EO

IEEE eert detectoren Ligo en Virgo als technische mijlpalen

01 februari 2021 om 13:46 uur

De zwaartekrachtsgolfdetectoren Ligo in de VS en Virgo in Italië krijgen het predicaat Milestone van de internationale ingenieursunie IEEE. Op 3 februari worden op de drie detectorlocaties in Hanford en Livingstone, en Cascina bij Pisa de bijbehorende plaquettes onthuld.


Dat heeft de vereniging van meer dan 423 duizend leden wereldwijd, deze week bekend gemaakt.

 

De unie eert met de Milestones technische prestaties die de wereld hebben veranderd, van de draadloze radio (Marconi) tot de transistor (Bell) en de compact-disk van Philips.

 

De zwaartekrachtsgolfdetectoren in de VS en Europa zijn de 213e mijlpaal in de moderne techniekgeschiedenis, die de IEEE toekent. Nikhef is de Nederlandse partner in het Virgo-project, waaraan sinds 1997 is gebouwd.

 

De detectoren zijn antenne's om de trillingen van ruimtetijd op te vangen die door de Relativiteitstheorie van Einstein uit 1916 worden voorspeld. Daarbij worden met lasers de extreem precies variaties in de afstand tussen spiegels gemeten op onderlinge afstanden van 3 (Pisa) of 4 kilometer (Amerika). De techniek van de enorme L-vormige detectoren werd vanaf 1970 ontwikkeld en wordt nog steeds verfijnd, ondermeer ook door Nikhef.

 

In februari 2015 registreerden de twee Ligo-detectoren voor het eerst een zwaartekrachtsgolf, die afkomstig bleek van twee botsende zwarte gaten in het heelal. Sindsdien kwam ook Virgo in bedrijf en zijn er tientallen van zulke golven waargenomen.

 

In 2017 stonden Ligo en Virgo aan de wieg van de zogeheten multimessenger-astronomie, toen voor het eerst golven van twee botsende neutronensterren werden gemeten en tegelijk waargenomen met lichttelescopen.

 

Bij de onthullingen volgende week zullen virtueel ook de winnaars van de Nobelprijs voor natuurkunde 2017, Kip Thorne, Barry Barish en Ray Weiss aanwezig zijn.

 

Ook vertegenwoordigers van Kagra zullen bij de onthulling zijn, de nieuwe ondergrondse detector voor zwaartekrachtsgolven in Japan die binnenkort gaat meten. In Europa wordt inmiddels intensief gewerkt aan een nieuwe, nog grotere detector, de Einstein Telescope met ondergrondse armen van elk 10 kilometer, die mogelijk in de grensregio in Zuid-Limburg zal worden gerealiseerd.

 

Gerelateerd nieuws

Worden fotonische Mems-switches commercieel?

Worden fotonische Mems-switches commercieel?

Tot nu toe zijn die MEMS-fotonische schakelaars vervaardigd met behulp van niet-standaard en complexe processen in laboratoriumomgevingen, waardoor ze moeilijk op de markt kunnen worden gebracht. Maar onderzoekers van de…

1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

Voor kunstmatige intelligentie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsdata, quantumtechnologie en waterstof/groene chemie komt vanuit het Nationaal Groeifonds 1,35 miljard euro beschikbaar. Het gaat…

Corona-slachtoffers zijn aardiger voor machines

Corona-slachtoffers zijn aardiger voor machines

Over het algemeen zijn mensen niet erg aardig voor machines. En dat gaat verder dan een klap op de gokautomaat waar je juist je portemonnee in leegde of de automaat die je geen cola gaf. Maar nu melden onderzoekers dat…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

20 mei 2021

De elektrische installatie: meten en beheersen

Online seminar door Hyteps

Meer agendapunten »