EO

Trekdraadsensoren voor ijssmelt metingen

13 januari 2021 om 15:18 uur

Als gevolg van de opwarming van de aarde, trekken veel van de gletsjers zich momenteel terug en worden ze dunner door de toegenomen smelt (dit wordt ijsablatie genoemd). De grootste twee ijskappen op aarde, die van Groenland en Antarctica, zijn zo groot dat het in de praktijk bijna onmogelijk is om met conventionele methodes de massabalans betrouwbaar vast te stellen.

Op de locatie waar in 2010 de grootste jaarlijkse smelt ooit op de Groenlandse ijskap werd gemeten, heeft het Nederlandse bedrijf Greenland Guidance een ijsablatie-tracker geïnstalleerd, de DDwiat (draw wire ice ablation tracker). In deze speciale ijsablatie trackers zitten trekdraadsensoren van Althen Sensors & Controls.


De Sermilik gletsjer ligt helemaal aan de zuidpunt van de ijskap, waar de temperaturen in de zomer relatief hoog zijn en waar het ijsoppervlak ongelooflijk donker is en een groot deel van het zonlicht absorbeert. Recentelijk zijn er nog vier Dwiats geïnstalleerd op de Russell gletsjer aan de westkant van de ijskap.


Om de ijsablatie te meten worden diepe gaten geboord en de trekdraad wordt vastgezet. De units kunnen tot 14 meter ablatie volgen totdat de draad opnieuw moet worden geboord. De Dwiats werken op zonne-energie en volgen ook de ijsbeweging door middel van GNSS-positionering. Meetgegevens worden lokaal opgeslagen in de datalogger en tevens verzonden naar het dataportaal van Greenland Guidance.

 

Situatie Sermilik gletsjer

Metingen door het automatische weerstationnetwerk Promice geven aan dat hier elk jaar 5-6 m ijs smelt - naast de sneeuw die zich in de voorafgaande winter heeft opgehoopt - wat veel is in vergelijking met andere Groenlandse locaties. Maar in 2010 observeerde het weerstation QAS_L hier een recordbrekende ablatie van meer dan 9 meter.


Om de extreme smelt op deze locatie te onderzoeken, is Promice een samenwerking aangegaan met het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek (Imau) van de Universiteit Utrecht. Met meer instrumenten die de interactie tussen lucht en ijs ter plaatse meten, werd het volgen van ijsablatie zelfs nog relevanter voor de interpretatie van gegevens.


Daarom meet de Dwiat van Greenland Guidance nu ablatie naast het Promice-weerstation. Met het referentiegewicht dat 10 m in het ijs is geboord heeft deze eenheid de ablatie in de zomers van 2019 en 2020 geregistreerd. In 2019 werd maar liefst 7.5 meter ijsablatie gemeten, in 2020 ‘slechts' 5 meter.

 

Meten met een trekdraadsensor

Trekdraadsensoren, of draw wire sensoren zijn gemaakt voor afstands- en positiemetingen. Ze gebruiken een flexibele kabel om deze afstand te meten. Trekdraadsensoren kunnen afstanden van 50 mm tot 50.000 mm meten en hebben een zeer hoge lineariteit over het gehele meetbereik. De trekdraadopnemer die is gebruikt in de Dwiat is de FD115, een robuuste trekdraadsensor, die temperaturen kan weerstaan tot -40C.

 

Gerelateerd nieuws

Spark: organisch vuurwerk (video)

Daan Roosegaarde ontwikkelt biologisch afbreekbaar vuurwerk (video)

Studio Roosegaarde heeft een duurzaam en veilig alternatief voor vuurwerk ontwikkeld. Spark is een wolk van 50 x 30 x 50 meter gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, licht en wind.

Twente verw

Twente verwarmt zijn huizen met gas van Grolsch

Het Enschedese bio-energiebedrijf HoSt gaat het biogas van de Grolsch afvalwaterzuivering omzetten in Groen Gas (jaarlijks 1 miljoen Nm3). Dit duurzame alternatief voor fossiel aardgas voorziet in de behoefte van zo'…

Taiwanese  krijgt 'rots' van zonnepanelen

Taiwan krijgt 'rots' van zonnepanelen

Taiwan krijgt een gebouw dat geheel is bedekt met zonnepanelen. De iconische ‘Sun Rock’ moet jaarlijks 1 miljoen kWh stroom gaan leveren.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

7 februari 2022

Week van de Circulaire Economie

Circulaire ondernemers zetten hun deuren open voor publiek.

10 februari 2022, online

Ignite

Techleap.nl Summit 2022

15 februari 2022

Masterclass additive manufacturing voor nieuwe mobiliteitsconcepten

Over de voordelen van additive manufacturing voor de mobiliteitsindustrie en hoe dit kan leiden tot...

Meer agendapunten »