19 januari 2021 om 12:48 uur
Werken met gevaarlijke stoffen kan grote risico’s met zich meebrengen en zelfs ernstige ziektes veroorzaken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft daarom samen met sociale partners en arboprofessionals de Werkwijzer Gevaarlijke Stoffen uitgebracht.
Met de Werkwijzer Arbobeleidscyclus Gevaarlijke Stoffen kunnen bedrijven in vijf stappen hun arbobeleid met betrekking tot gevaarlijke stoffen effectief en adequaat inrichten.
In de Arbowet staan regels voor werkgevers en werknemers om te zorgen voor een gezonde en veilige werkplek. Wanneer in het bedrijf gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen is het vaak een uitdaging om de risico’s te onderkennen en er wat aan te doen. Het is belangrijk dat de juiste maatregelen en voorzieningen worden getroffen. Om te weten welke arboregels precies van toepassing zijn en wat die inhouden kan deze Werkwijzer daar een handje bij helpen.
De Werkwijzer geeft inzicht in de wet- en regelgeving voor werken met gevaarlijke stoffen. Daarnaast beschrijft het de rollen, taken en verantwoordelijkheden tijdens de verschillende stappen van de arbobeleidscyclus. De Werkwijzer biedt daarmee ook houvast wanneer het gevaarlijke-stoffenbeleid in het bedrijf niet goed van de grond komt, of de communicatie tussen verantwoordelijke partijen niet goed verloopt. Op basis van de Werkwijzer kunnen zij het gesprek hierover met elkaar aan gaan.
Met deze Werkwijzer weet iedereen wie, wat, wanneer doet; de werkgever, de werknemer, preventiemedewerker en de verschillende arbodeskundigen.
Meer informatie/downloaden Werkwijzer
Gerelateerd nieuws
Vomi, de branchevereniging van dienstverlenende ondernemers in de procesindustrie, heeft een infographic ontwikkeld om de bewustwording te bevorderen rondom het veilig werken met Chroom-6 houdende materialen. De…
Tweedimensionale (2D) materialen hebben een enorm potentieel om apparaten te voorzien van veel kleinere afmetingen en uitgebreide functionaliteiten met betrekking tot wat kan worden bereikt met de huidige…
Wageningse wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat beter hecht dan klittenband en geen sporen nalaat bij het lostrekken.
Techvertorials
Focus op
Machineveiligheid, systemen en componenten
creating sustainable solutions
Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen
Partner in aandrijf- en opspantechniek
Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet
Agenda
9 maart 2021
Productiebedrijven met kleine series worden geholpen om data uit hun machines te halen en slim te...
10 maart 2021
A peek into the 5G revolution and what this technology brings to our lives.
23 maart 2021, online
Kennisdagen over de actuele ontwikkelingen op het gebied van industriële communicatie.