EO

Hoorapparaat van de toekomst luistert naar hersengolven

25 november 2020 om 14:43 uur

De huidige generatie hoorapparaten worstelt met het ‘cocktail party effect’: daarbij moet één specifieke spreker uit een omgeving vol pratende mensen en achtergrondlawaai gefilterd worden. Een hoorapparaat weet echter niet naar wie je wil luisteren en maakt daarom een ‘beredeneerde gok’. KU Leuven-onderzoekers hebben dat probleem nu opgelost met een techniek die op basis van hersengolven binnen de seconde bepaalt naar wie je luistert.


Het onderzoek is gepubliceerd in IEEE Transactions on Biomedical Engineering.

 

Onze hersenen kunnen zonder moeite één stem isoleren uit een heleboel andere sprekers en nog wat lawaai op de achtergrond. Voor hoorapparaten is dat echter een hele uitdaging. Ze zijn goed in staat om achtergrondgeluid te onderdrukken, maar het probleem zit hem in de keuze van de geluidsbron. Tom Francart: "Een hoorapparaat richt zich bijvoorbeeld naar de luidste spreker in de omgeving, maar dat klopt niet altijd. Of het systeem houdt rekening met je kijkrichting. Maar als je met de auto rijdt, kan je niet tegelijk naar de pratende passagier naast jou kijken."

 

Onderzoekers werken al langer aan oplossingen die rekening houden met wat de luisteraar wil. "Met een elektro-encefalogram (EEG) kunnen we hersengolven meten die ontstaan als reactie op geluiden: daaruit kunnen we afleiden naar welke spreker je wil luisteren. Het systeem haalt de geluidssignalen van verschillende sprekers uit elkaar en maakt dan de link met de hersengolven. Het nadeel is dat je rekening moet houden met 10 tot 20 seconden vertraging om met redelijke zekerheid juist te zitten."

 

Artificiële intelligentie om het proces te versnellen

Met een nieuwe techniek is op dat vlak vooruitgang geboekt, vervolgt collega Alexander Bertrand: "Wij gebruiken enkel hersengolven, zonder deze te linken met de geluidssignalen van sprekers. Dat gebeurt met artificiële intelligentie: het systeem heeft op basis van testgegevens geleerd om uit hersengolven te bepalen of iemand naar een spreker links of rechts luistert. Als het de richting herkent, richt de akoestische camera zich daarnaartoe en wordt de ruis onderdrukt. Dat kan nu gemiddeld binnen de seconde. Dat is een grote stap, want dat is een realistische tijdsspanne als je van de ene spreker naar de andere wil omschakelen."

 

Van lab naar realiteit

We moeten wel nog minstens vijf jaar wachten op slimme hoorapparaten die met hersengolven werken, zegt Francart. "In het labo meten wij de hersengolven van een proefpersoon met een muts vol elektrodes. Dat is in het echte leven niet haalbaar. Maar er wordt al onderzoek gedaan naar hoorapparaten met ingebouwde elektroden."

 

En ook de nieuwe techniek zal nog verbeterd worden. Doctoraatsstudent Simon Geirnaert: "We doen al verder onderzoek, bijvoorbeeld naar het combineren van meerdere sprekerrichtingen tegelijk. Het huidige systeem kiest eenvoudigweg tussen twee richtingen. De eerste experimenten tonen aan dat we dat kunnen uitbreiden naar andere mogelijke richtingen, maar dan moeten we ons AI-systeem verfijnen door het te voeden met meer hersengolfgegevens van gebruikers die ook luisteren naar sprekers uit andere richtingen".

 

Gerelateerd nieuws

Een rat kan best een elektrisch wagentje besturen

Of zetten we een rat op de heftruck?

De mens denkt tegenwoordig vooral aan robots als het gaat om het overnemen van vervelende taken, maar wat blijkt? De rat is ook heel geschikt. Als je hem beloont met lekkere zoete ontbijtgranen, rijdt hij bijvoorbeeld…

Best of CES: Lenovo-smart-glasses

Best of CES: Lenovo-smart-glasses

Een van de mooiste vernieuwingen die tot nu toe zijn gepresenteerd op de Consumer Electronics Show (CES) is wat ons betreft de Lenovo ThinkReality A3: een slimme bril die de gebruiker tot vijf computerschermen tegelijk…

Fugro's technologieën bewaken de bruggen en kademuren van Amsterdam

Nieuwe technieken nodig voor bewaking bruggen en kademuren Amsterdam

Honderden bruggen en kilometers kademuren in Amsterdam hebben het einde van hun constructieve levensduur bereikt en verkeren vaak in een slechte staat van onderhoud. Dit werd afgelopen herfst nog pijnlijk duidelijk met…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 januari 2021, Utrecht

European Microwave Week

De European Microwave Week vindt dit jaar weer plaats in Nederland.

25 februari 2021, 24, 25 en 26 februari 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

15 maart 2021, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

Meer agendapunten »