EO

High Tech Campus wordt eerste living lab voor autonome drones in Europa

11 januari 2021 om 09:11 uur

Op de High Tech Campus in Eindhoven mag straks als eerste plek in Europa getest worden met autonome drones. Het driejarige onderzoeksproject 'Flying Forward 2020' is onlangs door de Europese Commissie toegekend aan een consortium van bedrijven, overheidsinstellingen en universiteiten. Ook in Finland (Oulu), Estland (Tartu), Italië (Milaan) en Spanje (Zaragoza) komen er testlocaties.


"In dit project gaan we onder meer testen met het bezorgen pakketjes, post en maaltijden", aldus Paul van Son, Innovation Manager bij de Campus. "Maar de drones kunnen ook een belangrijke rol spelen bij de beveiliging van ons terrein en het monitoren van gebouwen en duurzaamheid."

 

Het project komt voort uit de wens van de Europese Unie om tot standaarden en regelgeving te komen voor het gebruik van (autonome) drones in stedelijke gebieden. Nu bijna iedere consument een drone kan aanschaffen, dreigt het gevaar van overlast, privacy issues en ongelukken. Maar het gebruik van autonome drones biedt vooral ook kansen voor de slimme stad van morgen. Deze vraagstukken worden onderzocht in de living labs van Flying Forward 2020.

 

Van Son: "In dit project komen een aantal van onze ambities mooi samen. We willen voorop lopen in duurzaamheid en digitalisering en we willen met ons terrein een testbed bieden voor maatschappelijk relevante innovaties."

 

Door middel van een aantal use cases wordt getest met dit systeem. Van Son: "Voor ons zijn er twee grote vraagstukken die we in dit project onderzoeken. De eerste is hoe we drones kunnen inzetten om de Campus autonoom te monitoren, bijvoorbeeld op veiligheids- en duurzaamheidsaspecten. De andere is om de bezorging van pakketjes en maaltijden efficiënter te gaan doen."

 

Om de inzet van autonome drones mogelijk te maken, wordt een digitale 3D-infrastructuur (digital twin) van de High Tech Campus ontwikkeld. "Hiermee kunnen we in real-time ons luchtruim beheren. In deze infrastructuur leggen we bijvoorbeeld vast waar drones mogen vliegen en waar niet, maar de drones en algoritmes krijgen ook een digitale identiteit zodat we weten wie waarvoor verantwoordelijk is."

 

De technische coördinatie van het project is in handen van Serendipity. Jonas Onland, Managing Partner van Serendipity en initiator van Flying Forward: "In de digital twin komen alle gegevens samen: hoe druk is het op de Campus, wat is de staat van gebouwen, hoe gaat het met de biodiversiteit van het terrein? Deze infrastructuur stelt de High Tech Campus in staat om de campus proactief beheren, scenario's te plannen en voorspellen welk onderhoud er nodig is in de toekomst. Om dit te visualiseren gebruiken we technieken als VR en AR."

 

De vraag of het dan straks krioelt van de drones boven de Campus, benatwoordt Van Son ontkennend: "Dit project gaat juist onderzoeken hoe drones de kwaliteit van ons leven kunnen verbeteren. Dit hebben we volledig onder controle, waardoor we veilig kunnen testen en onderzoeken op welke manier drones in de toekomst een positieve aanvulling kunnen zijn in onze samenleving." De eerste testen met de drones op de High Tech Campus worden eind 2021 verwacht.

 

Het internationale consortium 'Flying Forward 2020' wordt gecoördineerd door Brainport Development en bestaat uit publieke en private organisaties, universiteiten en internationale multidisciplinaire teams van experts zoals Digie, EURO USC Italia, Nalantis, Serendipity, Universiteit van Maastricht en VERSES. Het wordt ondersteund door verschillende grote instellingen, waaronder de European Space Agency (ESA), NXP, VDL, Microsoft, Nokia en LUMO Labs.

 

Gerelateerd nieuws

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) en de Pennsylvania State University hebben een nieuwe, zeer gevoelige methode bedacht en getest voor het detecteren en tellen van defecten in…

Autonome drone scheurt met 40 km/u door het bos

Autonome drone scheurt met 40 km/u door het bos (video)

We hebben de afgelopen jaren een verbazingwekkende vooruitgang gezien in de dronetechnologie, zelfs tot het punt dat geavanceerde autonomie nu al betaalbaar is voor consumenten. Het lijkt dan ook onvermijdelijk dat…

TU Delft, Deltares en ProRail gaan spoorverzakkingen structureel aanpakken

TU Delft, Deltares en ProRail gaan spoorverzakkingen structureel aanpakken

Spoorverzakkingen zijn een groeiend, ingewikkeld en duur probleem, vooral in het westen van het land. De TU Delft doet samen met ProRail en Deltares de komende jaren onderzoek om tot slimme oplossingen te komen.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

16 november 2021, München

productronica

Productronica will show what opportunities the electrification of the automotive industry offers the...

Meer agendapunten »