkeld dat dit kan.


Voor het vervoer van onderdelen van een product, de productie en de verpakking wordt een transfersysteem gebruikt. Dit transfersysteem verzorgt de verplaatsing tussen de verschillende ‘werkstations'. Tijdens dit productieproces werken robots met elkaar samen.

 

De producten en onderdelen die op het transfersysteem liggen, worden door robotarmen opgepakt en gemonteerd tot één product. Wanneer de robotarmen de onderdelen tot een eindproduct monteert, wordt met een camera de kwaliteit van het eindproduct gecontroleerd. De productonderdelen worden aangevoerd door een Autonomous Guided Vehicle (AGV) met daarop een toploader die de producten van de AGV naar het transfersysteem overzet.

 

Het systeem is geschikt voor een scala aan producten. enk bijvoorbeeld aan de productielijn van een mobiele telefoon. Op het transfersysteem worden door de robots verschillende onderdelen van de telefoon in elkaar gezet. Ondertussen zorgt de toploader voor de aanvoer van onder andere de printplaten, de behuizing en het doosje waar de telefoon beschermd in verpakt wordt. Een camera let op de kwaliteit van het hele proces en wordt alles digitaal in de gaten gehouden.

Het systeem is ontwikkeld en geplaatst op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, een extra locatie van Fontys Hogeschool Engineering. Het wordt voortdurend verder ontwikkeld en gebruikt voor onderzoek. Dit project valt onder de minor Adaptive Robotics van de opleiding Mechatronica. Derdejaars hbo-studenten combineren werken en leren met deze nieuwe productielijn van de toekomst.

 

Gerelateerd nieuws

MIT-robot detecteert verborgen voorwerpen (video)

MIT-robot detecteert verborgen voorwerpen (video)

Aan het MIT is een robot ontwikkeld met bovenmenselijke krachten. Een 'zesde zintuig' op basis van vision en RF-sensing.

Kickstarter-campagne voor 'krachtigste' robot bereikt doel in 13 uur (video)

Kickstarter-campagne voor 'krachtigste' robot bereikt doel in 13 uur (video)

Umbratek heeft op de eerste dag van hun Kickstarter-campagne – 6 april - binnen 13 uur hun doel van 50.000 dollar bereikt voor wat naar eigen zeggen de ‘krachtigste en meest betaalbare modulaire robotfamilie’ zou…

Ingenieurs combineren AI en draagbare camera's in zelfdenkende en -lopende robotbenen

Engineers combineren AI en draagbare camera's in zelfdenkend en -lopend robotbeen

Een zelfdenkend en -lopend kunstbeen. Het klinkt vreemd en ook een beetje eng (stel je voor dat je been er met je vandoor gaat...), maar het kan nu. En volgens de robotica-onderzoekers van de Universiteit van Waterloo …

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 april 2021, online

KNAW-webinar: Wiskunde in tijden van corona

Epidemiologische modellen brengen de verspreiding van infectieziekten binnen sociale netwerken in kaart...

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »