EO

'The Beast' analyseert 20.000 coronatests per dag (video's)

01 februari 2021 om 13:31 uur

In het medisch-microbiologische laboratorium PAMM in Veldhoven staat de nieuwe Strip-1 testrobot die Nederland heeft aangeschaft. Deze robot - in de wandelgangen ook wel The Beast genoemd - kan per etmaal 20.000 pcr-tests verwerken en de resultaten online opleveren. Dat is aanzienlijk meer dan alle tot nu toe bekende apparaten in de wereld.


De robot is een Nederlandse uitvinding, ontwikkeld door het Hubrecht Institute en biotechnologiebedrijf Genmab. Strip-1 is gebouwd in Zwitserland. De robot is gefinancierd door de Rijksoverheid en kan ook worden ingezet bij eventuele volgende pandemieën. Minister Hugo de Jonge, die de robot woensdag bezocht: "Daarmee is het een belangrijke bouwsteen voor een robuuste, publieke testfaciliteit voor Nederland. Dat is van groot belang in het effectief bestrijden van pandemieën. Traditioneel zijn de test - en analysefaciliteiten in ons land heel hoogwaardig, maar ook kleinschalig en primair gericht op diagnostiek: is iemand besmet of niet? In een pandemie is ook het snel in beeld brengen van de verspreiding van het virus nodig. Dat maakt een gerichte aanpak mogelijk daar waar de uitbraak oplaait. Tijdens grote virusuitbraken is het essentieel om snel en adequaat hoge volumes monsters te kunnen analyseren. Dat vraagt om een veel grotere schaal en meer slagkracht. In dat verband is door het kabinet zwaar geïnvesteerd in het uitbreiden van de test - en analysecapaciteit in eigen land. Deze testrobot maakt onderdeel uit van die strategie."

 

De robot kan niet alleen met hoge snelheid veel grotere hoeveelheden tests verwerken, maar de kosten per test liggen ook aanzienlijk lager. Omdat hij met zeer kleine volumes kan werken, gebruikt hij bovendien minder van de materialen die momenteel wereldwijd zeer schaars zijn. Dit alles tot nu toe zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de analyse. Er is veel belangstelling voor deze robot uit het buitenland. De Strip-1 is kort voor de Kerstdagen in Veldhoven geïnstalleerd. Sindsdien is de robot stapsgewijs steeds meer tests gaan analyseren om de werking te testen en alles klaar te maken voor grootschalige inzet. Deze zogenoemde validatieperiode loopt naar verwachting tot half februari en staat onder toezicht van het RIVM en de GGD Zuid-Oost Brabant. Daarna kan de robot op vol vermogen worden ingezet bij het bestrijden van de corona-pandemie. De overheid overweegt op termijn meer van deze robots aan te schaffen, indien de validatie inderdaad de verwachte resultaten oplevert. Met meerdere testrobots zoals deze kan de landelijke verwerkingscapaciteit wanneer dat nodig is snel opgevoerd worden tot vele tienduizenden analyses per etmaal.

 

Hieronder volgen 2 video's, de bovenste over de werking van het systeem, de onderste over de ontwikkeling ervan:

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Stemmen voor de Prins Friso Ingenieursprijs van start

Stemmen voor de Prins Friso Ingenieursprijs van start (video's)

Iedereen kan vanaf nu stemmen voor de Prins Friso Ingenieursprijs, waarvoor dit jaar drie ingenieurs uit Oost-Nederland zijn genomineerd. De prijs is bedoeld voor een ingenieur die zich in zijn of haar werk onderscheidt…

Hittebeheersing in fusiereactoren

Hittebeheersing in fusiereactoren

Midden in een fusiereactor is het onwaarschijnlijk heet. Waterstof dat uit dit binnenste ontsnapt, moet op weg naar de wand worden afgekoeld, anders smelt de reactorwand. Differ-onderzoekers ontwikkelden met het EPFL…

NLR en TU Delft presenteren route naar duurzaam luchtvervoer

NLR en TU Delft presenteren route naar duurzaam luchtvervoer

Vandaag presenteren NLR en de TU Delft een whitepaper over de meest veelbelovende technologieën voor het realiseren van een klimaatneutraal luchtvervoersysteem in 2050.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 maart 2021, online

Embedded World + Congatec

Embedded World en Congatec vinden dit jaar online plaats.

4 maart 2021, online

Webinar: Selectie en installatie van Atexkabelwartels: hoe het wel en niet moet

Helaas worden er nog veel fouten gemaakt met de selectie en toepassing van Atex kabelwartels. Hierdoor...

4 maart 2021, online

Webinar: Versnelling van de regionale energietransitie beroepsonderwijs

De eerste in een reeks van 5 webinars over werken aan groen herstel vanuit publiek-private samenwerkingen...

Meer agendapunten »