FPT-VIMAG start vakgroep 3D printing

De Federatie Productie Technologie (FPT-Vimag) richt de nieuwe vakgroep 3D printing op. De leden vinden namelijk dat het potentieel van 3D printen onvoldoende wordt benut. De vakgroep richt zich op het verhogen van het kennisniveau rondom 3D printing bij het MKB.

De vakgroep 3D printing bestaat uit 11 leden: Additive Industries, Bendertechniek, Cadmes, Dymato, Landré Machines, Leering Hengelo, Renishaw Benelux, Rösler Benelux, Siemens Nederland, Trumpf Nederland en Valk Welding. Dit is een brede vertegenwoordiging met fabrikanten en importeurs, maar ook software en nabewerking. Zo kan de vakgroep alle onderdelen van het 3D proces behandelen.

De vakgroep heeft een projectplan gemaakt dat zich vooral richt op de promotie van de productietechnologie. Ook treedt hij op als vraagbaak voor de commissie TechniShow. Het innemen van een zichtbare positie als nationale vertegenwoordiger van 3D, kennisdelen over wanneer 3D printen de meest efficiënte productietechniek is en het zichtbaar maken van het proces van ontwerp tot en met nabewerking en welke producten hiervoor in aanmerking komen, moet de markt nieuwe inzichten geven en de positie van FPT-Vimag versterken.

De vakgroep pakt in 2021 de volgende activiteiten op:

  • Het ontwikkelen van een online tool die het proces van 3D printing inzichtelijk maakt.
  • Op basis van de Europese ontwikkelingen een white paper schrijven over de ontwikkelingen van 3D printing in Nederland.
  • Een overzicht creëren van de opleidingen voor 3D voor zowel nieuwe medewerkers als voor de arbeidsmarkt.