EO

Nederlands team wint Cybathlon fietswedstrijd (video's)

18 november 2020 om 15:55 uur

Studententeam Pulse Racing van de Vrije Universiteit Amsterdam en dwarslaesie-piloot Sander Koomen hebben de Cybathlon 2020 Global Edition gewonnen binnen de discipline Functionele Elektrische Stimulatie (FES)race. Koomen reed op een speciale fiets van BerkelBike uit Sint-Michielsgestel. Zijn beenspieren werden gestimuleerd met elektrische impulsen van buitenaf.


De FES-race is de categorie voor atleten met een dwarslaesie. Door de dwarslaesie zijn zij niet meer in staat om zelfstandig te fietsen. Functionele elektrische stimulatie maakt het voor hen mogelijk om een trapbeweging uit te voeren op een ligfiets. De fiets is ontwikkeld door bewegingswetenschappenalumni Rik Berkelmans van BerkelBike uit Sint-Michielsgestel.

 

Functionele Elektrische Stimulatie (FES) is een innovatie op het gebied van spierstimulatie, waarmee mensen met een complete dwarslaesie en verlamde spieren weer kunnen bewegen. De technologie laat dwarslaesie-patiënten fietsen met hun eigen beenspieren. Hierdoor kan overbelasting in de armen en schouders voorkomen worden, een groot voordeel ten opzichte van handbikes. Bovendien kunnen veel voorkomende problemen worden voorkomen als overgewicht, een slechte bloeddruk en decubitus.

 

Hoe het werkt

Plakelektrodes of elektrodes in een fietsbroek zenden elektrische signalen uit naar verschillende spiergroepen in de benen en billen. Een sensor in het voorwiel van de fiets stuurt de positie van de pedalen door naar de computer. Vervolgens stuurt deze de spieren aan die gestimuleerd dienen te worden om een fietsbeweging te maken. De BerkelBike FES-Box kan ook gebruikt worden als stand-alone stimulator. Hiermee kunnen patiënten hun rug en/of buikspieren trainen vanuit hun eigen bed.

 

Het studententeam begeleide en trainde Sander Koomen die de gouden medaille behaalde door de snelste tijd neer te zetten in de 1200 meter lange fietswedstrijd in Zurich. Voor Pulse Racing was het hun debuut aan de Cybathlon en Koomen fietste een persoonlijke record: een tijd van 2 minuten en 40 seconden. 

 

Gerelateerd nieuws

Opnieuw Nederlandse finalist European Inventor Award

Nederlandse uitvinder stabiele loopplank in finale European Inventor Award (video)

De Nederlandse ingenieur, ondernemer en uitvinder Jan van der Tempel is genomineerd voor de European Inventor Award 2021. Hij is een van de finalisten in de categorie Industrie. Dat maakte het Europees Octrooibureau (EOB…

Eerste bewoner 3D-betongeprint huis in Eindhoven krijgt de sleutel

Eerste 3D-betongeprint huis in gebruik in Eindhoven (video)

De eerste huurder van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton heeft 30 april de sleutel gekregen. Het Eindhovense huis kent een geheel eigen vormgeving, dankzij uitgebreide R&D om de vormvrijheid van…

Geoptimaliseerde verbindingstechnologie opent de deur naar veilig gebruik van waterstof in de luchtvaart

Magnetisch pulslassen maakt waterstofsystemen veilig voor vliegtuigen

Milieuvriendelijk vliegen op waterstof klinkt leuk, maar hoe maak je een veilig systeem voor deze cryogene brandstof die pas bij -253 graden Celsius bruikbaar is? Zowel tanks als leidingsystemen moeten bij zulke lage…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw! Deurgreepmodule PSENmlock van Pilz

Het veilig heksysteem PSENmlock is uitgebreid met een unieke deurgreepmodule.

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 mei 2021

Webinar KNAW: Techniek in je mobiele telefoon

Hoe krijg je al die techniek in een steeds dunner apparaat?

18 mei 2021, 18, 19 en 20 mei 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

18 mei 2021, online

The Battery Show & EV Tech Europe Digital Days

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

Meer agendapunten »