EO

Terahertz-beeldvorming van grafeen maakt de weg vrij voor industrialisatie

25 februari 2021 om 09:12 uur

Röntgenscans zorgden voor een revolutie in medische behandelingen doordat we in mensen konden kijken zonder operatie. Evenzo dringt terahertz-spectroscopie door grafeenfilms waardoor wetenschappers gedetailleerde kaarten kunnen maken van hun elektrische kwaliteit, zonder het materiaal te beschadigen of te vervuilen. Het Graphene Flagship bracht onderzoekers uit de academische wereld en de industrie samen om deze analytische techniek te ontwikkelen en te rijpen, en nu is er een nieuw meetinstrument voor grafeenkarakterisering klaar.


Het onderzoek was mogelijk dankzij samenwerkings tussen het Graphene Flagship European consortium, met deelname van wetenschappers van Graphene Flagship-partners DTU, Denemarken, IIT, Italië, Aalto University, Finland, AIXTRON, VK, imec, België, Graphenea, Spanje, Universiteit van Warschau, Polen, en Thales R&T, Frankrijk, evenals medewerkers in China, Korea en de VS.

 

Grafeen wordt vaak 'ingeklemd' tussen veel verschillende lagen en materialen voor gebruik in elektronische en fotonische apparaten. Dit bemoeilijkt het proces van kwaliteitsbeoordeling. Terahertz-spectroscopie maakt dingen gemakkelijker. Het beeldt de ingekapselde materialen af ​​en onthult de kwaliteit van het grafeen eronder, waardoor onvolkomenheden op kritieke punten in het fabricageproces worden blootgelegd. Het is een snelle, niet-destructieve technologie die de elektrische eigenschappen van grafeen en gelaagde materialen onderzoekt, zonder dat direct contact nodig is.

 

De ontwikkeling van karakterisatietechnieken zoals terahertz-spectroscopie is fundamenteel voor het versnellen van grootschalige productie, omdat ze garanderen dat apparaten met consistent en voorspelbaar worden geproduceerd, zonder gebreken. Kwaliteitscontrole gaat vooraf aan vertrouwen. Dankzij andere ontwikkelingen die door het Graphene Flagship zijn ontwikkeld, zoals de roll-to-roll-productie van grafeen en gelaagde materialen, is de fabricagetechnologie klaar om de volgende stap te zetten. Met terahertz-spectroscopie kan de grafeenproductie worden opvoerd zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen.

 

Gerelateerd nieuws

MIT-robot detecteert verborgen voorwerpen (video)

MIT-robot detecteert verborgen voorwerpen (video)

Aan het MIT is een robot ontwikkeld met bovenmenselijke krachten. Een 'zesde zintuig' op basis van vision en RF-sensing.

Minder dan een nanometer dik, sterker en veelzijdiger dan staal

Minder dan een nanometer dik, sterker en veelzijdiger dan staal

Wetenschappers zijn erin geslaagd omstabiele nanovellen te produceren met boor- en waterstofatomen. Dit biedt kansen voor de nano-elektronica en kwantuminformatietechnologie.

Artificiële intelligentie voorspelt koersuitslag Ronde van Vlaanderen

Artificiële intelligentie voorspelt koersuitslag Ronde van Vlaanderen - maar helaas verkeerd

Onderzoekers van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan Universiteit Antwerpen, hebben een computersysteem ontwikkeld dat op basis van historische prestatiedata en artificiële intelligentie (AI) de koersuitslagen van…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 april 2021, online

Hannover Messe

De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen.

15 april 2021

Masterclass Cyber security voor industriële automatisering (ICS en OT)

Biedt inzicht in welke gevaren en impact een cyber incident kan hebben op organisaties.

15 april 2021, online

KNAW-webinar: Innovatie versneld door coronacrisis

Medisch-technische onderzoekers laten zien hoe de coronacrisis ontwikkelingen binnen hun vakgebied...

Meer agendapunten »