Industrieel ingenieurs KU Leuven gamen voor beter ruimtelijk inzicht (video)

Ruimtelijk inzicht is voor heel wat studenten in de opleidingen industrieel ingenieur, geografie, geologie en archeologie een heikel punt. Om de studenten zoveel mogelijk kansen te bieden dit inzicht te trainen heeft de KU Leuven een online spel ontwikkeld.

De Technologiecampus in Gent ging hiervoor in zee met gameontwikkelaar Jellever. Het spel bestaat uit verschillende modules en moeilijkheidsgraden. Er werden zelfs campaigns ontwikkeld waarbij de opeenvolgende oefeningen steeds moeilijker worden en studenten moeten proberen om zo ver mogelijk te geraken. Een leaderboard moet het nog uitdagender maken om zoveel mogelijk oefeningen tot een goed einde te brengen.

De game zal echt ingezet worden als een onderdeel van de opleiding en past zo binnen een blended learning strategie: de hoorcolleges worden vooraf opgenomen en de studenten worden op een beperkt aantal momenten op de campus verwacht. "Een docent kan aangeven dat studenten bepaalde opdrachten moeten spelen ter voorbereiding van het volgende lesmoment op de campus", aldus initiatiefnemer Maarten Bassier. "Op deze manier worden deze momenten op de campus zo efficiënt mogelijk gebruikt en kunnen we extra aandacht besteden aan vaardigheden die niet online getraind kunnen worden."

Bovendien kunnen docenten zien wie de oefeningen maakt en met welke oefeningen de studenten het moeilijk hebben. In de les kunnen ze daar vervolgens dieper op ingaan. "Deze serious game is een mooie aanvulling bij het huidige lessenpakket én een antwoord op een heel duidelijke nood om ruimtelijk inzicht meer te kunnen oefenen."

De serious game zal gebruikt worden voor opleidingen op de campussen in Gent, Leuven, Sint-Katelijne-Waver en Brugge.

Zelf spelen van via game.jens.app