EO

KIT werkt aan compacte radarsensoren voor de industrie

05 oktober 2020 om 15:10 uur

Radarsystemen worden al lang gebruikt in vliegtuigen en schepen. Nu worden ze in toenemende mate toegepast in auto's voor met name de 'korte afstand'. Dankzij de grote vooruitgang die de afgelopen jaren in de halfgeleidertechnologie is geboekt, is nu weer een miniaturisatiestap mogelijk.


Hiervoor ontwikkelen onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT), in samenwerking met het Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics (IAF) in Freiburg en de industriepartner Vega Grieshaber, zeer compacte radarsensoren met een modulair ontwerp die bedoeld zijn voor diverse toepassingen in de industrie.

 

Een tot nu toe ongeëvenaarde resolutie kan worden bereikt door radarsensoren, waarbij antennes door de kleine golflengte in chips of in de chipbehuizing kunnen worden geïntegreerd. Frequenties boven de 100 GHz zijn tot dusverre echter nauwelijks gebruikt, omdat hiervoor uiterst complexe montage- en verbindingstechnieken nodig zijn. Dit heeft de productie van goedkope geïntegreerde modules lange tijd beperkt.

 

Nu worden modellen die zijn ontwikkeld in het project Real100G.RF gecombineerd met circuits gemaakt door Fraunhofer IAF. Het resulterende schaalbare geminiaturiseerde radarfront-end zal vervolgens worden geëvalueerd voor industrieel gebruik door Vega.

 

Het Satire-project is gericht op de ontwikkeling van een schaalbare, sterk geïntegreerde 300 GHz-radarsensor met een bandbreedte boven de 50 GHz en een resolutie in het millimeterbereik. De modules, inclusief lens, hebben een maximale afmeting van 10 x 10 x 7 mm en kunnen worden aangesloten om een Mimo-systeem te vormen (multiple input multiple output, methode voor het gebruik van meerdere zend- en ontvangantennes voor draadloze communicatie) of individueel toegepast op een board. Dit maakt de modules geschikt voor industriële sensoren.

 

Radarsensoren op frequenties boven de 100 GHz hebben een groot potentieel als aanvulling op bestaande optische sensoren, zoals camera's of Lidar. "Ze bereiken een goede resolutie en zijn zeer robuust, bijvoorbeeld tegen rook of stof ", zegt projectcoördinator Thomas Zwick. Om een ​​resolutie in het millimeterbereik te bereiken, moet het circuit een uitgangsbandbreedte hebben van minimaal 50 GHz met een schakelbare zender voor TDM-Mimo-werking (TDM staat voor Time Division Multiplex, een methode voor signaaloverdracht). Hiervoor worden lenzen van keramiek en van een polymeer getest, ge-3D-print of gespuitgiet. Het complete onderdeel wordt zo groot als de lens, maximale afmetingen bedragen 10 mm.

 

"Met onze miniradar verbeteren we niet alleen de meetprestaties, maar ook de industriële maakbaarheid", benadrukt Zwick. "Het kleine formaat en de precieze meting openen geheel nieuwe toepassingen. Bovendien maakt de architectuur met vermenigvuldigers, een externe lokale oscillator en een schakelbare zender het mogelijk om meerdere radarsensoren met elkaar te verbinden om een ​​Mimo-radar op het bord te vormen."

 

Gerelateerd nieuws

Jaguar gebruikt ruimtevaarttechnologie voor ontwikkeling lichtgewicht voertuigen

Jaguar gebruikt ruimtevaarttechnologie voor ontwikkeling lichtgewicht voertuigen

Jaguar Land Rover neemt deel aan een onderzoek naar de geschiktheid van geavanceerde, lichtgewicht metalen en composieten voor toepassing in toekomstige voertuigen. Als onderdeel van een tweejarig project gebruikt het…

Rathenau Manifest: Stel nu 10 ontwerpeisen aan de digitale samenleving van morgen

Rathenau Manifest: Stel nu 10 ontwerpeisen aan de digitale samenleving van morgen

Met de doorbraak van ‘immersieve’ technologieën, zoals augmented reality, virtual reality en spraakcomputers, gaat de digitale samenleving een nieuwe fase in. De fysieke en digitale wereld raken meer dan ooit met…

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet

Gedachtenlezende jurk opmaat naar draad- en batterijloos exoskelet (video)

De Nederlandse high-tech fashiondesigner Anouk Wipprecht heeft een jurk ontwikkeld met een ultra-lage energie-hoge resolutie-hersencomputerinterface die zo gevoelig is dat als de drager erover nadenkt om een enkele…

Webshop

webshop

 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Nu ook verticaal te gebruiken

De veiligheids- laserscanner PSENscan is nu ook geschikt voor het beveiligen van de gebieden die verticale toepassingen...

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

B&R Industriële Automatisering BV *
B&R Industriële Automatisering BV *

Perfection in Automation

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Ringspann Benelux BV
Ringspann Benelux BV

Partner in aandrijf- en opspantechniek

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Download gratis engineering boeken

A gratis boeken downloaden

 

Agenda

2 november 2020, online

Hoppenbrouwers 'Leren & Werken event'

Event over de kansen en opleidingsmogelijkheden binnen het technische installatiebedrijf Hoppenbrouwers.

3 november 2020, Vianen

Masterclass Machineveiligheid XL

3, 4, 10, 11 november 2020

6 november 2020, Vianen

Machineveiligheid in een dag

Meer agendapunten »