EO

Een nieuwe generatie DC / DC-converters

14 oktober 2020 om 14:51 uur

Hoge efficiëntie ondanks compacte afmetingen. De DC / DC-omvormer van Fraunhofer IISB is een stap in de transitie naar energie en mobiliteit. Foto: Fraunhofer / Banczerowski

Brandstofcellen spelen een sleutelrol in de overgang naar hernieuwbare energiebronnen en mobiliteit. Maar de energie-efficiëntie van deze cellen vormt een grote uitdaging, vooral in de automobieltechniek.


De afzonderlijke componenten moeten zo licht en klein mogelijk zijn, maar toch een hoog rendement behalen. Een van die componenten is de DC / DC-omzetter die de spanning van de brandstofcel moduleert zodat deze bij de aandrijving past en de energiestroom regelt. Men dacht dat het onmogelijk zou zijn om een kleinere maar efficiëntere converter te ontwikkelen. Onderzoekers van het Fraunhofer Institute for Integrated Systems and Device Technology IISB hebben echter precies dat gedaan.
 

Even naar de supermarkt of naar de stad? Elektrische voertuigen op batterijen klaren de klus goed als het gaat om korte afstanden. Maar een brandstofcelaandrijving die waterstof omzet in elektriciteit lijkt het meest veelbelovende vooruitzicht voor commerciële voertuigen, vliegtuigen en schepen. Hiervoor zijn echter veel componenten nodig, die allemaal kleiner en lichter moeten zijn om het voertuig zo energiezuinig mogelijk te maken. Een van deze componenten is de DC / DC-stroomomvormer.

 

Onderzoekers Bernd Eckardt en Stefan Matlok hebben een DC / DC-omvormer ontwikkeld die ondanks zijn extreem compacte afmetingen een zeer hoge efficiëntie behaalt - en hebben de Joseph von Fraunhofer-prijs gewonnen voor hun prestatie. De jury prees het resultaat van deze inspanning vanwege de toekomstige relevantie en succesvolle commerciële toepassing ervan. "Terwijl conventionele DC / DC-omvormers een efficiëntie hebben van ongeveer 97 tot 98 procent, bereikt die van ons tot 99 procent", zegt Eckardt. "In eerste instantie klinkt dit misschien niet veel, maar het betekent dat de verliezen meer dan gehalveerd worden - en elke tiende procent is belangrijk." Er stroomt immers 200.000 watt aan vermogen door de omvormer. Een verliespercentage van één procent zou betekenen dat twee kilowatt aan vermogen verdwijnt in de vorm van warmte.

 

Overdracht naar de industrie

De onderzoekers installeerden de spanningsomvormer in een auto om de functionele efficiëntie ervan te testen in een klimaatkamer ter plaatse, waar de temperatuur varieerde van min 25 graden tot 50 graden Celsius. Een wintertest uitgevoerd in het ijzige Noorwegen door een autofabrikant verliep ook erg goed. De twee prijswinnaars zijn van plan om vóór het jaar 2020 een bedrijf op te richten, met een klein kernteam om de DC / DC-converters op de markt te brengen.

 

Gerelateerd nieuws

Supergeleider bij kamertemperatuur

Supergeleiding nu mogelijk bij kamertemperatuur

Natuurkundigen van de universiteiten van Nevada, Las Vegas en Rochester hebben een doorbraak bereikt in de lang lopende zoektocht naar een supergeleider op kamertemperatuur, wel de heilige graal van energie-efficiëntie…

Wereldprimeur in Antwerpen: groen waterstofverdeelstation voor schepen, wegverkeer en trailers

Wereldprimeur in Antwerpen: groen waterstofverdeelstation voor schepen, wegverkeer en trailers

Antwerpen krijgt een wereldprimeur: het eerste geïntegreerde verdeelstation voor groene waterstof voor schepen, vrachtauto’s, bussen, waterstofauto’s, en een vulstation voor tube trailers voor distributie.

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet (video)

De Nederlandse high-tech fashiondesigner Anouk Wipprecht heeft een jurk ontwikkeld met een ultra-lage energie-hoge resolutie-hersencomputerinterface die zo gevoelig is dat als de drager erover nadenkt om een enkele…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

17 oktober 2020, online

Dutch Design Week

De Dutch Design Week vindt in verband met Corona geheel online plaats.

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

3 november 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

3, 4, 10, 11 november 2020

Meer agendapunten »