EO

Herziening Machinerichtlijn: conceptversie eerste helft 2021 verwacht

18 januari 2021 om 20:05 uur

De komende herziening van de Machinerichtlijn was een belangrijk onderwerp tijdens de virtuele bijeenkomst van het Platform Industrie en Veiligheid eind november 2020. Een van de grote potentiële veranderingen in de richtlijn is dat er rekening gehouden zal worden met nieuwe technologieën.


De Machinerichtlijn die in Nederland geïmplementeerd is in het Warenwetbesluit Machines, stamt alweer uit 2006. Dus was het hoog tijd voor een modernisering. Hoewel er nog geen conceptwetsvoorstel van de Europese Unie beschikbaar is, zijn de contouren van de voorgenomen regelgeving wel bekend. Diverse elementen in de machineregelgeving worden, zo is de verwachting, aangepast en geactualiseerd.

Van richtlijn naar verordening

Een andere verandering is de aanpassing van richtlijn naar verordening. Dit betekent dat de Europese regelgeving niet meer door alle lidstaten zelf hoeft te worden omgezet in nationale wetgeving. In plaats daarvan is de Verordening straks rechtstreeks werkend waardoor dit in alle landen precies hetzelfde uitwerkt.  De Machineverordening wordt dan voor iedereen binnen de Europese Unie gelijk.

Nieuwe technologieën

Een van de grote potentiële veranderingen is dat er rekening gehouden zal worden met nieuwe technologieën. Zo is te verwachten dat er eisen geformuleerd worden aan besturingssystemen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Daarnaast is het de bedoeling dat de richtlijn voortaan onder het New Legislative Framework zal vallen. Dit is een algemeen Europees principe dat voor het vrije handelsverkeer van goederen geldt. Dit heeft vooral gevolgen voor inspecties en instanties die moeten toetsen of de machines veilig zijn en aan de wet voldoen, de notified bodies.

Conceptversie Machineverordening

De conceptversie voor de nieuwe wetgeving zal waarschijnlijk in de eerste helft van 2021 verschijnen. Het zal dan (waarschijnlijk) de Machineverordening gaan heten. De Europese Commissie heeft gemeld dat dit tegelijk zal verschijnen met voorstellen om kunstmatige intelligentie te gaan regelen. Omdat veel nieuwe machines gebruik maken van nieuwe digitale technologieën wordt hier binnen Europa een koppeling gemaakt.

Extra bijeenkomst Platform Industrie en Veiligheid

Rond de tijd van het verschijnen van de conceptversie zullen alle belangstellenden uitgenodigd worden om hun reacties op het voorstel te delen. De bedoeling is om dat door middel van een extra bijeenkomst van het Platform Industrie en Veiligheid te organiseren. Omdat het Ministerie van SZW de inbreng uit die bijeenkomst wil betrekken bij de reactie op het voorstel voor Verordening, zal de bijeenkomst kort na publicatie van het voorstel plaats moeten vinden. Dit heeft te maken met de vastgestelde procedure waarbij het Ministerie binnen zes weken na verschijnen van het voorstel voor Verordening de Tweede Kamer moet informeren en moet aangeven in hoeverre het voorstel gesteund kan worden.  Vervolgens begint het Europese proces van onderhandelen. En als alle Europese lidstaten instemmen dan kan iedereen aan de slag met de nieuwe verordening. Aangezien niet iedereen meteen al zijn machines kan aanpassen, is de verwachting dat er een ruime overgangstermijn wordt ingebouwd.

 

Bron: NEN

 

Gerelateerd nieuws

Spot: on the move

Spot steekt de oceaan over en krijgt een extra arm (video's)

De laatste weken zijn drie Nederlandse instanties aan de slag gegaan met een Spot robothond. Perron038 laat Zwolse studenten zijn nut voor de maak onderzoeken, Antea-medewerkers krijgen er één als collega, en Leica…

‘Honingraat’-membraan maakt redox-flowbatterij efficiënter

‘Honingraat’-membraan maakt redox-flowbatterij efficiënter

Onderzoekers van de TU Eindhoven, Differ en MIT ontwikkelden een elektrode met honingraat-porieën om de elektrochemische reactie in de redox-flowbatterij te verbeteren. Het materiaal maakt de batterij efficiënter en…

Bijgewerkte EU-leidraad over COVID-19 veiligheidsmaatregelen voor werknemers

Bijgewerkte EU-leidraad over COVID-19 veiligheidsmaatregelen voor werknemers

Het EU-OSHA heeft de leidraad voor maatregelen om COVID-19 verspreiding op de werkplek te voorkomen, bijgewerkt (28 januari). Er staan voorbeelden in van maatregelen die werkgevers kunnen helpen om bij de uitvoering of…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

9 maart 2021

Webinar: 10 keer klaar voor Industrie 4.0

Productiebedrijven met kleine series worden geholpen om data uit hun machines te halen en slim te...

10 maart 2021

Webinar: 5G and the Future of Business

A peek into the 5G revolution and what this technology brings to our lives.

23 maart 2021, online

Industrial Ethernet

Kennisdagen over de actuele ontwikkelingen op het gebied van industriële communicatie.

Meer agendapunten »