EO

Europa bouwt drie extra servicemodules voor Artemis

02 februari 2021 om 14:19 uur

Esa heeft een contract met Airbus ondertekend voor de bouw van drie European Service Modules voor Orion, de Nasa-ruimtecapsule die astronauten naar de maan en de lunar Gateway zal vliegen in het kader van het Artemis-programma. De modules worden geïntegreerd in Bremen (Duitsland) met onderdelen en hardware die worden gebouwd en geleverd door bedrijven uit België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland.


De opdracht staat los van de de drie European Service Modules die al in productie zijn.

 

De European Service Modules zijn cilinders met een diameter en hoogte van vier meter. Ze hebben vier zonnepanelen van 19 meter breed die voldoende energie opwekken om twee huishoudens van stroom te voorzien. De 8,6 ton brandstof van de service module kan 1 hoofdmotor en 32 kleinere stuwraketten aandrijven. Deze voorziet de crew ook in de belangrijkste levensvoorzieningen, zoals water en zuurstof, en regelt de thermische controle van de crewmodule.

 

De modules zullen worden gebruikt om astronauten naar de maan te vliegen. Als de aandrijving voor de Orion-ruimtecapsule levert hij brandstof en de levensmiddelen voor de astronauten.

David Parker, Esa-directeur Human and Robotic Exploration: "Dit contract verdubbelt de inzet van Europa voor de levering van de onmisbare hardware om de mensheid met Orion naar de maan te vliegen. Samen met de onderdelen die we bouwen voor de lunar Gateway, garanderen we zitplaatsen voor Esa-astronauten om ons zonnestelsel te verkennen en zorgen we voor werkgelegenheid en technologische expertise voor Europa."

 

"Europa is een nieuw decennium van verkenning ingegaan. Het bouwen van zes European Service Modules voor Orion is een ongeëvenaarde onderneming. Bij Airbus werken enkele van 's werelds knapste koppen op het gebied van ruimteverkenning aan dit fenomenale vaartuig. Daarnaast zal deze nieuwe overeenkomst vele toekomstige maanmissies mogelijk maken door middel van internationale samenwerkingen," aldus Andreas Hammer, hoofd Space Exploration bij Airbus.

 

Artemis I, de eerste onbemande Orion-testvlucht met een European Service Module, wordt van brandstof voorzien in Nasa's Kennedy Space Center in Florida (VS), ter voorbereiding op de vlucht die later dit jaar zal plaatsvinden. Tijdens de volgende missie, Artemis II, zullen de eerste astronauten rond de maan en terug naar de aarde vliegen. De integratie van de European Service Module wordt momenteel in Bremen afgerond. Met Artemis III zal Nasa de eerste vrouw en de volgende man op de maan laten landen. De vandaag aangekondigde modules zullen worden gebruikt voor de Artemis-missies IV tot en met VI. De eerste twee van deze drie modules in het contract vormen de Europese bijdrage aan de internationale lunar Gateway.

 

Gerelateerd nieuws

Hoe een bewegend platform voor 3D-printen afval en kosten kan verminderen

3D-printen kan nu 40 procent sneller en 30 procent goedkoper (video)

Onderzoekers van de USC Viterbi School of Engineering (VS) hebben een goedkoop dynamisch gestuurd oppervlak voor 3D-printers ontwikkeld dat afval vermindert en tijd bespaart.

Belvorming op elektroden beheersen

Belvorming op elektroden beheersen

Het gebruik van elektriciteit om water te splitsen in waterstof en zuurstof kan een effectieve manier zijn om schone waterstof te produceren, met verdere voordelen als die elektriciteit wordt opgewekt uit hernieuwbare…

Structurele batterij

Sprong voorwaarts naar structurele batterij (video)

Onderzoekers van Chalmers University of Technology hebben een structurele batterij geproduceerd die tien keer beter presteert dan voorgaande versies. Koolstofvezel dient tegelijk als elektrode, geleider en dragend…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

12 april 2021, online

Hannover Messe

De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen.

13 april 2021, online

De Makers van Morgen

Over het versnellen van time-to-market en snel doorvoeren van productinnovaties

14 april 2021, online

Thundercomm / Qualcomm Webinar - 5G IoT

Webinar over 5G IoT oplossingen met de Qualcomm Snapdragon architectuur

Meer agendapunten »