EO

Duurzame elektriciteit voor het eerst goedkoper dan fossiel

07 december 2020 om 13:16 uur

De prijsontwikkeling van elektriciteit uit verschillende bronnen tussen 2009 tot 2019, zonder subsidies en inclusief de kosten voor de bouw/aanleg van de elektriciteitscentrale, het zonne- of windmolenpark, etcetera. Bron: Our World in Data

Fossiele brandstoffen domineren de wereldwijde stroomvoorziening omdat tot voor kort elektriciteit uit fossiele brandstoffen veel goedkoper was dan elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. Dit is de afgelopen tien jaar drastisch veranderd. Op de meeste plaatsen in de wereld is stroom uit nieuwe hernieuwbare energiebronnen nu goedkoper dan stroom uit nieuwe fossiele brandstoffen.


Dit stelt directeur Max Roser van Our World in Data op basis van de vergelijking van data van onderzoeksinstellingen wereldwijd.

 

De fundamentele motor van deze prijsverschuiving is dat technologieën voor hernieuwbare energie leercurves volgen, wat betekent dat bij elke verdubbeling van de cumulatieve geïnstalleerde capaciteit hun prijs met dezelfde fractie daalt. De prijs van elektriciteit uit fossiele brandstoffen volgt echter geen leercurves zodat we mogen verwachten dat het prijsverschil tussen dure fossiele brandstoffen en goedkope hernieuwbare energiebronnen in de toekomst nog groter zal worden.

 

Op dit moment zijn fossiele brandstoffen goed voor 79% van de wereldwijde energieproductie en zoals de onderstaande grafiek laat zien, hebben ze zeer grote negatieve bijwerkingen. De balken aan de linkerkant geven het aantal doden weer en de balken aan de rechterkant vergelijken de uitstoot van broeikasgassen. Klik hier voor verdere uitleg over de grafiek. 

chart 

Elektrische energie is uiteraard slechts een van de vele vormen van energie waarop de mensheid vertrouwt; de transitie naar koolstofarme energie is daarom een grotere opgave dan de transitie naar koolstofarme elektriciteit. Wat de grafiek duidelijk maakt, is dat de alternatieven voor fossiele brandstoffen - hernieuwbare energiebronnen en kernenergie - ordes van grootte veiliger en schoner zijn dan fossiele brandstoffen.

 

In de grafiek rechtsbovenaan het artikel is de verandering in elektriciteitsprijzen te zien tussen 2009 en 2019. Nog maar 10 jaar geleden was het nog veel goedkoper om een ​​nieuwe energiecentrale te bouwen die fossiele brandstoffen verbrandt dan om een ​​nieuwe PV-panelen of windmolens te installeren. Wind was 22% en zonne-energie 223% duurder dan steenkool.

 

Maar de laatste jaren is dat totaal veranderd. Elektriciteit uit PV-panelen op nutsschaal kostte 359 dollar per MWh in 2009. Binnen slechts een decennium daalde de prijs met 89% en is de relatieve prijs omgedraaid: de elektriciteitsprijs die je moet rekenen om break-even te draaien met een gemiddelde nieuwe kolencentrale, is nu veel hoger dan wat je je klanten kunt bieden als je een wind- of zonnepark bouwt.

 

Die relatieve prijs is van belang voor de beslissing welk type energiecentrales wordt gebouwd. Met het goedkoper worden, zijn de investeringen in wind- en zonne-energie de afgelopen jaren dan ook snel opgeschaald:  in 2019 vertegenwoordigden hernieuwbare energiebronnen 72% van alle nieuwe capaciteitsuitbreidingen wereldwijd.

 

Reacties (1)

Er wordt voorbijgegaan aan het feit dat energie van zon- windparken niet constant aanwezig is. Daarom zullen conventionele centrales grotendeels idle (dus laag rendement) parallel draaien. Blijkbaar wordt dat idle draaien niet gezien als energieverbruik. Zonne energie is in Nederland jaarlijks ongeveer 1550 uur aanwezig (bron: internet). Dat is pakweg 18 van de tijd dat er energie nodig is. Nu (winter) is dat energie aandeel nog kleiner terwijl de kachel nu moet branden. Dat men dan de zon/wind energie uit andere werelddelen kunnen aanspreken is een illusie. Die werelddelen hebben hun energie dan zelf nodig. Dure energie importeren uit het buitenland terwijl er voor miljarden aan energie onder onze voeten ligt is vreemd. Bovendien zijn er nog Europese landen die aan een grote gasleiding bouwen. Dat doen ze niet om die niet te gebruiken.
Slof, 8 december 2020 08:55
 

Gerelateerd nieuws

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion krijgt testvluchtvergunning

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion de lucht in (video)

's Werelds eerste volledig elektrische vierpersoons passagiersvliegtuig heeft een testvluchtvergunning gekregen. De Hy4 is ontwikkeld in Duitsland en vliegt op waterstof, aangevuld met extra power uit een li-ion…

Fe-Mn-K-katalysator maakt vliegtuigbrandstof uit 'lucht'

Vliegen op uitlaatgas

Onderzoekers hebben een efficiënte manier gevonden om uit de lucht afgevangen koolstof om te zetten in vliegtuigbrandstof. Zo kunnen vliegtuigen dus deels vliegen op hun eigen uitstoot.

Visualisatie voegt transparantie toe aan digitale productontwikkeling

Visualisatie voegt transparantie toe aan digitale productontwikkeling

Productontwikkeling wordt steeds veeleisender. Kwaliteitseisen worden steeds hoger en bovendien moeten ontwerpers rekening houden met criteria als duurzaamheid en energie-efficiëntie. Visualisatiesoftware biedt de…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 januari 2021, Utrecht

European Microwave Week

De European Microwave Week vindt dit jaar weer plaats in Nederland.

25 februari 2021, 24, 25 en 26 februari 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

15 maart 2021, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

Meer agendapunten »