EO

Boete geëist voor dodelijk ongeval met werkkooi

16 november 2020 om 18:29 uur

Drie mannen zijn in 2016 in de gemeente Zaltbommel aan het werk om een reclamedoek op te hangen aan een gebouw. De werkkooi waarin zij zitten valt vanaf 12 meter hoogte naar beneden. Twee mannen overlijden, de derde raakt zwaargewond. Het OM eist een boete van € 30.000 tegen de aannemer.


Het onderzoek naar het ongeval op 3 mei 2016 is door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) uitgevoerd. Het aannemersbedrijf was bezig met renovatie van een pand en was begonnen met sloopwerkzaamheden. Om het sloopafval af te voeren uit het gebouw werd er volgens het OM bij de verhuurder een verreiker ingehuurd. Een verreiker is een voertuig met een telescooparm dat zware lasten kan tillen en verplaatsen. De verhuurder regelde hierbij een machinist. Tijdens de sloopwerkzaamheden wilde het aannemersbedrijf een reclamedoek ophangen aan het gebouw aan de zijde van de snelweg met de naam van het bedrijf. De verreiker met werkkooi werd gebruikt voor het ophangen van een reclamedoek. Diverse omstandigheden leidden volgens de officier tot het dodelijk ongeluk.

Aannemersbedrijf

Het aannemersbedrijf wordt met name verweten dat het geen controle heeft uitgeoefend of de werkzaamheden die op een hoogte van zo’n 12 meter moesten worden uitgevoerd veilig werden verricht. Ook wordt het verweten dat niet goed gecontroleerd is of de machinist van de verreiker voldoende vaardig was om met een werkkooi te werken. Daarnaast is niet gecontroleerd of de verreiker voldoende onderhouden was en tijdig gekeurd.

Verhuurder van verreiker

De verhuurder van de verreiker die ook de machinist heeft ingezet wordt verweten dat hij onvoldoende heeft gecontroleerd of de machinist terzake kundig was. Daarnaast heeft de verhuurder onvoldoende instructie heeft gegeven aan de machinist die met een voor hem vreemde verreiker moest werken. Tot slot wordt hem verweten dat de verreiker niet goed onderhouden was en niet tijdig gekeurd.
ISZW is tot de conclusie gekomen dat door een gebrek aan het aankoppelingssysteem de werkkooi is losgekomen van de verreiker. De werkkooi was door de machinist niet op de juiste wijze aan de verreiker geborgd middels de hydraulische pin. De machinist had bovendien nagelaten een extra veiligheidspin aan te brengen.

Overtreden Arbowet

In de rechtbank in Zwolle eiste het Openbaar Ministerie (OM) op 16 november 2020 een boete tegen het bedrijf dat als werkgever van de slachtoffers wordt gezien, vanwege het overtreden van de veiligheidsvoorschriften uit de Arbeidsomstandighedenwet en Arbeidsomstandighedenbesluit. Daardoor ontstond er ernstig gevaar voor in ieder geval de drie werknemers die met een werkkooi naar beneden zijn gevallen. Ook verwijt het OM de twee verdachten, een aannemersbedrijf en de verhuurder van de verreiker dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld. Volgens het OM heeft de aannemer er niet alles aan gedaan om het ongeval met de werknemers te voorkomen. De officier: “de wetgever heeft de norm gesteld dat het strafbaar is als je aanmerkelijk onvoorzichtig handelt waardoor er een ongeval ontstaat waarbij zwaar lichamelijk letsel ontstaat of zelfs de dood volgt.”

Ernst van de feiten en strafmaat

In de Arbowet is verankerd dat werknemers recht hebben op een veilige en gezonde werkplek. De primaire verantwoordelijkheid voor het inrichten van een dergelijke werkplek rust op de feitelijke werkgever, die verplicht is een arbobeleid te voeren dat gericht is op de bescherming van de veiligheid en gezondheid van werknemers. De officier eist een boete van 30.000 euro tegen het aannemersbedrijf. Zowel de verhuurder van de verreiker als de machinist van de verreiker hoorden een taakstraf van 220 uur tegen zich eisen.

Bron: Openbaar Ministerie

Rechtszaak: https://www.uitspraken.nl/uitspraak/rechtbank-overijssel/strafrecht/strafrecht-overig/eerste-aanleg-meervoudig/ecli-nl-rbove-2020-3785
 

Gerelateerd nieuws

Fugro's technologieën bewaken de bruggen en kademuren van Amsterdam

Nieuwe technieken nodig voor bewaking bruggen en kademuren Amsterdam

Honderden bruggen en kilometers kademuren in Amsterdam hebben het einde van hun constructieve levensduur bereikt en verkeren vaak in een slechte staat van onderhoud. Dit werd afgelopen herfst nog pijnlijk duidelijk met…

Aanpassingen in Machinerichtlijn voor risico’s nieuwe technologieën

Aanpassingen in Machinerichtlijn voor risico’s nieuwe technologieën

Op 27 november hield Miranda Alphenaar van NEN een presentatie over de mogelijke herzieningen in de huidige Machinerichtlijn (2006/42/EG). Een aantal belangrijke aanpassingen hebben te maken met risico’s die voortkomen…

 Materiaalinnovaties geven richting aan missiegedreven innovatiebeleid en nieuwe verdienmodellen

Materiaalinnovaties geven richting aan missiegedreven innovatiebeleid en nieuwe verdienmodellen

Van accu’s voor elektrische auto’s tot 3D-geprinte hartkleppen en van beschermende kleding voor soldaten tot sensoren die precies weten hoeveel water een gewas nodig heeft. De uitvindingen die ons leven en de wereld…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

10 januari 2021, Utrecht

European Microwave Week

De European Microwave Week vindt dit jaar weer plaats in Nederland.

25 februari 2021, 24, 25 en 26 februari 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

15 maart 2021, Utrecht

Technishow + Esef

TechniShow is ingedeeld in verschillende sectoren waar productietechnieken, fases en toebehoren van het...

Meer agendapunten »