EO

Bakker Sliedrecht onderzoekt gebruik biologisch afbreekbare olie in onderwatermotoren Van Oord

02 maart 2021 om 11:49 uur

Bakker Sliedrecht gaat onderzoeken of biologisch afbreekbare olie gebruikt kan worden in de onderwatermotoren die het bedrijf heeft geleverd voor baggerschepen van Van Oord. Als dit mogelijk blijkt, wil de internationale waterbouwer dit soort olie op meer schepen toe gaan passen. De regelgeving voor het gebruik van olie wordt steeds strenger, omdat lekkages grote gevolgen kunnen hebben voor het milieu. In verschillende delen van de wereld, zoals de poolgebieden en Australië, is het gebruik van biologisch afbreekbare olie zelfs verplicht.


Bakker Sliedrecht en Indar hebben een elektrische onderwatermotor ontwikkeld waarmee baggerschepen ondanks zware omstandigheden tot dieptes van 250 meter kunnen werken. Inmiddels zijn er 200 baggerschepen met dit soort motoren uitgerust, waaronder diverse schepen van Van Oord. In elektromotoren zit soms duizenden liters olie onder andere voor de koeling en voor het opheffen van drukverschillen als op diepte wordt gewerkt. "Van Oord wil weten of ook biologisch afbreekbare olie toegepast kan worden in de onderwatermotoren die we geleverd hebben en die we in de toekomst gaan leveren. Zij hebben daar in andere onderwatertoepassingen al positieve ervaringen mee", zeggen Accountmanager Wim Verlek en Proposal Manager Marcel Bakker van Bakker Sliedrecht. "We hebben met onze onderwatermotoren nog nooit een grote lekkage gehad, waarbij correct onderhoud van de motor een belangrijk aspect is. Je wilt milieuschade in kwetsbare gebieden voorkomen. De kans op zo'n catastrofe is heel klein, maar het valt nooit uit te sluiten."

 

Stapsgewijs testen van toepasbaarheid

Het onderzoek bestaat uit drie stappen. Eerst worden in het laboratorium de elektrische en fysieke eigenschappen van de biologisch afbreekbare olie onderzocht en vergeleken met de huidige olie. Die mogen niet te veel afwijken van elkaar en de eigenschappen moeten binnen een bepaalde bandbreedte blijven. In de volgende fase worden diverse onderdelen van de onderwatermotor blootgesteld aan de nieuwe olie. De samples van wikkelingen, interne coating, kabel isolatie en andere materialen worden hierbij enkele maandenlang ondergedompeld in biologisch afbreekbare olie die is verwarmd tot bedrijfstemperatuur. Daarna wordt bepaald of de aantasting acceptabel is. In de derde fase wordt bekeken of de rubberen O-ringen en Simmeringen bestand zijn tegen de nieuwe olie. Als dat niet zo is kunnen die eventueel vervangen worden door een ander type rubber. Als alle testen positief verlopen, wordt een pilot uitgevoerd waarbij de biologisch afbreekbare olie wordt toegepast in de onderwatermotor van een sleephopperzuiger.

 

Gerelateerd nieuws

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

Hoe een bewegend platform voor 3D-printen afval en kosten kan verminderen

3D-printen kan nu 40 procent sneller en 30 procent goedkoper (video)

Onderzoekers van de USC Viterbi School of Engineering (VS) hebben een goedkoop dynamisch gestuurd oppervlak voor 3D-printers ontwikkeld dat afval vermindert en tijd bespaart.

Belvorming op elektroden beheersen

Belvorming op elektroden beheersen

Het gebruik van elektriciteit om water te splitsen in waterstof en zuurstof kan een effectieve manier zijn om schone waterstof te produceren, met verdere voordelen als die elektriciteit wordt opgewekt uit hernieuwbare…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 april 2021, online

Hannover Messe

De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen.

15 april 2021

Masterclass Cyber security voor industriële automatisering (ICS en OT)

Biedt inzicht in welke gevaren en impact een cyber incident kan hebben op organisaties.

15 april 2021, online

KNAW-webinar: Innovatie versneld door coronacrisis

Medisch-technische onderzoekers laten zien hoe de coronacrisis ontwikkelingen binnen hun vakgebied...

Meer agendapunten »