EO

Nederland lanceert eerste militaire nanosatelliet

26 januari 2021 om 10:41 uur

Virgin Orbit gaat met de eerstvolgende lancering de eerste Nederlandse militaire nanosatelliet in een baan om de aarde positioneren. Hiermee betreedt Defensie het ruimtedomein. 'Een historische mijlpaal voor de krijgsmacht.'


Zowel civiel als militair is onze samenleving zeer afhankelijk van satellietsystemen. Denk aan het gebruik van navigatie- en communicatiesystemen. Daarmee gaan zowel kansen als bedreigingen gepaard. De Navo benadrukte het belang van het gebruik van de ruimte eind 2019 door de ruimte tot operationeel domein te verklaren. Ook de Nederlandse defensie onderkent dit belang. Zo is in de ‘Defensievisie 2035' beschreven dat het gebruik van de ruimte een noodzakelijke schakel is geworden van het informatiegestuurd optreden van onze krijgsmacht.

 

Samen met Nederlandse industrie en kennisinstituten zal Defensie schaalbare en betaalbare capaciteiten onderzoeken voor militair gebruik van de ruimte. Nanosatellieten, die qua omvang net iets groter zijn dan een melkpak, zijn goedkoper dan de grote traditionele satellieten en kunnen in grotere aantallen in een baan om de aarde worden gebracht waardoor de kwetsbaarheid van het systeem als geheel wordt verkleind. Met de BRIK-II  willen de betrokken partijen aantonen dat een dergelijke satelliet geschikt is voor relevante (militaire) communicatie en informatietoepassingen.

 

Het Delftse bedrijf Innovative Solutions in Space is de ontwerper en integrator van de BRIK-II. Koninklijke NLR heeft technologieën ontwikkeld die op de BRIK-II in de praktijk worden gebracht: met een geminiaturiseerde payload, op gebied van signal intelligence, kan de satelliet radiosignalen vanuit de ruimte detecteren en de plek van de bron op het aardoppervlak lokaliseren. Daarnaast wordt er samengewerkt met de universiteiten in Delft en Oslo. Virgin Orbit gaat de lancering uitvoeren.

 

BRIK-II

De naam BRIK-II is niet geheel toevallig gekozen. BRIK staat symbool voor de ontwikkeling van de Nederlandse lucht- en ruimtevaart sinds 1913. In dat jaar bouwde Marinus van Meel ‘De Brik' en daarmee het eerste vliegtuig voor de toenmalige ‘Luchtvaartafdeeling' in Soesterberg. Dit vliegtuig werd door de Nederlandse krijgsmacht ingezet om het luchtvaartdomein te ontdekken. Om zijn pioniersgeest te herdenken, krijgt de eerste nanosatelliet de eervolle naam: BRIK-II.

 

Gerelateerd nieuws

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

Voor kunstmatige intelligentie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsdata, quantumtechnologie en waterstof/groene chemie komt vanuit het Nationaal Groeifonds 1,35 miljard euro beschikbaar. Het gaat…

Hoe een bewegend platform voor 3D-printen afval en kosten kan verminderen

3D-printen kan nu 40 procent sneller en 30 procent goedkoper (video)

Onderzoekers van de USC Viterbi School of Engineering (VS) hebben een goedkoop dynamisch gestuurd oppervlak voor 3D-printers ontwikkeld dat afval vermindert en tijd bespaart.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

20 mei 2021

De elektrische installatie: meten en beheersen

Online seminar door Hyteps

Meer agendapunten »