EO

Materiaal kan zonne-energie verzamelen en maar liefst vier maanden opslaan

07 januari 2021 om 11:47 uur

Onderzoekers van de Lancaster University bestudeerden een nieuw kristallijn materiaal en ontdekten dat het energie van de zon kan opvangen en maandenlang opslaan bij kamertemperatuur. De energie kan op aanvraag als warmte worden afgegeven.


Het nieuwe materiaal is gebaseerd op een soort metaal-organisch raamwerk (MOF). MOF's zijn gemaakt van een netwerk van metaalionen die door op koolstof gebaseerde moleculen met elkaar zijn verbonden om 3D-structuren te vormen. Een belangrijke eigenschap van MOF's is dat ze poreus zijn. Dit betekent dat ze kleine composietmaterialen kunnen vormen door andere kleine moleculen in de structuren te hosten. De MOF-composiet die in het onderzoek werd gebruikt, DMOF1 genaamd, werd eerder voorbereid door een aparte onderzoeksgroep aan de Universiteit van Kyoto in Japan. Het Lancaster-team onderzocht het energieopslagpotentieel.

 

De MOF-poriën zaten vol met moleculen azobenzeen, een verbinding die licht sterk absorbeert. De moleculen werken als fotoschakelaars. Tijdens het testen stelde het team het materiaal bloot aan UV-licht, waardoor de azobenzeenmoleculen van vorm veranderden in een gespannen configuratie in de MOF-poriën. Het proces slaat energie op dezelfde manier op als de potentiële energie van een gebogen veer. De smalle MOF-poriën vangen azobenzeenmoleculen op in een gespannen vorm. De opgeslagen energie komt weer vrij wanneer externe warmte als trigger wordt toegepast in de schakeltoestand. De release is snel, als een veer die recht springt. De warmtestoot kan worden gebruikt om materialen in andere apparaten op te warmen.

 

Het MOF-composiet is vast, vereist geen vloeibare brandstof, is chemisch stabiel en gemakkelijk te behuizen, waardoor het gemakkelijker wordt om er coatings of zelfstandige apparaten van te ontwikkelen. Er zitten geen bewegende delen in, dus er zijn geen verliezen bij het opslaan en vrijkomen van zonne-energie.

 

Nader onderzoek wees uit dat het materiaal energie voor minimaal vier maanden kon opslaan.

 

Gerelateerd nieuws

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion krijgt testvluchtvergunning

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion de lucht in (video)

's Werelds eerste volledig elektrische vierpersoons passagiersvliegtuig heeft een testvluchtvergunning gekregen. De Hy4 is ontwikkeld in Duitsland en vliegt op waterstof, aangevuld met extra power uit een li-ion…

Fe-Mn-K-katalysator maakt vliegtuigbrandstof uit 'lucht'

Vliegen op uitlaatgas

Onderzoekers hebben een efficiënte manier gevonden om uit de lucht afgevangen koolstof om te zetten in vliegtuigbrandstof. Zo kunnen vliegtuigen dus deels vliegen op hun eigen uitstoot.

Visualisatie voegt transparantie toe aan digitale productontwikkeling

Visualisatie voegt transparantie toe aan digitale productontwikkeling

Productontwikkeling wordt steeds veeleisender. Kwaliteitseisen worden steeds hoger en bovendien moeten ontwerpers rekening houden met criteria als duurzaamheid en energie-efficiëntie. Visualisatiesoftware biedt de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 januari 2021, Utrecht

European Microwave Week

De European Microwave Week vindt dit jaar weer plaats in Nederland.

25 februari 2021, 24, 25 en 26 februari 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

15 maart 2021, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

Meer agendapunten »