EO

Kunststofproducent beboet vanwege ongeval werknemer

15 december 2020 om 13:12 uur

Een kunststofproducent, gespecialiseerd in de productie van verkeershekken en -kegels, is beboet nadat een werknemer een vinger verloor in een onvoldoende beveiligde machine.


Een 36-jarige werknemer van het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk had de trechter van een blaasgietmachine bijgevuld met plastic korrels uit zakken. Daarbij vielen werkhandschoenen, die in een van de zakken zaten, in de trechter door de trechterbeschermer heen. De werknemer reikte door een grote spleet in de bovenkant van de trecterbeschermer heen om de handschoenen terug te halen. Daarbij kwam zijn middelvinger in contact met gevaarlijke delen van de blender, waardoor deze tot aan de knokkel werd afgesneden.
Uit een onderzoek van de Health and Safety Executive (HSE, Engelse arbeidsinspectie) bleek dat de menger niet voldoende was beveiligd om toegang tot gevaarlijke onderdelen van de machine te voorkomen. Er was een grote opening van ongeveer 10 x 13 cm aan de bovenkant van de trechterbeschermer. De gewonde werknemer had pas een week met de machine gewerkt.

Geen risicobeoordeling

Het bleek dat het bedrijf geen risicobeoordeling op de menger had uitgevoerd. Ook had het geen passende veiligheidsmaatregelen getroffen om toegang tot gevaarlijke onderdelen te voorkomen. Tevens was er geen geschikt systeem opgezet voor training en toezicht op nieuwe werknemers. Het bedrijf kreeg een boete van 125.000 GBP en werd veroordeeld tot betaling van de proceskosten van 5.387 GBP.
Arbeidsinspecteur Alex McFarland zei na de hoorzitting: "Dit letsel had voorkomen kunnen worden door ervoor te zorgen dat de machine adequaat was beveiligd. Er had ook voldoende toezicht moeten zijn om ervoor te zorgen dat de machine veilig werd gebruikt door nieuwere medewerkers. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat zij doeltreffende controlemaatregelen goed beoordelen en toepassen om het risico van gevaarlijke onderdelen van de machine tot een minimum te beperken."

Bron: HSE
 

Gerelateerd nieuws

Aanpassingen in Machinerichtlijn voor risico’s nieuwe technologieën

Aanpassingen in Machinerichtlijn voor risico’s nieuwe technologieën

Op 27 november hield Miranda Alphenaar van NEN een presentatie over de mogelijke herzieningen in de huidige Machinerichtlijn (2006/42/EG). Een aantal belangrijke aanpassingen hebben te maken met risico’s die voortkomen…

KIT helpt Audi bij recyclage samengestelde kunststoffen

KIT helpt Audi bij recyclage samengestelde kunststoffen

Audi en het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT) starten een proefproject voor de chemische recycling van kunststoffen uit de automotive-industrie. De partijen willen uitvinden hoe ze gemende plasticfracties kunnen…

Faalkansberekeningen voor SIL en/of PL

Faalkansberekeningen voor SIL en/of PL

Hoe kun je als machinebouwer faalkansberekeningen voor SIL en/of PL uitvoeren? Er zijn op dit moment drie leveranciers die gratis tools voor faalkansberekeningen beschikbaar stellen.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 januari 2021, online

The Things Conference

LoRaWan conferentie

26 januari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

2 februari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

Meer agendapunten »