EO

Witteveen+Bos verpompt 4000 ton water per uur van Rotterdam naar Den Haag

03 december 2020 om 01:09 uur

Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam werken momenteel aan een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Witteveen+Bos won onlangs de tender voor de (detail) engineering van pompstation Delft.


WarmtelinQ is de eerste hoofdtransportleiding voor warm water ter wereld waar elke partij die dat wil op kan aanhaken. Doel is om 150.000 huishoudens en bedrijven tussen de haven van Rotterdam (via Vlaardingen, Schiedam, Midden-Delfland, Delft, het Westland, Rijswijk) en Den Haag te voorzien van restwarmte uit het havengebied.

 

Pompstation Delft

Het WarmtelinQ netwerk bestaat uit aanvoer- en retourleidingen waarbij de aanvoerleiding warm water naar de warmtedistributienetten in Den Haag voert en de retourleiding het (afgekoelde) water terugvoert naar de warmtebron: de Rotterdamse haven. Hiervoor wordt in Delft een pompstation gerealiseerd met een capaciteit van ruim 4.000 ton water per uur. Het pompstation zorgt voor de benodigde druk in de transportleidingen.

 

De lengte van het tracé, de ‘open' hoofdtransportleiding en de uiteindelijke omvang van het achterliggende warmtenetwerk gaan gepaard met verschillende uitdagingen zoals de juiste integratie van technologie en het betaalbaar houden van de warmtevoorziening. Samen met partner Qirion , is Witteveen+Bos tot de afronding in 2024 betrokken bij het project. Het ingenieursbureau is geselecteerd voor het raamcontract voor het ontwerpen van de bovengrondse infrastructuur.

 

WarmtelinQ

Ruim de helft van de energie die in Nederland wordt gebruikt gaat op aan warmte, waarvan bijna de helft wordt gebruikt voor het verwarmen van woningen en bedrijven. In het project WarmtelinQ wordt industriële restwarmte (die nu naar de buitenlucht verloren gaat) gebruikt om huizen en bedrijven tussen Vlaardingen en Den Haag van warmte te voorzien. De restwarmte wordt getransporteerd middels warm water in een transportleiding en vervangt daarmee elders gestookt aardgas. Het WarmtelinQ-project is hiermee een belangrijke stap naar een CO2-neutrale energievoorziening in 2050. Op dit moment liggen de benodigde vergunningen voor WarmtelinQ bij het bevoegd gezag. Als de plannen doorgaan, starten de eerste werkzaamheden in 2021. In de toekomst worden ook andere duurzame warmtebronnen aangesloten op WarmtelinQ. Bijvoorbeeld warmte uit water, uit de bodem of uit andere duurzame bronnen.

 

Gerelateerd nieuws

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion krijgt testvluchtvergunning

's Werelds eerste 4p passagiersvliegtuig op waterstof en li-ion de lucht in (video)

's Werelds eerste volledig elektrische vierpersoons passagiersvliegtuig heeft een testvluchtvergunning gekregen. De Hy4 is ontwikkeld in Duitsland en vliegt op waterstof, aangevuld met extra power uit een li-ion…

Fe-Mn-K-katalysator maakt vliegtuigbrandstof uit 'lucht'

Vliegen op uitlaatgas

Onderzoekers hebben een efficiënte manier gevonden om uit de lucht afgevangen koolstof om te zetten in vliegtuigbrandstof. Zo kunnen vliegtuigen dus deels vliegen op hun eigen uitstoot.

Kan machine learning de ontwerpcyclus van technologie 40.000 keer versnellen?

Kan machine learning de ontwerpcyclus van technologie 40.000 keer versnellen?

Een onderzoeksteam van Sandia National Laboratories (VS) heeft machine learning gebruikt om lastige materiaalkundige berekeningen meer dan 40.000 keer sneller dan normaal uit te voeren. Hun resultaten kunnen een…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 januari 2021, Utrecht

European Microwave Week

De European Microwave Week vindt dit jaar weer plaats in Nederland.

25 februari 2021, 24, 25 en 26 februari 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

15 maart 2021, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

Meer agendapunten »