EO

Staalplaten scheiden met een magneet

22 oktober 2020 om 13:54 uur

Goudsmit Magnetics heeft een Fail Safe platenscheider ontwikkeld voor het automatisch scheiden van staalplaten tot een dikte van ca 4 mm. De scheider is uitgevoerd met zeer krachtige Neodymium magneten en kan met behulp van een nieuw gepatenteerd systeem pneumatisch aan- en uitgeschakeld worden.


Dit schakelen gebeurt snel door het verdraaien van de magneten. De platenscheider is volgens de makers onderhoudsvrij en als enige in zijn soort voorzien van een veergestuurde uitstand. Ook bij onderbreking van de perslucht schakelt hij automatisch uit, zelfs bij volledige belasting van een maximale stapelhoogte. Ook tijdens onderhoud is het niet mogelijk dat de magneet per ongeluk ingeschakeld blijft.

 

Dit biedt extra veiligheid. In tegenstelling tot vaste platenscheiders, maken schakelbare platenscheiders tussentijdse wisseling van producten tijdens een ingesteld proces mogelijk. De machine is geschikt voor staalplaten van bijna iedere vorm, lengte en breedte, dus ook ronde of asymmetrische vormen. De permanente magneetkracht is gegarandeerd voor tientallen jaren. Bovendien is dit systeem, in combinatie met de zwenkarm, in hoogte instelbaar.

 

Geautomatiseerde processen

Magnetische platenscheiders vinden hun toepassing in onder meer plaatverwerkende industrie en in gerobotiseerde productiecellen voor de productie van lassamenstellingen. Robots pakken met magneetgrijpers grote plaatdelen op en positioneren deze op een lastafel. Doordat de staalplaten geolied zijn kleven deze aan elkaar en neemt de robot soms twee platen tegelijk op. Hierdoor kan de tweede staalplaat halverwege de lastafel los laten en naar beneden vallen. Dit veroorzaakt veel schade in een hightech omgeving, waar de lastafel vaak is voorzien van sensoren, opnemers en actuatoren. Ook kan het dubbel inleggen van twee aan elkaar klevende staalplaten grote schade veroorzaken aan een matrijs. Door toepassing van Neodymium platenscheiders, worden de platen ondanks de oliefilm van elkaar gescheiden, waarna de robot ze één voor één van de stapel kan tillen. De Fail Safe platenscheider heeft als optie ook een mogelijkheid voor aan/uit detectie doormiddel van een stekkerbaar plug & play systeem.

 

Pneumatische bediening

De met perslucht bediende platenscheiders scheiden geoliede platen, maar doen ook goed werk als er vacuüm tussen de staalplaten aanwezig is. Of als de platen voorbewerkt of gepolijst zijn. In tegenstelling tot vaste platenscheiders, maken schakelbare platenscheiders tussentijdse wisseling van producten tijdens een ingesteld proces mogelijk. Wanneer de bovenste plaat van een stapel wordt verwijderd, neemt de onderste direct zijn plaats in. Om de stapel staalplaten aan te vullen, kunnen de magnetische platenscheiders eenvoudig met een pneumatisch ventiel worden uitgeschakeld. Na ontgrendeling van de zwenkarm draaien de magneten weg, waarna de stapel platen op eenvoudige wijze inwisselbaar of aanvulbaar is.

 

Gerelateerd nieuws

Onderzoeksraad over AZ-stadion: ‘Regelmatige constructieve controle moeten verplicht worden gesteld’

Onderzoeksraad over AZ-stadion: ‘Regelmatige constructieve controle moeten verplicht worden gesteld’ (video)

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid vindt dat eigenaars van grote gebouwen verplicht moeten worden gesteld om regelmatig constructieve controles uit te voeren. Dit schrijft de Raad in zijn onderzoeksrapport naar de…

KIT helpt Audi bij recyclage samengestelde kunststoffen

KIT helpt Audi bij recyclage samengestelde kunststoffen

Audi en het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT) starten een proefproject voor de chemische recycling van kunststoffen uit de automotive-industrie. De partijen willen uitvinden hoe ze gemende plasticfracties kunnen…

Boete geëist voor dodelijk ongeval met werkkooi

Boete geëist voor dodelijk ongeval met werkkooi

Drie mannen zijn in 2016 in de gemeente Zaltbommel aan het werk om een reclamedoek op te hangen aan een gebouw. De werkkooi waarin zij zitten valt vanaf 12 meter hoogte naar beneden. Twee mannen overlijden, de derde…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

8 december 2020, online

Medische elektronica event

De focus van dit event ligt op de ontwikkeling (+ voorwaarden/regelgeving) en productie van medische...

8 december 2020, München

automatica

Vakbeurs over automatisering en robotica

10 december 2020, 10, 11 en 14 december 2020

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

Meer agendapunten »