EO

High Tech Campus wordt eerste living lab voor autonome drones in Europa

11 januari 2021 om 09:11 uur

Op de High Tech Campus in Eindhoven mag straks als eerste plek in Europa getest worden met autonome drones. Het driejarige onderzoeksproject 'Flying Forward 2020' is onlangs door de Europese Commissie toegekend aan een consortium van bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten. Ook in Finland (Oulu), Estland (Tartu), Italië (Milaan) en Spanje (Zaragoza) komen er testlocaties.


"In dit project gaan we onder meer testen met het bezorgen pakketjes, post en maaltijden", aldus Paul van Son, Innovation Manager bij de Campus. "Maar de drones kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de beveiliging van ons terrein en het monitoren van gebouwen en duurzaamheid."

 

Het project komt voort uit de wens van de Europese Unie om tot standaarden en regelgeving te komen voor het gebruik van (autonome) drones in stedelijke gebieden. Nu bijna iedere consument een drone kan aanschaffen, dreigt het gevaar van overlast, privacy issues en ongelukken. Maar het gebruik van autonome drones biedt vooral ook kansen voor de slimme stad van morgen. Deze vraagstukken worden onderzocht in de living labs van Flying Forward 2020.

 

Van Son: "In dit project komen een aantal van onze ambities mooi samen. We willen voorop lopen in duurzaamheid en digitalisering en we willen met ons terrein een testbed bieden voor maatschappelijk relevante innovaties."

 

Door middel van een aantal use cases wordt getest met dit systeem. Van Son: "Voor ons zijn er twee grote vraagstukken die we in dit project onderzoeken. De eerste is hoe we drones kunnen inzetten om de Campus autonoom te monitoren, bijvoorbeeld op veiligheids- en duurzaamheidsaspecten. De andere is om de bezorging van pakketjes en maaltijden efficiënter te gaan doen."

 

Om de inzet van autonome drones mogelijk te maken, wordt een digitale 3D-infrastructuur (digital twin) van de High Tech Campus ontwikkeld. "Hiermee kunnen we in real-time ons luchtruim beheren. In deze infrastructuur leggen we bijvoorbeeld vast waar drones mogen vliegen en waar niet, maar de drones en algoritmes krijgen ook een digitale identiteit zodat we weten wie waarvoor verantwoordelijk is."

 

De technische coördinatie van het project is in handen van Serendipity. Jonas Onland, Managing Partner van Serendipity en initiator van Flying Forward: "In de digital twin komen alle gegevens samen: hoe druk is het op de Campus, wat is de staat van gebouwen, hoe gaat het met de biodiversiteit van het terrein? Deze infrastructuur stelt de High Tech Campus in staat om de campus proactief beheren, scenario's te plannen en voorspellen welk onderhoud er nodig is in de toekomst. Om dit te visualiseren gebruiken we technieken als VR en AR."

 

De vraag of het dan straks krioelt van de drones boven de Campus, benatwoordt Van Son ontkennend: "Dit project gaat juist onderzoeken hoe drones de kwaliteit van ons leven kunnen verbeteren. Dit hebben we volledig onder controle, waardoor we veilig kunnen testen en onderzoeken op welke manier drones in de toekomst een positieve aanvulling kunnen zijn in onze samenleving." De eerste testen met de drones op de High Tech Campus worden eind 2021 verwacht.

 

Het internationale consortium 'Flying Forward 2020' wordt gecoördineerd door Brainport Development en bestaat uit publieke en private organisaties, universiteiten en internationale multidisciplinaire teams van experts zoals Digie, EURO USC Italia, Nalantis, Serendipity, Universiteit van Maastricht en VERSES. Het wordt ondersteund door verschillende grote instellingen, waaronder de European Space Agency (ESA), NXP, VDL, Microsoft, Nokia en LUMO Labs.

 

Gerelateerd nieuws

Omzeilen beveiliging zaaglijn leidt tot dodelijk ongeval

Omzeilen beveiliging zaaglijn leidt tot dodelijk ongeval

Een bedrijf uit Noord-Brabant kreeg een geldboete van 100.000 euro vanwege een dodelijk ongeval. Werknemers van het bedrijf konden de beveiliging van een zaaglijn omzeilen. Een van hen verongelukte doordat hij bekneld…

Met dertig 3D-geprinte autoonderdelen de Dakar door

Met dertig 3D-geprinte auto-onderdelen de Dakar door

Prodrive en het Koninkrijk Bahrein, die dit jaar 5e zijn geworden in de Dakar Rally, deden dat in een auto met dertig 3D-geprinte onderdelen. Reden? Door Covid-19 kon het team pas in oktober 2020 de fabriek in.

Ziekenhuisbedden reinigen met robots

Ziekenhuisbedden reinigen met robots

Weber Machinebouw heeft een een machine ontwikkeld voor het thermisch te reinigen met behulp van stoom van de bedden in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De ziekenhuisbedden werden eerder handmatig gereinigd…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

19 april 2021, online

KNAW-webinar: Wiskunde in tijden van corona

Epidemiologische modellen brengen de verspreiding van infectieziekten binnen sociale netwerken in kaart...

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

Meer agendapunten »