EO

NLR en TU Delft presenteren route naar duurzaam luchtvervoer

16 februari 2021 om 00:00 uur

Vandaag presenteren NLR en de TU Delft een whitepaper over de meest veelbelovende technologieën voor het realiseren van een klimaatneutraal luchtvervoersysteem in 2050.


De Europese Green Deal stelt dat Europa tegen die tijd een klimaatneutraal continent moet zijn; een doel dat gepaard gaat met complexe uitdagingen op het gebied van menselijk gedrag, verbruik, economie en technologie. Het whitepaper helpt daarbij tevens om een nationaal onderzoeks- en innovatieprogramma voor duurzame luchtvaart op te zetten.

 

Koninklijke NLR en TU Delft hebben luchtvaartonderzoek in Nederland als aandachtspunt; van fundamenteel onderzoek tot en met het voorbereiden van geschikte innovaties voor industriële marktintroductie. Het whitepaper toont een analyse van de klimaatimpact door de luchtvaart en somt de meest veelbelovende technologieën op voor een klimaatneutrale luchtvaart in 2050. Denk daarbij niet alleen aan de vermindering van geluidsemissies en verbetering van de lokale luchtkwaliteit, maar ook aan vermindering van de impact op biodiversiteit en het voorkomen van uitputting van hulpbronnen. De twee instellingen zien een toekomst voor zich waarin de luchtvaart innovatieve luchtvoertuigconcepten zal gebruiken die worden aangedreven door emissievrije energiebronnen die functioneren in een duurzaam ecosysteem op basis van circulariteitsprincipes.

 

Leo Veldhuis, sectiehoofd Flight Performance and Propulsion van de TU Delft: "De ontwikkeling van een duurzamere luchtvaart vereist innovatieve oplossingen die worden ondersteund door hoogstaand toegepast en fundamenteel onderzoek in alle aspecten van de vlucht, variërend van het gebruik van nieuwe energiebronnen tot efficiënte vliegtuigen en optimalisatie van hun inzet". Het paper specificeert wat er nodig is op het gebied van onderzoek, organisatie en financiering.

 

Nationaal programma

Het whitepaper geeft ook input aan een voorstel om een nationaal R&D-programma op te zetten dat specifiek gericht is op het verminderen van de klimaatimpact van de luchtvaart, afgestemd op Europese programma's. Dit Nationaal Onderzoeks- en Ontwikkelingsprogramma (NOOP) kan ons land positioneren als kenniscentrum voor duurzame luchtvaart en het zal Nederlandse onderzoeksinstellingen en bedrijven in de sector in staat stellen een substantiële rol te spelen in R&D en de toeleveringsketen.

 

Gerelateerd nieuws

Team verandert menselijk afval in vliegtuigbrandstof

Team verandert menselijk afval in vliegtuigbrandstof

Onderzoekers van het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory hebben een nieuw chemisch proces ontwikkeld om menselijk afval uit vliegtuigbadkamers om te zetten in een potentiële bron van toekomstige…

Met dertig 3D-geprinte autoonderdelen de Dakar door

Met dertig 3D-geprinte auto-onderdelen de Dakar door

Prodrive en het Koninkrijk Bahrein, die dit jaar 5e zijn geworden in de Dakar Rally, deden dat in een auto met dertig 3D-geprinte onderdelen. Reden? Door Covid-19 kon het team pas in oktober 2020 de fabriek in.

Ingenieurs combineren AI en draagbare camera's in zelfdenkende en -lopende robotbenen

Engineers combineren AI en draagbare camera's in zelfdenkend en -lopend robotbeen

Een zelfdenkend en -lopend kunstbeen. Het klinkt vreemd en ook een beetje eng (stel je voor dat je been er met je vandoor gaat...), maar het kan nu. En volgens de robotica-onderzoekers van de Universiteit van Waterloo …

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 april 2021, online

Hannover Messe

De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen.

15 april 2021

Masterclass Cyber security voor industriële automatisering (ICS en OT)

Biedt inzicht in welke gevaren en impact een cyber incident kan hebben op organisaties.

15 april 2021, online

KNAW-webinar: Innovatie versneld door coronacrisis

Medisch-technische onderzoekers laten zien hoe de coronacrisis ontwikkelingen binnen hun vakgebied...

Meer agendapunten »