EO

Generiek technisch taalgebruik vergroot efficiëntie productie

14 oktober 2020 om 14:07 uur

Als in alle fasen van een productieproces dezelfde technische taal wordt gebruikt, kan de tijd van ontwerp tot markt aanzienlijk worden verkort. Dit is bewezen door onderzoekers van Chalmers University of Technology die deelnemen aan een Europees project, dat onlangs de ITEA Award of Excellence heeft toegekend voor innovatief werk op het gebied van digitale engineeringtools.


Bij het project zijn elf partners in Zweden en Duitsland betrokken - van grote bedrijven als Volvo en Daimler tot geavanceerde bedrijven als Algoryx, en ook onderzoekers uit de academische wereld.

 

"Ons algemene doel was om een idee te ontwikkelen van hoe de doorlooptijden van de auto-industrie kunnen worden verkort van ontwerp tot markt. De transformatie van handmatig en op papier gebaseerd engineeringwerk naar een automatiseringsgestuurd digitaal systeem staat centraal ", zegt Petter Falkman, universitair hoofddocent bij de afdeling Elektrotechniek en de leider van de betrokkenheid van Chalmers.

 

Digitale informatiestroom

In het project is geanalyseerd hoe de informatiestroom door het productieproces kan worden gedigitaliseerd en er zijn digitale tools ontworpen voor gebruik bij de ontwikkeling van dergelijke systemen. Daarnaast werd een prototype uitgewerkt dat laat zien hoe de fysieke fabriek en het gesimuleerde model van de fabriek up-to-date gehouden en gesynchroniseerd kunnen worden gedurende de hele levenscyclus van de productie.

 

Het doel was om een ​​standaardisatiegraad van 30 procent te bereiken om de doorlooptijden in het productieproces te verkorten. Na samenvatting van het project concluderen de betrokken partijen dat dit  is gelukt.

 

Een verhoogde standaardisatie houdt in dat de inspanning die nodig is voor handmatige documentatie in dezelfde mate kan worden verminderd. Zo kan informatie over componenten gemakkelijk tussen bedrijven worden overgedragen en onmiddellijk in de productiesystemen worden toegepast, zonder re-engineering. Dit geeft de ingenieurs van de autofabriek een betere en efficiëntere ondersteuning bij hun besluitvorming, waardoor er ongeveer 10 procent minder tijd nodig is om de taak uit te voeren.

 

Een kopie van de echte wereld

De cabinefabriek van Volvo Trucks in Umeå was de locatie voor demonstraties en grootschalige tests. Een portaalmachine voor het klinken van platen werd gemodelleerd tot een compleet simulatiemodel voor de eigenlijke robotcel - een digitale tweeling.

 

In de virtual twin kunnen productiewijzigingen met grote nauwkeurigheid worden voorbereid en de inbedrijfstellingstijden verkort. Dit vereist dat de digitale kopie overeenkomt met en zich gedraagt ​​als de werkelijkheid.

 

Daarnaast kan tijd en geld worden bespaard als een simulatiemodel wordt gebruikt om tests en aanpassingen uit te voeren, voorafgaand aan de bouw van de eigenlijke productiefaciliteit, de zogenaamde virtuele inbedrijfstelling.

 

Gerelateerd nieuws

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet (video)

De Nederlandse high-tech fashiondesigner Anouk Wipprecht heeft een jurk ontwikkeld met een ultra-lage energie-hoge resolutie-hersencomputerinterface die zo gevoelig is dat als de drager erover nadenkt om een enkele…

Innovatief kraanconcept voor installatie windturbines offshore

Innovatief kraanconcept voor installatie windturbines offshore

Tetrahedron uit Rotterdam lanceert een nieuw kraanontwerp voor de installatie van de volgende generatie offshore windturbines. De kraan is niet alleen bedoeld voor nieuwe jackup-installatieschepen en -platforms.…

Circuit genereert  eindeloos veel schone energie uit grafeen

Circuit genereert eindeloos veel schone energie uit grafeen

Een team van natuurkundigen van de Universiteit van Arkansas heeft een circuit ontwikkeld dat de thermische beweging van grafeen kan vastleggen en omzetten in elektrische stroom.

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

3 november 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

3, 4, 10, 11 november 2020

6 november 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »