21 januari 2021 om 11:46 uur
Er zijn hoge verwachtingen van de volgende generatie lithium-metaalbatterijen met hoge energiedichtheid, maar voordat ze in onze voertuigen kunnen worden gebruikt, moeten er cruciale problemen worden opgelost. Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Chalmers University of Technology, Zweden, heeft nu concrete richtlijnen ontwikkeld voor hoe de batterijen moeten worden opgeladen en gebruikt, waardoor de efficiëntie wordt gemaximaliseerd en het risico op kortsluiting wordt geminimaliseerd.
Het grote probleem is echter de veiligheid. In twee recent gepubliceerde wetenschappelijke artikelen in Advanced Energy Materials en Advanced Science presenteren onderzoekers van Chalmers samen met collega's in Rusland, China en Korea, een methode om het lithiummetaal veilig te gebruiken. Het is het resultaat van het zodanig ontwerpen van de batterij dat het metaal tijdens het opladen niet de scherpe, naaldachtige structuren ontwikkelt die bekend staan als dendrieten, die kortsluiting kunnen veroorzaken en in het ergste geval kunnen zorgen dat de batterij vlam vat.
"Kortsluiting in lithium-metaalbatterijen treedt meestal op doordat het metaal ongelijkmatig wordt afgezet tijdens de oplaadcyclus en de vorming van dendrieten op de anode. Deze uitstekende naalden zorgen ervoor dat de anode en de kathode in direct contact met elkaar komen, dus het voorkomen van hun vorming is daarom cruciaal", zegt onderzoeker Shizhao Xiong.
Er zijn een aantal verschillende factoren die bepalen hoe het lithium over de anode wordt verdeeld. In het elektrochemische proces dat plaatsvindt tijdens het opladen, wordt de structuur van het lithiummetaal voornamelijk beïnvloed door de stroomdichtheid, temperatuur en concentratie van ionen in de elektrolyt.
De onderzoekers gebruikten simulaties en experimenten om te bepalen hoe op basis van deze parameters de lading geoptimaliseerd kan worden. Het doel is om een dichte, ideale structuur op de lithiummetaalanode te creëren.
"Het is een uitdaging om de ionen in de elektrolyt precies goed te laten rangschikken wanneer ze tijdens het opladen lithiumatomen worden. Onze nieuwe kennis over hoe het proces onder verschillende omstandigheden te beheersen, kan bijdragen aan veiligere en efficiëntere lithium-metaalbatterijen", zegt professor Aleksandar Matic.
Gerelateerd nieuws
De laatste weken zijn drie Nederlandse instanties aan de slag gegaan met een Spot robothond. Perron038 laat Zwolse studenten zijn nut voor de maak onderzoeken, Antea-medewerkers krijgen er één als collega, en Leica…
Onderzoekers van de TU Eindhoven, Differ en MIT ontwikkelden een elektrode met honingraat-porieën om de elektrochemische reactie in de redox-flowbatterij te verbeteren. Het materiaal maakt de batterij efficiënter en…
Het EU-OSHA heeft de leidraad voor maatregelen om COVID-19 verspreiding op de werkplek te voorkomen, bijgewerkt (28 januari). Er staan voorbeelden in van maatregelen die werkgevers kunnen helpen om bij de uitvoering of…
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
creating sustainable solutions
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Partner in aandrijf- en opspantechniek
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Agenda
9 maart 2021
Productiebedrijven met kleine series worden geholpen om data uit hun machines te halen en slim te...
10 maart 2021
A peek into the 5G revolution and what this technology brings to our lives.
23 maart 2021, online
Kennisdagen over de actuele ontwikkelingen op het gebied van industriële communicatie.