EO

100% Limburg Bike: licht en onbreekbaar? (video)

14 oktober 2020 om 14:50 uur

Het eerste prototype van de 100% Limburg Bike is gereed. De racefiets werd onlangs gepresenteerd op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, de ‘kraamkamer’ waar een consortium van kennisinstellingen en bedrijven uit de regio meer dan een jaar heeft gewerkt aan de innovatieve fiets.


"Deze Limburg Bike zit boordevol innovaties", zegt projectleider Menno Smeelen. "De buizen en voorvork zijn van in elkaar gevlochten carbon en supersterke Dyneema-vezel van DSM. De verbindingsstukken in het prototype zijn nu van titanium, geprint met de speciaal gebouwde 3D-printer hier op de campus. Uniek, dankzij de kennis en kunde van Chemelot Innovation and Learning Labs en Brightlands Materials Center is het voor het eerst mogelijk om 3D te printen met magnesium. We hebben tevens een prototype met verbindingsstukken van recyclebare kunststof versterkt met carbon vezels, ontwikkeld door Brightlands Materials Center. Ook innovatief is de ontwikkeling van een nieuwe biobased lijmverbinding om de koppelstukken aan het frame te bevestigen. De combinatie levert een supersterk en vederlicht frame op, zo goed als onbreekbaar."

 

Consortium

Bij de ontwikkeling van het eerste prototype is een consortium van verschillende regionale bedrijven betrokken waaronder de carbonspecialisten Eurocarbon en CeraCarbon. Zij zijn erin geslaagd de DSM-vezel Dyneema® te vervlechten met carbon, een nieuwe methode. Belgian Cycling Factory, eigenaar van het merk Ridley, heeft een bepalende rol gespeeld in het ontwerp.

 

Gepersonaliseerd

"Dit is een unieke fiets", zegt oud-profwielrenner Bram Tankink, nauw betrokken bij de Limburg Bike en ambassadeur duurzaamheid bij Brightlands Chemelot Campus. "Door de gebruikte materialen en de samenwerking tussen MKB en kennisinstellingen, door de aandacht voor duurzaamheid en het gebruik van circulaire materialen. Circulariteit heeft volop aandacht en is een belangrijke pijler van de campus. Maar ook omdat het frame precies op maat gemaakt wordt. De hoeken en lengtes van buizen zijn variabel waardoor je perfect op je fiets gezet kan worden. Je kunt uit verschillende materialen kiezen en je eigen kleuren samenstellen. Elke fiets kan straks op bestelling worden gemaakt."

 

Testfase

Met het project Limburg Bike is ruim 1,8 miljoen euro gemoeid. Brightlands Chemelot Campus, Provincie Limburg en de deelnemende bedrijven investeren 1,2 miljoen euro, het Europese EFRO OPZuid-subsidieprogramma subsidieert 600.000 euro. Het prototype gaat de komende maanden de testfase in. Eerst om het ontwerp op gewicht en stijfheid te optimaliseren en erna met ervaren amateurfietsers te testen onder begeleiding van Mullens Sports & Health Innovations. Verder gaat er in de komende maanden samen met Kembit en Brightlands Materials Center hard gewerkt worden om in het frame sensoren te verwerken die eventuele beschadigingen na bijvoorbeeld een val meten.

 

Productie

In de zomer van het volgend jaar zou de 100% Limburg Bike in productie moeten gaan, verwacht Menno Smeelen, New Business Development Manager, Brightlands Chemelot Campus en projectleider 100% Limburg Bike. Over de prijs kan hij nog niets zeggen. "Het wordt een fiets voor de echte liefhebber die iets unieks wil. Een maatfiets, licht en sterk, met allemaal technische hoogstandjes'. De fiets zal door het consortium in de regio geproduceerd worden, dat staat vast. Belangstelling voor de fiets is er al. Na de eerste aankondiging in 2019 hebben we veel reacties gekregen, onder meer uit Amerika en Azië. Een gepersonaliseerde fiets, daar is absoluut markt voor."

 

Samenwerking

CEO Bert Kip van Brightlands Chemelot Campus is trots op de 100% Limburg Bike. "Het resultaat van een mooi staaltje samenwerking. Ondernemers van binnen én buiten de campus hebben optimaal gebruik gemaakt van de faciliteiten, kennis en kunde hier op de campus. De fiets bevat verschillende innovaties op materiaalgebied die hun weg zullen vinden in andere sectoren zoals de luchtvaart en de automotive. Dat is precies wat we met Brightlands Chemelot Campus willen: innovaties bedenken en valoriseren, samen met het bedrijfsleven."

 

Gerelateerd nieuws

Nieuw motorconcept kan vliegtuiguitstoot met 20 tot 50% verminderen

Nieuw motorconcept kan vliegtuiguitstoot met 20 tot 50% verminderen

Onderzoekers van de TU Delft gaan - samen met partners Safran Group, Airbus en Rotterdam The Hague Innovation Airport - werken aan een geavanceerde ‘Advanced Propulsion and Power Unit’ (Appu) voor vliegtuigen van…

Nieuwe stap in ontwikkeling goedkope, printbare sensoren

Nieuwe stap in ontwikkeling goedkope, printbare sensoren

Onderzoekers van UHasselt, Swansea University en de Universiteit van Dresden hebben stappen gezet in de ontwikkeling van infraroodsensoren uit goedkope, printbare elektronica. “Onze sensoren bestaan uit organische…

Jaguar gebruikt ruimtevaarttechnologie voor ontwikkeling lichtgewicht voertuigen

Jaguar gebruikt ruimtevaarttechnologie voor ontwikkeling lichtgewicht voertuigen

Jaguar Land Rover neemt deel aan een onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen. Als onderdeel van een tweejarig project gebruikt het…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

3 november 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

3, 4, 10, 11 november 2020

5 november 2020, online

EMVT Kennisdag

Toepassers en ontwikkelaars op het gebied van vermogenselektronica en elektromagnetisme delen hun kennis...

Meer agendapunten »