EO

Wim van der Hoek Award voor ontwerp van complex mechanisme

23 november 2020 om 13:07 uur

Teun van de Sande, winnaar van de Wim van der Hoek Award 2020, ontvangt uit handen van juryvoorzitter Jos Gunsing het onlangs door DPSE uitgebrachte boek over Wim van der Hoek. Tussen hen in staan de oorkonde en de trofee die bij de prijs horen. (Foto: Julie van Stiphout)

Teun van de Sande, die aan de TU/e afstudeerde op het ontwerp van een complex bewegingsmechanisme, heeft de Wim van der Hoek Award gewonnen. Het mechanisme moet in een zeer kleine ruimte en onder extreem lage temperaturen kunnen functioneren. “Teun heeft daarvoor de VanderHoekse constructieprincipes op uitstekende wijze toegepast”, aldus de jury. “Hij heeft dit multidisciplinaire ontwerp heel gedegen opgezet en uitgewerkt.”


De prijs werd onder auspiciën van Dutch Society for Precision Engineering (DSPE) uitgereikt tijdens het online programma van de Precisiebeurs 2020. De ‘Constructeursprijs' wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten en de hogescholen in Nederland en België. Aan deze prijs zijn verbonden een oorkonde, een trofee gemaakt door de Leidse instrumentmakers School en een geldbedrag, gesponsord door HTSC, het High Tech Systems Center van de TU/e.

 

Constructieprincipes uitstekend toegepast

Werktuigbouwkundige Van de Sande studeerde deze zomer af op het ontwerp van een complex bewegingsmechanisme. Zijn afstudeeropdracht voerde hij uit bij Prodrive Technologies in Son, waar hij als uitdaging meekreeg dat het mechanisme in een zeer kleine ruimte en onder extreem lage temperaturen moet kunnen functioneren. Hij begon met een systeemdecompositie, waaruit twee grote ontwerpproblemen voortkwamen die hij moest oplossen. In de eerste plaats het ontwerp van een niet-overbepaalde ondersteuning voor een kwetsbare sensor, met strikte eisen aan koeling. Ten tweede het ontwerp van een op lineaire geleiding gebaseerd intrekmechanisme met een goed gedefinieerde voorspanning en zonder botskrachten aan het einde van de slag.

 

"Teun's analytische en experimentele vaardigheden, enthousiasme en leergierigheid, samen met zijn vermogen om nieuw verworven kennis op een gestructureerde manier over te dragen aan teamleden, stelden hem in staat beide problemen op te lossen en tevens een volledig geïntegreerd productontwerp te maken", aldus Ron Hendrix, zijn afstudeerbegeleider bij Prodrive.

 

De jury voegt daaraan toe: "Teun heeft in zijn ontwerp de constructieprincipes uit Wim van der Hoek's gedachtegoed op uitstekende wijze toegepast. Hij heeft het multidisciplinaire ontwerpproces heel gedegen opgezet. Verschillende concepten heeft hij goed uitgewerkt, de keuzes heeft hij prima beargumenteerd en zijn verslag leest prettig."

 

Acht nominaties

Criteria bij de beoordeling van de afstudeerverslagen zijn kwaliteit van het ontwerp, onderbouwing en innovativiteit, alsmede de geschiktheid voor gebruik in het onderwijs in de constructieprincipes. De jury, onder voorzitterschap van DSPE-bestuurslid Jos Gunsing (MaromeTech), ontving acht nominaties, ingediend door de afstudeerbegeleiders/hoogleraren van de betreffende studenten. Ze zijn afkomstig van Fontys Hogeschool Engineering in Eindhoven, Avans Hogeschool in Breda, TU Eindhoven en TU Delft. De genomineerden zijn uitgenodigd om kosteloos de DSPE Conference on Precision Mechatronics 2021 bij te wonen en daar hun afstudeerwerk met een poster te presenteren.

 

Gerelateerd nieuws

TU/D Solar Team bouwt waterstofboot

TU/D Solar Team gelooft meer in waterstof dan in zon

Het TU Delft Solar Boat Team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met zijn boten op zonne-energie. Dit jaar neemt het team de volgende grote stap om een boot te ontwerpen en te bouwen die vaart op…

Fraunhofer ontwikkelt 'voertuig van de toekomst'

Het voertuig van de toekomst: je hoeft er nooit meer uit

Hoe kan geïndividualiseerde luxemobiliteit worden ontworpen voor de wereld van het jaar 2040? In een poging om antwoord te geven op deze vraag heeft een interdisciplinair team van het Fraunhofer Gesellschaft '…

Nederlands team wint FES-fietswedstrijd Cybathlon

Nederlands team wint Cybathlon fietswedstrijd (video's)

Studententeam Pulse Racing van de Vrije Universiteit Amsterdam en dwarslaesie-piloot Sander Koomen hebben de Cybathlon 2020 Global Edition gewonnen binnen de discipline Functionele Elektrische Stimulatie (FES)race.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 december 2020, online

Medische elektronica event

De focus van dit event ligt op de ontwikkeling (+ voorwaarden/regelgeving) en productie van medische...

8 december 2020, München

automatica

Vakbeurs over automatisering en robotica

10 december 2020, 10, 11 en 14 december 2020

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »