EO

De champignonklever: beter dan klittenband

10 februari 2021 om 13:18 uur

Wageningse wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat beter hecht dan klittenband en geen sporen nalaat bij het lostrekken.


In de wereld van het kleven en hechten bestaan diverse klittenband-achtige materialen. Het principe hierbij is mechanische hechting: klever en ondergrond grijpen zich in elkaar vast. Groot nadeel van de gangbare materialen is dat ze bij het verwijderen de ondergrond of zichzelf beschadigen. Onderzoekers van Wageningen en Groningen hebben daar nu iets op gevonden.

 

Champignons

De onderzoekers (Physical Chemistry and Soft Matter en BioNanoTechnology) ontwierpen een oppervlak van siliconenrubber dat dicht bezet is met minuscule champignon-achtige pilaartjes. Het spul hecht prima aan ruwe oppervlakken zoals textiel. Hechting vindt plaats doordat de paddenstoelen haken in de mazen van het textiel. De flexibiliteit van het materiaal voorkomt beschadigingen bij het lostrekken.


Nieuw is ook de productiewijze. De mal die aan de basis staat van de productie van de paddenstoelen is met een 3D-printer gemaakt. Van die mal wordt eerst een negatief en daarvan weer een positief gemaakt. Dat levert het uiteindelijke materiaal op met het gewenste oppervlak van champignons. Op die methode is patent aangevraagd.

 

Hoe dichter de champignons op elkaar staan, hoe beter de hechting, legt onderzoeker Joshua Dijksman uit Maar de hechtkracht per champignon neemt daarbij wel af. ‘Dat komt doordat de champignons met elkaar communiceren: ze beïnvloeden elkaar via de ondergrond.' Bij het losrukken van ėėn champignon, trek je via de (flexibele) ondergrond ook aan de buurman.

Spelen
Met een nieuw ontwikkelde meetmethode zijn die krachten op een gestandaardiseerde manier goed te meten. Het fenomeen van ‘communicatie' biedt ruimte om te spelen, zegt Dijksman: "Het biedt handvatten voor optimalisatie, afhankelijk van het doel van de hechting. Om de hechting te veranderen, kun je variëren met het aantal paddenstoelen of de hardheid van het materiaal"

 

Het ontwikkelde materiaal werkt op ruwe oppervlakken. Voor hechting aan gladde oppervlakken vinden proeven plaats met zuignapjes in plaats van paddenstoelen. ‘We kijken nu of dit communicatieprincipe ook daar geldt', zegt Dijksman. Het onderzoek maakt deel uit van het 4TU-programma Soft Robotics.

 

Bron: Resource

 

Gerelateerd nieuws

Corona-slachtoffers zijn aardiger voor machines

Corona-slachtoffers zijn aardiger voor machines

Over het algemeen zijn mensen niet erg aardig voor machines. En dat gaat verder dan een klap op de gokautomaat waar je juist je portemonnee in leegde of de automaat die je geen cola gaf. Maar nu melden onderzoekers dat…

Delftse onderzoekers ontwikkelen veelzijdige waterstofsensor

Delftse onderzoekers ontwikkelen veelzijdige waterstofsensor

Waterstof is onder sommige condities een brandbaar en soms zelfs explosief gas. Als we het gas breder willen gaan inzetten, moeten de kleinste waterstoflekken dus zo snel mogelijk worden opgespoord. Onderzoekers van de…

Vomi introduceert infographic Chroom-6

Vomi introduceert infographic Chroom-6

Vomi, de branchevereniging van dienstverlenende ondernemers in de procesindustrie, heeft een infographic ontwikkeld om de bewustwording te bevorderen rondom het veilig werken met Chroom-6 houdende materialen. De…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 april 2021, online

Hannover Messe

De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen.

13 april 2021, online

De Makers van Morgen

Over het versnellen van time-to-market en snel doorvoeren van productinnovaties

14 april 2021, online

Thundercomm / Qualcomm Webinar - 5G IoT

Webinar over 5G IoT oplossingen met de Qualcomm Snapdragon architectuur

Meer agendapunten »