EO

Alliander vraagt hulp van knappe koppen

27 januari 2021 om 13:10 uur

Netwerkbedrijf Alliander daagt ondernemers, uitvinders en vernieuwers uit om oplossingen te bedenken om de elektriciteitsvraag tijdens zonuren te verhogen. Op zonnige momenten wekken zonnepanelen inmiddels veel meer stroom op dan dat er verbruikt wordt. Hierdoor ontstaan er knelpunten op het elektriciteitsnet. Het bedrijf met het ei van Columbus wacht een beloning van 30.000 euro.


De innovatie challenge is gepubliceerd op het platform Starthubs waarop startups, scale-ups en mkb-bedrijven meedenken over de uitdagingen van bedrijven. Deze challenge is een kans voor knappe koppen om mee te denken met een van de grootste maatschappelijke uitdagingen van dit moment: de energietransitie.

 

Knelpunten op het elektriciteitsnet

Slimme oplossingen en innovaties zijn hard nodig om de drukte op het elektriciteitsnet in goede banen te leiden. Een belangrijke oorzaak van de drukte is de zeer snel stijgende populariteit van zonnepanelen onder zowel consumenten als eigenaren van grote bedrijfspanden en ontwikkelaars van grootschalige zonneweiden. Daar waar de aangeboden hoeveelheid zonnestroom groter is dan het elektriciteitsnet aan kan ontstaat een knelpunt. Om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te waarborgen kan Alliander rond een knelpunt grote producenten van zonnestroom pas toegang geven nadat het net verzwaard is. Alliander betreurt het als ze niet aan de wens van de klanten kan voldoen. Daarom werkt het bedrijf aan een waaier van innovaties en slimme oplossingen om het elektriciteitsnet efficienter te gebruiken. Met deze challenge doet het bedrijf dus ook een beroep op de innovatiekracht van markt.

 

Stimuleren energieverbruik op zonnige momenten

Alliander vraagt de duizenden ondernemers die zijn aangesloten bij Starthubs om oplossingen om de elektriciteitsvraag van de grote verbruikers van elektriciteit zoals glastuinbouwers, datacenters en fabrieken te verplaatsen naar, of te vergroten tijdens, de uren dat de zon volop schijnt. Als het extra aanbod van zonne-energie lokaal kan worden weggestreept tegen de vraag naar stroom dan kan het elektriciteitsnet de grote hoeveelheden opgewekte zonnestroom veel beter aan.

 

Inzenden tot 15 februari

Deelnemende partijen hebben tot 15 februari om hun ideeën in te zenden. Daarna zal een expertteam van Alliander zich buigen over de ingezonden pitches en hieruit een winnaar kiezen. Deelnemers maken kans op een innovatiebudget van maximaal 30.000 euro om een pilotproject te realiseren en te testen.

 

Huisaftakmof

Vorig jaar schreef Alliander de eerste innovatiechallenge uit. Het netwerkbedrijf vroeg toen om ideeën voor een sneller te produceren verbinding tussen de hoofd- en aansluitkabel in het elektriciteitsnet. Met dezelfde kwaliteit en veiligheid van de bestaande verbinding. Bij deze challenge zijn veel goede ideeën opgehaald, waarvan het beste idee van High Tech Alliance inmiddels wordt doorontwikkeld.
 

Reacties (4)

Die vierpoligen Generatoren, wie sie an
Bord der „Infinity" betrieben werden, hat
das niederlandische Unternehmen Brush
für den Einsatz an Gas- oder Dampfturbinen
konzipiert. Die containergrofien Anlagen
sind auf Schiffen (Bild 1), aber auch auf
Bohrinseln, in der Prozessindustrie oder in
Kraft-Warme-Kopplungs-Anlagen in Gebrauch.
In Generatoren induziert das umlaufende
magnetische Gleichfeld des Laufers
in den Leiterwicklungen des Stators eine
elektrische Spannung. Angesichts der
hohen Anforderungen an Lebensdauer und
Verfügbarkeit von Stromerzeugern in dieser
Leistungsklasse mussen die Feldwicklungen
den grofien Fliehkraften dauerhaft
standhalten. Der Rotor dreht sich im 50-Hz-
Stromnetz immerhin mit 1500 min'1 und
wiegt in der 60-MW-Variante rund 22 t
Meer op Linkedin, Peter Bisselink
Bisselink, 2 februari 2021 14:37
Laadpalen op zee en rivieren. Container als batterijpack verwisselen geeft een korte stilstand. Ook de scheepvaart en meer cruise schepen hybride maken. "Volle kraft voraus"
Bisselink, 2 februari 2021 14:32
100 procent eens met de heer J. Koopstra!
Herman van den Dungen, 2 februari 2021 13:12
Een challenge voor bedrijven dus. Voorwaarde is dat men is ingeschreven bij de KvK. Alle particulieren mogen hun goede ideeen thuislaten. Ik denk dat je hiermee een grote groep technici met ervaring op dit gebied uitsluit. Erg jammer.
J. Koopstra, 28 januari 2021 11:40
 

Gerelateerd nieuws

HBK monitort 3D-geprinte metalen voetgangersbrug in Amsterdam

3D-geprinte metalen voetgangersbrug in Amsterdam: van top tot teen gemonitord

Hottinger Brüel & Kjær (HBK) heeft rekstroken en data-acquisitie-apparatuur geleverd voor de monitoring van de metalen 3D-geprinte voetgangersbrug, die onlangs over de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam is…

Apparaat oogst energie uit je zweterige vingertoppen terwijl je stilzit - of (in de zon) ligt

Apparaat oogst energie uit je zweterige vingertoppen terwijl je stilzit - of (in de zon) ligt

Zweterigheid heeft vanaf nu een voordeel. Er is namelijk een apparaat ontwikkeld dat energie uit het zweet op je vingertoppen haalt. Tot op heden is het de meest efficiënte ‘on-body energy harvester’ die ooit is…

Lekker meten met je smartphone

Alles meten met je smartphone

Een spectrometer van één gram (en één euro) moet het binnenkort mogelijk maken om met een smartphone snel en gemakkelijk allerlei metingen uit te voeren, zoals aan de luchtkwaliteit, watermonsters en medicijnen.Het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 augustus 2021

Future of CAD and PDM

Dit webinar zal ingaan op de toekomst van CAD en PDM met behulp van Onshape.

8 september 2021

Webinar Open OT-architecturen

De vierde industriële revolutie verwacht dat computerapplicaties van productiebedrijven zich kunnen...

8 september 2021, Brussel

Machineering

Maak- en engineeringtechnologie in levende lijve en met fysieke interactie ontdekken.

Meer agendapunten »