EO

'Corona dwingt tot versneld digitaliseren en draagt bij aan fundamentele herziening arbeidsmarkt'

27 oktober 2020 om 15:17 uur

De coronapandemie dwingt bedrijven tot versneld digitaliseren. De pandemie leidt tot toenemende onzekerheid op de arbeidsmarkt en draagt, in combinatie met toenemende automatisering, bij aan een fundamentele herziening van werk.Dat blijkt uit het The Future of Jobs Report 2020 van het World Economic Forum (WEF).


Deze tweejaarlijkse internationale studie naar werk-gerelateerde veranderingen is uitgevoerd onder 291 grote bedrijven in 26 landen. Het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI) van de Amsterdam Business School van de UvA, onder leiding van Henk Volberda, is partnerinstituut van het WEF en droeg bij aan de gegevens voor Nederland.

 

De belangrijkste bevindingen:

  • Het tempo van technologische ontwikkelingen blijft onverminderd hoog en zal in sommige sectoren kunnen versnellen.
  • De corona-pandemie versnelt digitalisering en thuiswerken en leidt - samen met automatisering - tot een fundamentele herziening van banen en functies; maar liefst 47% van de taken zullen door machines worden uitgevoerd.
  • De opkomst van digitale technologieën leidt enerzijds tot een teloorgang van sommige beroepsgroepen en functies, en anderzijds tot de bloei van andere beroepsgroepen en functies, waarvoor om- en bijscholing en bovenal training-on-the-job van belang worden geacht.
  • Analytisch denken en innoveren geldt als één van de meest cruciale vaardigheden voor het toekomstige medewerkersbestand. Er is onverminderd sprake van een tekort aan vaardigheden.
  • Het ‘nieuwe werken' heeft haar intrede gedaan bij de grote meerderheid van het kantoorpersoneel.
  • Technologische ontwikkelingen in combinatie met de huidige pandemische recessie dreigen te resulteren in een toenemende ongelijkheid tussen verschillende groepen werkenden, met name voor jongeren, lager opgeleiden en vrouwen.
  • Online leren en trainen is in opkomst.
  • De tijd om werknemers te ontwikkelen en bij te scholen is korter geworden.
  • De overgrote meerderheid van de werkgevers erkent de waarde van investeringen in menselijk kapitaal.
  • De publieke sector moet omscholing en bijscholing voor werklozen en medewerkers die hun baan dreigen te verliezen sterker ondersteunen.

 

"Deze verwachtingen van managers geven aan dat we voor fundamentele veranderingen op de arbeidsmarkt staan. Er is een duidelijke kloof tussen de huidige vaardigheden van personeel en vaardigheden die in de toekomst nodig zijn met als gevaar een verdere tweedeling op de arbeidsmarkt. Enerzijds leidt dat tot goed-opgeleide banen, waarbij door schaarste aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden aanwezig zijn. Anderzijds blijven er straks verschillende banen over die simpelweg niet geautomatiseerd kunnen worden, maar waar een vrij laag kennisniveau voor nodig is en die daarmee wellicht niet uitblinken in arbeidsvoorwaarden", licht Henk Volberda, hoogleraar Strategisch management en innovatie aan de UvA en directeur van ACBI, toe.

 

De bevindingen die ten grondslag liggen aan Future of Jobs Report, zijn gebaseerd op een survey van grote nationaal en internationaal opererende bedrijven. Hieraan hebben wereldwijd 291 bedrijven, uit 15 sectoren en 26 landen deelgenomen, waaronder uit Nederland. Bij deze bedrijven zijn 8 miljoen medewerkers actief. De enquête heeft voornamelijk betrekking op de veranderende manier van werken. Senior executives zijn gevraagd naar de verwachte personeelsmutaties in hun bedrijf met een tijdshorizon tot 2024. Het onderzoek is gericht op het verstrekken van unieke inzichten omtrent (1) de trends die de arbeidsmarkt beïnvloeden, (2) de snelheid van technologische adoptie onder het bedrijfsleven, en (3) het veranderende banenlandschap en aanverwante verschuivingen in gevraagde vaardigheden en, daaraan gerelateerd, de noodzaak van bij- en omscholing.

 

Hier een uitgebreide toelichting op het rapport door het ACBI:

 uitgebreide-toelichting-op-het-future-of-jobs-report-2020---world-economic-forum.

 

Gerelateerd nieuws

Additive Manufacturing learning community in Brainport Eindhoven

Brainport start met lessen in Additive Manufacturing

Additive Manufacturing (AM) wint steeds meer terrein binnen de industrie en de markt voor deze technieken groeit snel. Zo wordt er voorspeld dat tegen 2025 de wereldwijde markt voor AM verdrievoudigt ten opzichte van…

Nederlandse producent van industriële 3D printers innoveert met 3D bioprinters en 3D foodprinters

Nederlandse producent van industriële 3D printers innoveert met 3D bioprinters en 3D foodprinters

Felixprinters, een van de Nederlandse producenten van industriële 3D printers, vierde op 31 oktober jl. zijn 10-jarige bestaan. Het bedrijf heeft zich hoofdzakelijk toegelegd op filament-printing (Filament Deposition…

‘Fish on Wheels’ Peggy maakt een tekening

‘Fish on Wheels’ Peggy maakt een tekening (video)

De vis Eric woont in een aquarium op wielen in het kantoor van Elon Musk. Daar rijdt hij rond, doordat aan de kom een smartphone is gemonteerd met software die zorgt dat de kom beweegt in de richting die de vis opzwemt.…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Xelity 10TX is dé IP67 switch voor professionele netwerken

Murrelektronik heeft een IP67 Managed switch met 10 poorten aan het assortiment toegevoegd. Deze bespaart ruimte in de...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Güdel Benelux
Güdel Benelux

Lineaire aandrijf componenten en oplossingen

Orfa Visser BV
Orfa Visser BV

Gespecialiseerd in Forceren, Dieptrekken, Flenswalsen, Lassen en Apparatenbouw.

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

30 november 2021

The Battery Show

A conference and trade fair focused on keeping up with developments in the advanced battery and...

1 december 2021, Den Bosch

Food Technology

Hoe ziet het voedselsysteem van de toekomst eruit? Welke rol speelt technologie hierin?

3 december 2021, online

Seminar on the recycing of permanent magnets

This seminar presents a technical and market overview of magnet recycling in the EU, with current R&I...

Meer agendapunten »