No Waste Challenge

What Design Can Do (WDCD) lanceert vandaag de No Waste Challenge. Deze ontwerpwedstrijd roept alle creatieve en innovatieve geesten op om de invloed van afval en (over)consumptie op klimaatverandering aan te pakken. Winnaars krijgen 10.000 euro aan financiering en een twaalf maanden durend ontwikkelingsprogramma om hun ideeën te realiseren.

De challenge zoekt antwoorden op vragen als: Hoe moedigen we bewustere consumptie aan? Hoe kunnen we produceren op een manier die rekening houdt met de grenzen van de planeet? En hoe gaan we verantwoord om met afval?

‘Onze verkwistende economieën drijven ons naar een wereldwijde klimaatcrisis, dus we moeten snel handelen’, stelt WDCD. ‘Terwijl we ons richten op het herontwerpen van het hele systeem op de lange termijn, kunnen we ook direct impact realiseren door minder spullen te kopen, duurzamere producten te maken en materialen her te gebruiken of te recyclen.’ Daarom zoekt de No Waste Challenge naar ontwerpoplossingen op verschillende niveaus. Voorstellen moeten verrassend, haalbaar en potentieel schaalbaar zijn en beantwoorden aan ten minste één van de drie wereldwijde ontwerpopgaven die WDCD geformuleerd heeft.

"Historisch gezien hebben ontwerpers overproductie, over-extractie en een nooit eindigende zoektocht naar vernieuwing mogelijk gemaakt", zegt Richard van der Laken, medeoprichter van What Design Can Do. "Maar design heeft ook de kracht om perspectieven te verschuiven en alternatieve visies op de toekomst mogelijk te maken. De Covid-19-crisis heeft ons een ongekende kans gegeven om daaraan gevolg te geven en deuren te openen voor radicaal nieuwe ideeën, producten, diensten en systemen.

"Ontwerpers bevinden zich in de unieke positie om verandering te brengen in hoe en waarvan dingen worden gemaakt. Een groeiend aantal creatieven heeft al een actieve rol gespeeld in de transitie naar een circulaire economie, door te experimenteren met materialen en processen, bewustwording te creëren en te inspireren met onmisbare nieuwe verhalen over afval als grondstof. Maar er is nog veel meer potentieel. Nu meer dan ooit moet de ontwerpgemeenschap een stap verder gaan, de baas zijn en de leiding nemen."

Liz McKeon, hoofd Klimaatactie-portfolio bij de medeorganisator Ikea Foundation: "Afval is een van de grootste bronnen van de broeikasgasemissies die klimaatverandering veroorzaken. Als consumenten hebben we hier invloed op door onze aankoopbeslissingen. En als samenleving hebben we een geweldige kans om positieve veranderingen voor de planeet teweeg te brengen, door opnieuw na te denken over hoe we de dingen die we kopen produceren, verpakken, consumeren, hergebruiken en hernieuwen. Maar we hebben snel oplossingen nodig. De Ikea Foundation ondersteunt What Design Can Do en de No Waste Challenge om met de creatieve kracht van design problemen zoals de afvalberg op te lossen en het meest urgente probleem van onze tijd, klimaatverandering, aan te pakken."

Lokale oplossingen

Hoewel afval een wereldwijd probleem is, zijn de beste oplossingen vaak geworteld in lokale contexten. Om dit te weerspiegelen, biedt de No Waste Challenge naast een mondiale track, zes lokale tracks in grote steden verspreid over de hele wereld: Nairobi (met partner Kenya Climate Innovation Center), Tokyo (met partner Shibaura House), São Paulo en Rio de Janeiro (met partner Mandacaru Design), Delhi (met partner Quicksand), Mexico City en Amsterdam.

Amsterdamse track

Amsterdam heeft het doel om in 2030 het gebruik van nieuwe materialen te halveren en streeft ernaar in 2050 volledig circulair zijn. De Amsterdamse track van de No Waste Challenge wil daar een bijdrage aan leveren. In de briefing krijgen ontwerpers daarom vragen voorgelegd als: Hoe kunnen we minder grondstoffen gebruiken en bewuster consumeren? Hoe kunnen we producten en materialen maken die veel langer meegaan? en Hoe kunnen we afval verstandiger verwerken en afval als grondstof gebruiken? De gemeente Amsterdam en Foodvalley zijn de eerste partners van de Amsterdamse track van de No Waste Challenge.

 
In mei 2021 selecteert de jury minimaal 10 winnaars. Zij ontvangen de financiële bijdrage en kunnen deelnemen aan een wereldwijd ontwikkelingsprogramma dat online trainingen, mentorsessies en een bootcamp omvat. Dit programma wordt mede gecreëerd door Impact Hub.

Meer informatie en deelnemen