EO

Nu stemmen voor de Vernufteling

18 januari 2021 om 10:51 uur

Vier advies- en ingenieursbureaus maken kans op De Vernufteling 2020. Voor de publieksprijs komen twaalf projecten in aanmerking, heeft branchevereniging Koninklijke NLingenieurs bekendgemaakt. Stemmen kan tot 22 januari.


De vier genomineerden zijn nogal verschillend, en richten zich op verkeersveiligheid, duurzame productie voor de bouw, gezonde lucht in liften en de brandveiligheid bij tankopslag. Ze zijn gekozen uit twaalf projecten (je vindt ze in ons dossier 'Vernufteling 2020') die stuk voor stuk de moeite waard zijn.

 

vangrailVangrail voor overal

Bureau Witteveen+Bos richtte zich op verkeersveiligheid. Op provinciale en gemeentelijke wegen gebeuren de meeste ongevallen, maar juist daar is een geleiderail niet overal mogelijk, omdat er bomen in de weg staan of kabels in de grond liggen.

 

Samen met bouwconcern BAM Verkeerstechniek en producent Saferoad Holland ontwikkelden ingenieurs van Witteveen+Bos de Compact Ecorail. Dit is een vangrail die zo is ontworpen dat de paal waarop hij steunt, niet loodrecht de grond in gaat, maar onder een hoek. Daardoor vermijdt die paal in de grond de kabels die vaak onder bermen liggen, en boomwortels.

 

brugEen brug 3D-printen

De tweede genomineerde is Royal HaskoningDHV, dat een nieuwe productiemethode bedacht voor kleine bruggen. De ingenieurs van het bedrijf hebben voor het Kralingse Bos in Rotterdam een voetgangersbrug gemaakt met een 3D-printer. Omdat hiervoor geen mal of bekisting nodig is, besparen ze flink op de kosten. En het composietmateriaal is ook nog eens te recyclen.

 

 

liftLiften virusvrij houden

Bij ingenieursbureau ABT bedachten ze Eleminair, een systeem om de lucht in een lift zo goed mogelijk virusvrij te houden. Ventilatoren laten een stevige luchtstroom van boven naar beneden stromen, zodat eventuele speekseldruppels zo snel mogelijk worden afgevoerd. De lucht wordt onderin afgezogen en door een HEPA-filter geleid, waar virussen achterblijven. De schone lucht gaat weer de lift in.

 

 

 

 

 

 

 

Ballen tegen brand

bllenEen test met de Fireballs. Foto Antea Group

 

Als grote tanks met brandstoffen of chemicaliën lek raken, kan een forse brand ontstaan. Daarom is nu vaak een brandblusinstallatie vereist, maar die is duur. Een mogelijk alternatief komt van Antea Group, dat de Fireballs bedacht. Dit zijn ballen die in grote aantallen om een tankopslag heen komen te liggen. In het geval van een lekkage in de wand gaan de ballen drijven op de gelekte vloeistof en bedekken ze die - met meerdere lagen ballen - volledig. Dit zorgt ervoor dat de brand wordt gesmoord of in ieder geval klein gehouden.

 

Meer informatie en stemmen

De Vernufteling wordt jaarlijks uitgereikt voor het meest vindingrijke ingenieursproject inzendt. Naast de juryprijs wordt er ook een publieksprijs toegekend. Op de website van NLingenieurs kan iedereen tot 22 januari stemmen op in totaal twaalf projecten. Daar staan de vernuftige vindingen ook in meer detail beschreven. De winnaars worden op 29 januari bekendgemaakt.

 

Gerelateerd nieuws

Twee doden bij ongeval met testen van prototype aandrijving: bedrijven beboet

Twee doden bij ongeval met testen van prototype-aandrijving: bedrijven beboet

Bij het testen van een prototype-aandrijving kwamen twee medewerkers van een bedrijf uit Gouda om. De rechtbank veroordeelt het bedrijf uit Gouda tot het betalen van een boete van 60.000 euro. Het samenwerkende bedrijf…

Wereldprimeur in Nederland: eerste passagiersvlucht met duurzame synthetische kerosine uitgevoerd (video)

Wereldprimeur in Nederland: eerste passagiersvlucht met duurzame synthetische kerosine uitgevoerd (video)

In Nederland is voor het eerst in de wereld een passagiersvlucht uitgevoerd waarbij het vliegtuig deels op duurzaam geproduceerde synthetische kerosine heeft gevlogen.

'The Beast' analyseert 20.000 coronatests per dag

'The Beast' analyseert 20.000 coronatests per dag (video's)

In het medisch-microbiologische laboratorium PAMM in Veldhoven staat de nieuwe Strip-1 testrobot die Nederland heeft aangeschaft. Deze robot - in de wandelgangen ook wel The Beast genoemd - kan per etmaal 20.000 pcr…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 maart 2021, online

Embedded World + Congatec

Embedded World en Congatec vinden dit jaar online plaats.

9 maart 2021

Webinar: 10 keer klaar voor Industrie 4.0

Productiebedrijven met kleine series worden geholpen om data uit hun machines te halen en slim te...

10 maart 2021

Webinar: 5G and the Future of Business

A peek into the 5G revolution and what this technology brings to our lives.

Meer agendapunten »