EO

Nederlands team wint Cybathlon fietswedstrijd (video's)

18 november 2020 om 15:55 uur

Studententeam Pulse Racing van de Vrije Universiteit Amsterdam en dwarslaesie-piloot Sander Koomen hebben de Cybathlon 2020 Global Edition gewonnen binnen de discipline Functionele Elektrische Stimulatie (FES)race. Koomen reed op een speciale fiets van BerkelBike uit Sint-Michielsgestel. Zijn beenspieren werden gestimuleerd met elektrische impulsen van buitenaf.


De FES-race is de categorie voor atleten met een dwarslaesie. Door de dwarslaesie zijn zij niet meer in staat om zelfstandig te fietsen. Functionele elektrische stimulatie maakt het voor hen mogelijk om een trapbeweging uit te voeren op een ligfiets. De fiets is ontwikkeld door bewegingswetenschappenalumni Rik Berkelmans van BerkelBike uit Sint-Michielsgestel.

 

Functionele Elektrische Stimulatie (FES) is een innovatie op het gebied van spierstimulatie, waarmee mensen met een complete dwarslaesie en verlamde spieren weer kunnen bewegen. De technologie laat dwarslaesie-patiënten fietsen met hun eigen beenspieren. Hierdoor kan overbelasting in de armen en schouders voorkomen worden, een groot voordeel ten opzichte van handbikes. Bovendien kunnen veel voorkomende problemen worden voorkomen als overgewicht, een slechte bloeddruk en decubitus.

 

Hoe het werkt

Plakelektrodes of elektrodes in een fietsbroek zenden elektrische signalen uit naar verschillende spiergroepen in de benen en billen. Een sensor in het voorwiel van de fiets stuurt de positie van de pedalen door naar de computer. Vervolgens stuurt deze de spieren aan die gestimuleerd dienen te worden om een fietsbeweging te maken. De BerkelBike FES-Box kan ook gebruikt worden als stand-alone stimulator. Hiermee kunnen patiënten hun rug en/of buikspieren trainen vanuit hun eigen bed.

 

Het studententeam begeleide en trainde Sander Koomen die de gouden medaille behaalde door de snelste tijd neer te zetten in de 1200 meter lange fietswedstrijd in Zurich. Voor Pulse Racing was het hun debuut aan de Cybathlon en Koomen fietste een persoonlijke record: een tijd van 2 minuten en 40 seconden. 

 

Gerelateerd nieuws

Wim van der Hoek Award voor ontwerp van complex mechanisme

Wim van der Hoek Award voor ontwerp van complex mechanisme

Teun van de Sande, die aan de TU/e afstudeerde op het ontwerp van een complex bewegingsmechanisme, heeft de Wim van der Hoek Award gewonnen. Het mechanisme moet in een zeer kleine ruimte en onder extreem lage…

Boete geëist voor dodelijk ongeval met werkkooi

Boete geëist voor dodelijk ongeval met werkkooi

Drie mannen zijn in 2016 in de gemeente Zaltbommel aan het werk om een reclamedoek op te hangen aan een gebouw. De werkkooi waarin zij zitten valt vanaf 12 meter hoogte naar beneden. Twee mannen overlijden, de derde…

Jaarplan Inspectie SZW 2021

Coronacrisis bepaalt ook in 2021 werk Inspectie SZW

Onlangs publiceerde de Inspectie SZW haar jaarplan 2021. Het jaarplan is bijgesteld vanwege de coronacrisis. Naast de focus van inspecties op ‘klassieke risico’s’ zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen wordt…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 december 2020, online

Medische elektronica event

De focus van dit event ligt op de ontwikkeling (+ voorwaarden/regelgeving) en productie van medische...

8 december 2020, München

automatica

Vakbeurs over automatisering en robotica

10 december 2020, 10, 11 en 14 december 2020

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »