EO

Visualisatie voegt transparantie toe aan digitale productontwikkeling

11 januari 2021 om 09:27 uur

Hoewel de visualisatiesoftware specifiek is ontwikkeld voor het ontwerp van een elektromotor, kan deze ook worden gebruikt om bijna elk ander complex systeem of project te optimaliseren. Beeld: Fraunhofer IGD, Linz Center of Mechatronics

Productontwikkeling wordt steeds veeleisender. Kwaliteitseisen worden steeds hoger en bovendien moeten ontwerpers rekening houden met criteria als duurzaamheid en energie-efficiëntie. Visualisatiesoftware biedt de mogelijkheid om de complexe interactie tussen alle verschillende parameters en kenmerken van het geplande product bloot te leggen. Voor dit doel hebben Fraunhofer-onderzoekers een interactieve tool ontwikkeld die een betrouwbare basis biedt voor het nemen van geïnformeerde beslissingen over de ontwerpalternatieven van een product.


Datavisualisatie is een megatrend geworden. Het gaat om meer dan alleen het gebruik van visuele representaties om getallen te illustreren - de visualisatie geeft een overzicht, markeert structuren en legt verbanden bloot. Gezien de exponentiële groei van gegevenshoeveelheden in alle sectoren - of het nu gaat om het bedrijfsleven, de industrie, de detailhandel of de transportsector - kan de stroom aan gegevens niet langer worden beheerst zonder visualisatie.

 

Het Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research IGD in Darmstadt heeft een nieuwe visualisatietoepassing ontwikkeld. De belangrijkste focus ligt op productontwerp, d.w.z. de ontwikkeling van producten waarin alle variabele kenmerken of prestatie-indicatoren worden berekend en uitgebalanceerd. Samen met het Linz Center of Mechatronics (LCM) in Oostenrijk pasten de Fraunhofer-onderzoekers dit project specifiek toe op de ontwikkeling van elektromotoren. De onderzoekspartner uit Linz genereerde de technische data en voerde op basis daarvan de wiskundige simulatie van alle productparameters uit.

 

visuAlle productparameters in één interactieve visualisatie

De visuele weergave gemaakt door de Fraunhofer-software omvat alle criteria die relevant zijn voor de ontwikkeling van de motor, dit omvat: grootte, gewicht, motorvermogen, koppel, verbruik, kosten, efficiëntie en temperatuur. Meestal worden tegelijkertijd maximaal tien verschillende criteria in acht genomen.

 

De visualisatie geeft de interacties van individuele parameters weer in de vorm van exacte curvengrafieken en communiceert in het bijzonder wat er gebeurt als een waarde wordt gewijzigd. Het veranderen van een waarde leidt vaak tot belangenverstrengeling. Als bijvoorbeeld het gewenste motorvermogen wordt verhoogd, nemen ook de kosten toe, om maar een voorbeeld te noemen.

 

ontwerpOntwerpalternatieven die de voorkeur hebben (in blauw) kunnen als favoriet worden gemarkeerd, minder gunstige opties (in grijs) verdwijnen naar de achtergrond.

 

De ontwikkelaar kan de waarde van elke parameter continu wijzigen door een schuifregelaar te verplaatsen, waardoor ongewenste waarden, zoals buitensporige kosten, worden geëlimineerd. De software laat in realtime zien hoe dit de andere criteria beïnvloedt. Op deze manier is het mogelijk om what-if-scenario's voor de verschillende ontwerpalternatieven te doorlopen.

 

Hoewel dit op het eerste gezicht misschien triviaal lijkt, is de interactie van de parameters zeer complex. "Het opnemen van negen of tien parameters resulteert al snel in honderden verschillende ontwerpalternatieven", zegt onderzoeksleider Lena Cibulski.

 

De visualisatie ondersteunt ontwikkelaars en ingenieurs, maar kan ook handig zijn bij presentaties aan de klanten of leden van het management van het bedrijf. Ze zien de beschikbare opties in één oogopslag en verkennen alle mogelijke ontwerpalternatieven op een begrijpelijke manier. "Er is niet één beste oplossing", zegt Cibulski. Er zijn slechts een aantal beschikbare opties, elk met verschillende kenmerken en prestatie-indicatoren die de verantwoordelijke besluitvormers moeten afwegen. Dit resulteert in een product met eigenschappen en prestatiekenmerken die zorgvuldig in balans zijn en het best mogelijke compromis vertegenwoordigen.

 

De visualisatiesoftware biedt twee extra functies om het besluitvormingsproces nog transparanter te maken. Ontwerpalternatieven op de shortlist kunnen als favorieten worden gemarkeerd en met een specifieke kleur worden gemarkeerd. Ze blijven altijd zichtbaar in de visualisatie. Bovendien kunnen de ontwikkelaars limieten specificeren voor de individuele eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat het product voldoet aan de vereiste specificaties, bijvoorbeeld wat betreft verbruik of prestatie.

 

Meer informatie en uitproberen

 

Gerelateerd nieuws

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

1,35 miljard euro voor innovatie vanuit Nationaal Groeifonds

Voor kunstmatige intelligentie, regeneratieve geneeskunde, infrastructuur voor gezondheidsdata, quantumtechnologie en waterstof/groene chemie komt vanuit het Nationaal Groeifonds 1,35 miljard euro beschikbaar. Het gaat…

Kickstarter-campagne voor 'krachtigste' robot bereikt doel in 13 uur (video)

Kickstarter-campagne voor 'krachtigste' robot bereikt doel in 13 uur (video)

Umbratek heeft op de eerste dag van hun Kickstarter-campagne – 6 april - binnen 13 uur hun doel van 50.000 dollar bereikt voor wat naar eigen zeggen de ‘krachtigste en meest betaalbare modulaire robotfamilie’ zou…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

20 april 2021, online

Webinar over Europese normalisatie in staalsector

Webinar over de herstructurering van de Europese normalisatie in de staalsector.

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

Meer agendapunten »