EO

Nieuwe stap in ontwikkeling goedkope, printbare sensoren

27 oktober 2020 om 22:08 uur

Onderzoekers van UHasselt, Swansea University en de Universiteit van Dresden hebben stappen gezet in de ontwikkeling van infraroodsensoren uit goedkope, printbare elektronica. “Onze sensoren bestaan uit organische elektronica, dat zijn printbare of verfbare polymeren waardoor ons basismateriaal stukken goedkoper is dan de huidige traditionele sensoren die nu gebruikt worden in de industrie”, zeggen Koen Vandewal en Wouter Maes van Imo-Imomec, het geïntegreerd onderzoeksinstituut van de Universiteit Hasselt en imec.


De sensor, gemaakt uit organische elektronica, bestaat uit polymeren die het infraroodlicht opvangen. De sensoren die nu al bestaan worden bijvoorbeeld gebruikt voor kwaliteitscontrole in de industrie, omdat deze sensoren meer licht dan het menselijk oog kunnen registreren. Hierdoor kan kwaliteitsverlies sneller opgespoord worden, denk bijvoorbeeld aan rotte plekken bij fruit of een verschil in samenstelling bij medicatie.


"Het probleem met de huidige infraroodsensoren is dat ze gemaakt worden met dure halfgeleiders die niet in grote massa kunnen geproduceerd worden. Dat kan dus wel met onze organische elektronica", zegt Sam Gielen, doctoraatsstudent aan UHasselt die de samenwerking met de Universiteiten van Swansea en Dresden tot stand bracht. "Met dit onderzoek tonen we nu aan dat we goedkope polymeren ook kunnen gebruiken voor dit soort sensoren, waardoor de ontwikkeling en het gebruik stukken goedkoper kan."

 

De sensor uit organische elektronica haalt op bepaalde gebieden ook al dezelfde gevoeligheid als de traditionele sensoren. "En we weten dankzij onze nieuwe onderzoeksresultaten hoe we de punten waar we nu met onze sensor nog tekortschieten snel kunnen verbeteren. Die stappen gaan we in ons vervolgonderzoek zetten."

 

Sterkte van materiomics

De ontwikkeling van de sensor toont ook het interessante raakvlak tussen chemie en fysica aan, zeggen de onderzoekers. "Onze chemici ontwikkelen de moleculen die de fysici dan gebruiken om de sensor te maken. Dit zorgt voor een razend interessant onderzoeksveld waar heel wat nieuwe technologieën kunnen ontstaan. Die mooie samenwerking zal ook de kracht worden van onze nieuwe masteropleiding materiomics aan UHasselt die over enkele jaren van start gaat."

 

Reacties (1)

Het wordt na 37 jaar tijd voor een nieuwe versie (Deel II) van de horrorfilm De Lift uit 1983. Waar is Dick Maas? :>)
Pieter Zijlstra, 29 oktober 2020 14:52
 

Gerelateerd nieuws

Wim van der Hoek Award voor ontwerp van complex mechanisme

Wim van der Hoek Award voor ontwerp van complex mechanisme

Teun van de Sande, die aan de TU/e afstudeerde op het ontwerp van een complex bewegingsmechanisme, heeft de Wim van der Hoek Award gewonnen. Het mechanisme moet in een zeer kleine ruimte en onder extreem lage…

Nederlands team wint FES-fietswedstrijd Cybathlon

Nederlands team wint Cybathlon fietswedstrijd (video's)

Studententeam Pulse Racing van de Vrije Universiteit Amsterdam en dwarslaesie-piloot Sander Koomen hebben de Cybathlon 2020 Global Edition gewonnen binnen de discipline Functionele Elektrische Stimulatie (FES)race.…

Antennes voor 5G

Antennes voor 5 en 6G (video)

Teun van den Biggelaar van de TU/e heeft een antennesysteem ontwikkeld voor ultrasnelle 5G-netwerken. Hij is er cum laude mee gepromoveerd.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 december 2020, online

Medische elektronica event

De focus van dit event ligt op de ontwikkeling (+ voorwaarden/regelgeving) en productie van medische...

8 december 2020, München

automatica

Vakbeurs over automatisering en robotica

10 december 2020, 10, 11 en 14 december 2020

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »