EO

Nederlandse zonnedrone succesvol getest (video)

22 oktober 2020 om 14:48 uur

De eerste Nederlandse zonnedrone van Avy heeft een succesvolle testvlucht gemaakt. Het prototype is bedoeld voor dringend medisch transport, ondersteuning van hulpdiensten en natuurbeschermingsinitiatieven.


Het gaat om een bestaande Avy-drone die is verrijkt met op maat gemaakte zonnefolie ontwikkeld door Wattlab om meer zonlicht te reflecteren en te absorberen. De succesvolle testvlucht markeert een mijlpaal voor de samenwerkende technologiebedrijven die langeafstandsvluchten een stap dichter bij emissievrijheid willen brengen. De bevindingen zullen worden verwerkt in toekomstige Avy-modellen.

 

"Ons doel is om de overgang naar duurzame luchtvaart te versnellen", zegt Patrique Zaman, oprichter van Avy. "Door zonnecellen in onze vleugels te integreren, maken we gebruik van de schoonst beschikbare energie. De Avy-drone kan levensreddende medicijnen door de lucht vervoeren in Europa en Afrika, maar ook eerste hulpdiensten in Europa ondersteunen. De testvlucht in september liet veelbelovende resultaten zien en was een eerste stap op weg naar een langere vliegtijd."

 

Verlengde autonome vlucht op zonne-energie

Net als eerdere Avy-drones vliegt de solar-drone elektrisch, emissievrij, volledig autonoom en kan hij verticaal opstijgen en landen. Het grote verschil met de eerder ontwikkelde fixed-wing drone is dat de solar drone wordt opgeladen door zonne-energie. Voor deze techniek heeft Avy samengewerkt met zonne-energiespecialist Wattlab, die een sterke maar lichtgewicht 'solar skin' heeft ontwikkeld die werd gebruikt als buitenlaag van de glasvezelvleugels. Op deze manier wekt de drone extra energie op tijdens het vliegen.

 

Testresultaten

Een lager vleugelgewicht, een groter vleugeloppervlak en meer zonnecellen op de vleugels zijn allemaal binnen handbereik. Zonnecellen met een hoger rendement worden de komende maanden getest. Omdat Avy wordt gebruikt voor medische projecten in Afrika, waar de zon een oneindig potentieel heeft, kan een drone op zonne-energie langere afstanden afleggen, wat bredere inzetbaarheid biedt om meer mensen te bereiken.

 

 

Gerelateerd nieuws

Witteveen+Bos verpompt 4000 ton water per uur van Rotterdam naar Den Haag

Witteveen+Bos verpompt 4000 ton water per uur van Rotterdam naar Den Haag

Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam werken momenteel aan een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Witteveen+Bos won…

TU/D Solar Team bouwt waterstofboot

TU/D Solar Team gelooft meer in waterstof dan in zon

Het TU Delft Solar Boat Team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met zijn boten op zonne-energie. Dit jaar neemt het team de volgende grote stap om een boot te ontwerpen en te bouwen die vaart op…

Kabinet stelt koers luchtvaart in Nederland vast

'Groei luchtvaart geen vanzelfsprekendheid meer'

Het kabinet heeft de nieuwe koers vastgelegd voor de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland. Na het herstel van de huidige crisis is er perspectief op groei, mits de luchtvaart er aantoonbaar in slaagt om stiller en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 december 2020, online

Machinebouw

Event over Smart Industry, Deep Learning, Big Data, de Cloud, Safety, IIoT, Machine Vision en gebruik van...

8 december 2020, online

Medische elektronica event

De focus van dit event ligt op de ontwikkeling (+ voorwaarden/regelgeving) en productie van medische...

8 december 2020, München

automatica

Vakbeurs over automatisering en robotica

Meer agendapunten »