EO

Onderzoeksschip OceanXplorer laat landrotten live meegenieten

04 november 2020 om 09:01 uur

Damen Shiprepair Rotterdam heeft de verbouwing afgerond van het onderzoeksschip OceanXplorer. Uitgerust met een reeks sonar-arrays, bemande onderzeeërs, een ROV en AUV, kan OceanXplorer nu de diepten van de oceanen verkennen en in kaart brengen. Film- en mediastudio's 'van Hollywood-kwaliteit' moeten zorgen dat wij landrotten live kunnen meegenieten.


Damen noemt de OceanXplorer "het meest geavanceerde verkennings- en onderzoeksschip ter wereld". Het schip kan levende monsters verzamelen en aan boord brengen, waar ze door wetenschappers in laboratoria kunnen worden geanalyseerd, onder meer de mogelijkheid om DNA-sequencing uit te voeren. De filmfaciliteiten zijn ontwikkeld in samenwerking met Oscar-winnaar James Cameron.

 

Het voormalige offshore onderzoeksschip is vanaf het hoofddek naar boven herbouwd door de bestaande accommodatie te strippen en uit te breiden om de nieuwe laboratoria, werkplaatsen en onderzeese hangar te huisvesten en zelfs een heli-hangar toe te voegen.

 

Alewijnse verzorgt elektrische refit

Alewijnse is verantwoordelijk voor de elektrische refit van het schip. Naast de installatie van ongeveer 210 km bekabeling installeerde het bedrijf een far sounder voor signalering onder het wateroppervlak. Dit is belangrijk voor ijsbergdetectie. Ook is onderwaterverlichting en een onderwater telefoniesysteem geïnstalleerd, beide belangrijk voor de onderlinge communicatie van het schip naar de onderzeeboten.

 

Twee afzonderlijke verlichtingssystemen zorgen voor het schakelen en dimmen van normale verlichtingsarmaturen (1) en het regelen van de lichttemperatuur (2). Dit vergemakkelijkt onder andere het filmen.

 

Ook is het Ecdis-systeem geüggradet en voorzien van een 55-inch touchscreen-monitor. Het DP2-systeem is geoptimaliseerd met van de nieuwste besturingselementen en software. Ook een upgrade van het alarm- en monitoringsysteem van het schip behoorde tot de werkzaamheden.

 

Gerelateerd nieuws

LightRec Gouden Bakkie Awards 2020 in teken van operational exellence

LightRec Gouden Bakkie Awards 2020 in teken van operational exellence

Vijf organisaties hebben tijdens de 3e Nationale Recycleweek een LightRec Gouden Bakkie Award ontvangen voor het succesvol inzamelen van lampen en armaturen voor recycling. GRB Verlichtingsonderhoud en Hortilux…

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Een gevoelige manier om transistordefecten te detecteren

Onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) en de Pennsylvania State University hebben een nieuwe, zeer gevoelige methode bedacht en getest voor het detecteren en tellen van defecten in…

Hollander Techniek brengt digital twinproject naar Perron038

Hollander Techniek brengt digital twinproject naar Perron038

Hollander Techniek heeft zich aangesloten bij Perron038, het innovatiecentrum voor de maakindustrie in de regio Zwolle. Het bedrijf brengt een innovatieproject rond digital twins mee.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

21 oktober 2021, online

Altair Future.Industry Experience

Over ontwikkelingen in de maakindustrie.

10 november 2021

Google Innovation Bootcamp

Een online internationaal evenement op het gebied van infra, data en workspace.

10 november 2021

Precisiebeurs

Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de precisietechnologie.

Meer agendapunten »