EO

Italiaans onderzoek: 'Fotokatalyse maakt coronavirus onschadelijk'

11 november 2020 om 13:30 uur

In Italië is een systeem op basis van fotokatalyse de markt gebracht om het coronavirus te deactiveren. Volgens de afdeling Virale Pathogenese en Biosecurity van het San Rafaelle Scientific Institute in Milaan kan de Nanohub het coronavirus in 30 minuten volledig deactiveren.


Gedurende de eerste Italiaanse lockdown in april, mei en juni deed de afdeling, onder leiding van Elisa Vicenzi, die al in 2004 onderzoek deed naar SARS-CoV en een autoriteit is op het gebied van virale ziekteverwekkers, onderzoek naar de werking van fotokatalyse tegen het virus SARS-CoV-2 (Covid-19). Zij concludeerden dat het virus na 10 minuten voor 98% was gedeactiveerd en na 30 minuten volledig.


Het systeem draait rond het principe van fotokatalyse waarin de fotokatalyst door blootstelling aan licht (geen UV) een chemische reactie tot stand brengt. In de apparaten van Nanohub draait het om een Led lichtbron die het innovatieve wolfraamtrioxide activeert waardoor radicalen vrijkomen. Het effect is dat de anorganische en organische vervuilingen, alsmede micro-organismen, die met de lucht door het apparaat worden gezogen, worden afgebroken of gedeactiveerd.


De fotokatalyst (het wolfraamtrioxide) blijft voortdurend zijn werking behouden omdat het slechts een proces activeert, daar geen onderdeel van uitmaakt en geen vervuiling bindt, maar slechts elektronen activeert die het uit de omgeving wint.


Het filter bestaat uit twee componenten: de fotokatalyst en het nanocluster: een mix van nano-materialen met koper als hoofdbestanddeel dat een antivirale en antibacteriële werking heeft.


De techniek is al jaren geleden gebruikt door Nasa. Nanohub heeft hem actiever gemaakt door het gebruik van een verbeterde katalysator en de toevoeging van andere componenten. Het resultaat is dat de effectiviteit minimaal vier keer is toegenomen. Nanohub heeft de techniek gepatenteerd en wordt in Nederland vertegenwoordigd door Clean Air Hub.


De apparaten worden plug and play in allerlei ruimten geplaatst: auto's, bussen, scholen, kantoren, hotels, verpleeghuizen en thuis. Behalve micro-organismen halen ze ook fijnstof, stikstof, gassen, allergenen en geuren uit de lucht.

 

Reacties (1)

Haalt het apparaat ook stikstof (N2) uit de lucht?
Lucht bestaat voor ongeveer 80 procent uit stikstof, waar blijft die stikstof? Ook zou dan wat er uit het apparaat komt vrijwel zuivere zuurstof zijn en dat is niet alleen ongezond maar ook (brand)gevaarlijk. Als dit werkelijk de claim is van het bedrijf dat dit op de markt brengt dan lijkt me dit een hoax, of de redacteur die dit stukje geschreven heeft moet zijn middelbare school sheikunde nog maar even ophalen.
Hans de Koning, 12 november 2020 08:17
 

Gerelateerd nieuws

Intel's gestapelde Nanosheet-transistors zouden de volgende stap in de wet van Moore kunnen zijn

Maakt Intel Moore's wet weer waar?

Niemand weet wat 2021 gaat brengen, maar Intel doet alvast zijn best om de voorspellingen van oprichter Gordon Moore te blijven waarmaken. Het bedrijf heeft een proces ontwikkeld waarmee twee transistors bovenop elkaar…

Elektronica efficiënt koelen met met grafeen versterkte warmtepijpen

Elektronica efficiënt koelen met met grafeen versterkte warmtepijpen

Op grafeen gebaseerde warmtepijpen kunnen helpen bij het koelen van elektronica en voedingssystemen in de luchtvaart, datacenters en andere vermogenselektronica. De thermische overdrachtscoëfficiënt is ongeveer 3,5…

3D nanosupergeleiders laten groeien met DNA

Supergeleiders kunnen nu groeien van DNA

Complexe 3D-architecturen op nanoschaal op basis van zelfassemblage van DNA kunnen elektriciteit zonder weerstand geleiden en een platform bieden voor het fabriceren van kwantumcomputers en sensoren.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

25 januari 2021, online

The Things Conference

LoRaWan conferentie

26 januari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

2 februari 2021, online

Productie Proces Automatisering (PPA) online kennisdagen

Er is een transitie naar nieuwe technologie maar wat is de roadmap?

Meer agendapunten »