EO

Fred van Houten overleden

21 oktober 2020 om 08:56 uur

Fred van Houten is overleden, afgelopen zondag 18 oktober. Van Houten was een belangrijk inspirator en verbinder op het gebied van productietechnologie. Hij is 69 jaar oud geworden.


Professor van Houten was sinds 1978 verbonden aan de Universiteit Twente; zijn carrière kende vele hoogtepunten. Zo stond hij aan de wieg van de succesvolle opleiding Industrieel Ontwerpen en was hij president van CIRP, een van de grootste onderzoeksorganisaties in zijn vakgebied, de productietechnologie.

 

De kroon op zijn werk was de opening van het Fraunhofer Project Center in 2017 op de campus. Dankzij een groot wereldwijd netwerk, waaronder veel contacten met de maakindustrie in Duitsland, wist Van Houten de komst van dit Center naar de UT te realiseren.

 

Ook in de regio, onder meer als lid van het Topteam voor de ombouw van het gesloten vliegveld Twente tot Technology Base Twente, droeg Fred van Houten 'smart industry' een warm hart toe. Afgelopen juni kwam hij nog in het nieuws doordat hij terugtrad als toezichthouder van Apollo Vredestein, uit onvrede over de massaontslagen aldaar. Van Houten was daar sinds 2015 commissaris  en streefde ernaar om de fabriek in Twente competitief te houden door innovatie en automatisering. Een vergelijkbare rol speelde hij bij technisch textielconcern Ten Cate.

 

Bij zijn afscheid in 2017 als hoogleraar Design Engineering aan de UT ontving Fred van Houten de Erepenning. Deze penning is in principe voor mensen buiten de UT met grote verdiensten voor de universiteit. Dat UT-medewerkers deze onderscheiding krijgen, is uitzonderlijk.


Van Houten wordt binnen de UT herinnerd als een enorm energiek persoon die de universiteit waar hij 38,5 jaar werkte geweldig kon verbinden met de vragen uit de industrie. Ook na zijn formele pensionering bleef hij actief verbonden aan de UT. Zijn zeer uitgebreide netwerk zette hij maar al te graag in voor zijn vakgroep, de faculteit, de universiteit en zelfs de regio. In feite nam hij nooit echt afscheid van zijn werk en bleef hij, ook na zijn pensionering, een grote drijfveer.

 

Reacties (1)

Een groot verlies voor de productie technologie innovatie binnen Nederland. Gedurende de periode 1985 mocht ik reeds het genoegen hebben, on samen met Fred oplossingen te bedenken voor gedigitaliseerd bewerken op CNC machines. De ironie is dat we momenteel nog steeds zoekende zijn naar vergaande gedigitaliseerd verspanen.
TCEA
Harm KortHarm Kort, 22 oktober 2020 09:51
 

Gerelateerd nieuws

Witteveen+Bos verpompt 4000 ton water per uur van Rotterdam naar Den Haag

Witteveen+Bos verpompt 4000 ton water per uur van Rotterdam naar Den Haag

Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam werken momenteel aan een ondergrondse leiding waarmee restwarmte uit de Rotterdamse haven kan worden gebruikt om huizen en bedrijven in Zuid-Holland te verwarmen. Witteveen+Bos won…

TU/D Solar Team bouwt waterstofboot

TU/D Solar Team gelooft meer in waterstof dan in zon

Het TU Delft Solar Boat Team heeft in de afgelopen jaren succesvolle prestaties neergezet met zijn boten op zonne-energie. Dit jaar neemt het team de volgende grote stap om een boot te ontwerpen en te bouwen die vaart op…

Kabinet stelt koers luchtvaart in Nederland vast

'Groei luchtvaart geen vanzelfsprekendheid meer'

Het kabinet heeft de nieuwe koers vastgelegd voor de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland. Na het herstel van de huidige crisis is er perspectief op groei, mits de luchtvaart er aantoonbaar in slaagt om stiller en…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Nieuw: dynamische inclinometer van DIS Sensors

Monitor machines en installaties zónder dat trillingen de gemeten waarden beïnvloeden met de dynamische inclinometer...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

1 december 2020, online

Machinebouw

Event over Smart Industry, Deep Learning, Big Data, de Cloud, Safety, IIoT, Machine Vision en gebruik van...

8 december 2020, online

Medische elektronica event

De focus van dit event ligt op de ontwikkeling (+ voorwaarden/regelgeving) en productie van medische...

8 december 2020, München

automatica

Vakbeurs over automatisering en robotica

Meer agendapunten »